[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
留名
留名跟進
新帖留名
順便同大家講聲時,今次關東英傑傳可能更新得冇之前咁快
通常星期六、日唔會有更新,因為最近生活事務多左
但我得閒時,會準備定之後既稿件,而家大綱都諗好曬了

多謝各位戰國愛好者支持

辛苦晒啦 治部少輔大人
日理萬機都仲可以出到文
太閣殿下就交俾你啦
留名一身蟻
戰國 漫畫撚留名
留名追新post
似乎大家對初期都不太熟悉,我當初都好易搞亂

本來個姓老是常出現都算
衰在連個名都差唔多
要好比心機睇先唔會搞亂
響伊勢盛時出擊前,我地先講下周邊及京都局勢,1492年甲斐武田氏家督 - 武田信昌隱居,由武田信繩繼位,但係受父親寵信既油川信惠不服,響甲斐西北部地區開始起事,呢個時期甲斐土豪割據,武田未算完全控制領國,兄弟鬩牆更令問題加劇,各自搵靠山幫忙,信繩派接近山內上杉家,而信惠派接近今川家。

話說應仁之亂已經結束多年,最終由足利義尚成功就任,細川家依然掌握近畿大權,然而義尚對六角家作戰失利,沉溺酒色下在1489年英年早逝。呢一個將軍血脈突然斷絕,幕府當然心慌,此時足利義視之子 - 足利義材剛好上京,被幕後掌權人 - 日野富子推舉為將軍,然而義材老豆,在應仁之亂時被西軍推舉做將軍,響呢個背景下,細川家當然與其對立。

1493年(明應二年)4月,足利義材打算討伐河內畠山家,細川家督 - 細川政元反對出兵,並且籠絡日野富子、赤松政則等出手,襲擊將軍府,將足利義材軟禁,並殺死其弟,改立堀越公方家族既足利義澄就任。呢次「明應政變」係室町後期首次出現將軍家被下克上既事件,細川家既拔扈令地方有感中央衰落,掀起「下克上」既潮流,各自割據起事、爭奪領地,所以近代歷史學家認為比起應仁之亂,呢個明應政變先係戰國時代既序幕。

明應政變關係圖

返到黎關東,一時休戰既扇谷、山內家再度對峙,堀越公方足利茶茶丸派兵北上,支援山內家,大軍出擊、伊豆半島空虛,一直食花生睇戲既伊勢盛時梗係唔放過機會啦!剛好足利義澄派人黎,命令討伐堀越公方,簡直出師有名!

不過,興國寺城僅能動員二百人,於是伊勢盛時向今川氏親借兵,表示將來會歇力幫助今川家,氏親與伊勢家關係好,就借兵三百當賣個順水人情。伊勢盛時準備十艘大船,向士兵訓話:「今日,我地就要奪取伊豆半島,若然成功,我地就可以建立自己既國度!各位弟兄,你地願意將生命交俾我嗎?」

「盛時公仁義治境,又點會拒絕呢?!我地願為盛時公建立國度!」
「係呀!上面班名門一直內哄,漠視關東百姓,我地早就忍耐唔住了!」

「多謝你地,我宣佈伊豆奪取作戰,正式開始!」伊勢盛時率領船隊,從伊豆半島西部登岸,突襲堀越御所,將足利茶茶丸趕到伊豆東北部,伊勢盛時以迅雷不及掩耳既速度,僅用一個月左右就攻陷大半領地,並以北部韮山城作為據點。

伊豆入侵路線

但係,作為外來人,又突然竊奪國境,伊勢盛時當然要收買人心,就宣佈推行「四公六民制」,只收當地人40%既糧食稅收,已經係呢個時代最低既稅率,另外禁止士兵搶掠、重修設施等等,先解決堀越公方近年既惡政。通說伊勢盛時在此奪取伊豆全境,但實際上仍有效忠堀越公方既土豪持續抗戰,以南部既關戶氏最為棘手,關戶氏死守堅城 - 深根城,令伊勢盛時需要時間繼續平定。同時,初到關東既伊勢家為擴張勢力,開始介入上杉家內亂,選擇支持扇谷家,多次向對方申請到相模國進軍,但係扇谷家重臣、小田原城主大森氏賴一直防範,堅拒伊勢家出入小田原城。

伊豆入侵後 關東勢力分佈
1494年,今川氏親進攻遠江,與遠江守護 - 斯波義寬交手,身為客將既伊勢盛時都有幫忙,最終今川家奪取遠江國中部。8月至9月,扇谷重臣大森氏賴、三浦時高相繼逝世,呢班重臣一死,家督扇谷定正只能寄望伊勢盛時幫忙,10月邀請伊勢家攻打山內家重鎮 - 鉢形城,點知扇谷定正橫渡荒川時,竟然連人帶甲落水,當場淹死,三百前歐洲神聖羅馬帝國皇帝 - 紅鬍子巴巴羅薩都係響東征時落水淹死。真係天意弄人,扇谷家頓失三個支柱,就連支持扇谷既古河足利家,亦做騎牆派支持山內家,關東形勢一氣逆轉。

