[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
戰國歷史撚留名,唔知治部有冇留意東北個邊既大名

如果係東北大名,我響主線post有提到伊達政宗、九戶政實、最上義光,但冇提及南部、津輕家

期望治部有機會會講南部同津輕既恩仇
津輕為信睇佢profile幾西利,由入贅女到下剋上主家再做到一國大名。
BTW 我睇史料上杉家都有試過經略東北出羽地區,但個時係謙信時期定景勝時期。同埋御館之亂後上杉家既戰略係咪改變左?
留名
戰國歷史撚留名,唔知治部有冇留意東北個邊既大名

如果係東北大名,我響主線post有提到伊達政宗、九戶政實、最上義光,但冇提及南部、津輕家

期望治部有機會會講南部同津輕既恩仇
津輕為信睇佢profile幾西利,由入贅女到下剋上主家再做到一國大名。
BTW 我睇史料上杉家都有試過經略東北出羽地區,但個時係謙信時期定景勝時期。同埋御館之亂後上杉家既戰略係咪改變左?

津輕為信我得閒再研究下,上杉景勝響御館之亂後,就要應付新發田重家叛亂,解決後都投靠秀吉了,所以先轉向出羽國發展
環境決定一切 , 小冰河時期對於日本既影響係微乎其微...

好似之前話日本陷入戰國,係因為小冰河時期令各地豪族互片爭資源喎

日本戰國時間係由1467年開始...

同小冰河其實無咩關係..

爭奪資源呢樣野 , 人類做左幾千年架啦....

好似有本書講天災同日本戰國既關係,難得竟然會譯左中文版,唔知係咪樓主之前引用個本

http://lite.blogos.