《北條記》記載,伊勢盛時趁大森氏賴病逝,親近其子大森藤賴,閒時送下禮、傾下計、分享京都見聞,一輪蛇齋餅糉後大森藤賴真係信對方係良師益友,完全鬆懈起來。到左1495年9月,伊勢盛時認為時機成熟,就向對方表示到小田原城附近既箱根山狩獵,大森藤賴仲天真過天真嬌,竟然許可對方入境。

「計劃通。」伊勢盛時把握機會,安排士兵喬裝成打獵部隊,潛入到小田原城周邊街道,主力部隊趁夜接近,到左某個晚上,小田原城周邊火光衝天、叫喊聲不斷,大森藤賴響睡夢中驚醒,城下多隻火牛到處衝撞,仿如數萬大軍壓境,伊勢家軍旗在城內飄揚,大森藤賴終於如夢初醒!但一切為時已晚,伊勢軍殺入小田原城,大森藤賴倉皇逃跑,伊勢盛時計賺關東堅城 - 小田原城,從此將勢力伸入相模國。

北條早雲像,可以見到火牛在其身邊

有關伊勢家奪取小田原城既事件,另有史料指出當時大森氏私通山內家,伊勢盛時先進攻對方,不過肯定既係小田原城事件,是發生在1495-1496左右既事件。計賺堅城後,伊勢盛時仍選擇以韭山城為根據地。另一方面,伊勢家聽聞甲斐武田家庇護足利茶茶丸,於是派兵攻擊,但只係與當地土豪 - 小山田家作零星衝突,隨後伊勢盛時積極平定伊豆半島。

1498年,伊勢盛時率領二千人攻打深根城,土豪關戶吉信以500人死守,伊勢軍火燒周邊村落,然後用地道戰攻入城內,關戶吉信一門全部戰死,城內既男人都被清剿,甚至將僧侶、女人、小孩斬首示眾,呢場屠殺令伊豆半島反抗式微,伊勢盛時終於統一伊豆半島。同年,足利茶茶丸在甲斐被伊勢盛時捕捉,切腹自殺,僅存兩代既堀越公方滅亡。

隨後,關東長享之亂終於分出勝負,我地留待下回再解。

伊豆國人勢力圖 黑底為盟友、白底為敵對勢力

次回

東三河遠征 - 松平家奮迅
立河原之戰 - 長享之亂結束
越後國政變 - 奸雄長尾為景
武田家統一 - 猛虎武田信直
星期六、日休息

本來個姓老是常出現都算
衰在連個名都差唔多
要好比心機睇先唔會搞亂

其實我當初睇都係咁
亦證明左室町都係因為家族不斷爭權內訌,先導致戰國亂象
其實同我地睇有錢人爭家產一樣,佢地爭得精彩,我地花生食得精彩
一唔小心,鬥得厲害,動搖根基,花生友、第三勢力就收得開心
我想問日本戰國史有無咩書推介

新手可以先睇簡略、通史,認識左大環境先
然後對某些人物、地區有興趣,就拎返本人物傳記睇

我唔係好識推介咩書,但手上既書如下:
1. 《戰國武器甲胄事典》,由昭和年代歷史學家 - 中西豪、大山格所著,簡介當時既武器、盔甲、戰法等等。

2. 小說 - 新田次郎《武田信玄》、《織田信長 - 菊與刀》、火坂雅志《天地人》、山岡莊八《德川家康》

3. 網站推介

(日、古文)有朝倉始末記、信長公記節錄、德川實紀等資料
http://yoshiok26.p1.bindsite.jp/bunken/index.html

(中文) 日本史研究札記 - 安藝毛利家前期、戰國文化、民間歷史
http://nihonshi.blogspot.com/

(中)風林火山文部省 - 有各種戰役資訊, 但有些史料可能引用不對
http://wtfm.exblog.jp/i120/

4. 歷史文獻, 可以上網搵, 如果識睇日文, 想深入研究, 我會建議睇
(A) 太田牛一《信長公記》, 被稱為最具公信力既史料之一
(B)《佛洛伊斯日本史》, 由傳教士所寫, 詳細描寫信長、秀吉時代既歷史, 但可能有些細節會有出入
(C) 《朝倉始末記》, 將越前朝倉家經歷詳寫, 由越前戰神 - 朝倉宗滴, 到朝倉滅亡後既越前一揆都有詳寫
(D) 《德川實紀》, 已經係記載德川事跡中, 較為客觀既一本
(E)《兼見卿記》、《多聞院日記》: 介紹織豐時代近畿事跡

歡迎各位巴打有更多推介
1494年,今川氏親進攻遠江,與遠江守護 - 斯波義寬交手,身為客將既伊勢盛時都有幫忙,最終今川家奪取遠江國中部。8月至9月,扇谷重臣大森氏賴、三浦時高相繼逝世,呢班重臣一死,家督扇谷定正只能寄望伊勢盛時幫忙,10月邀請伊勢家攻打山內家重鎮 - 鉢形城,點知扇谷定正橫渡荒川時,竟然連人帶甲落水,當場淹死,三百前歐洲神聖羅馬帝國皇帝 - 紅鬍子巴巴羅薩都係響東征時落水淹死。真係天意弄人,扇谷家頓失三個支柱,就連支持扇谷既古河足利家,亦做騎牆派支持山內家,關東形勢一氣逆轉。

《北條記》記載,伊勢盛時趁大森氏賴病逝,親近其子大森藤賴,閒時送下禮、傾下計、分享京都見聞,一輪蛇齋餅糉後大森藤賴真係信對方係良師益友,完全鬆懈起來。到左1495年9月,伊勢盛時認為時機成熟,就向對方表示到小田原城附近既箱根山狩獵,大森藤賴仲天真過天真嬌,竟然許可對方入境。

「計劃通。」伊勢盛時把握機會,安排士兵喬裝成打獵部隊,潛入到小田原城周邊街道,主力部隊趁夜接近,到左某個晚上,小田原城周邊火光衝天、叫喊聲不斷,大森藤賴響睡夢中驚醒,城下多隻火牛到處衝撞,仿如數萬大軍壓境,伊勢家軍旗在城內飄揚,大森藤賴終於如夢初醒!但一切為時已晚,伊勢軍殺入小田原城,大森藤賴倉皇逃跑,伊勢盛時計賺關東堅城 - 小田原城,從此將勢力伸入相模國。

北條早雲像,可以見到火牛在其身邊

有關伊勢家奪取小田原城既事件,另有史料指出當時大森氏私通山內家,伊勢盛時先進攻對方,不過肯定既係小田原城事件,是發生在1495-1496左右既事件。計賺堅城後,伊勢盛時仍選擇以韭山城為根據地。另一方面,伊勢家聽聞甲斐武田家庇護足利茶茶丸,於是派兵攻擊,但只係與當地土豪 - 小山田家作零星衝突,隨後伊勢盛時積極平定伊豆半島。

1498年,伊勢盛時率領二千人攻打深根城,土豪關戶吉信以500人死守,伊勢軍火燒周邊村落,然後用地道戰攻入城內,關戶吉信一門全部戰死,城內既男人都被清剿,甚至將僧侶、女人、小孩斬首示眾,呢場屠殺令伊豆半島反抗式微,伊勢盛時終於統一伊豆半島。同年,足利茶茶丸在甲斐被伊勢盛時捕捉,切腹自殺,僅存兩代既堀越公方滅亡。

隨後,關東長享之亂終於分出勝負,我地留待下回再解。

伊豆國人勢力圖 黑底為盟友、白底為敵對勢力

次回

東三河遠征 - 松平家奮迅
立河原之戰 - 長享之亂結束
越後國政變 - 奸雄長尾為景
武田家統一 - 猛虎武田信直

堅城都係得500人,仲要唔知幾多係民兵/百姓

唔怪得樓主之前提到有人話係村長大戰

唔怪得樓主之前提到有人話係村長大戰

未有兵農分離前,戰國動員力去到二三萬已經叫多。另外雖然城池林立,但真係去到天守級數既真係好少

呢堆都可以叫城

戰國之前既歷史真係第一次接觸
寫得好好,多謝巴打

多謝
我都係希望大家認識更多

介唔仲意大陸式行文同殘體
唔介意既話我覺得有套書係夠深入淺出幾好做入門
不過書名要今晚揾下先

不過書名要今晚揾下先

Btw,早雲巴打你點睇自己既出世年份? 我見到有兩派講返,起碼相差二十年左右

不過書名要今晚揾下先

Btw,早雲巴打你點睇自己既出世年份? 我見到有兩派講返,起碼相差二十年左右

呢樣又真係冇認真考證過佢地點得出黎
但如果按早D個個1432年
啫係佢五十五定五十六生北條氏綱
六十歲打後仲生得出北條幻庵
咁佢都算精力過人
早雲公竟然用火牛陣攻城 ,我仲以為得中國獨有,估唔到係日本戰國出現。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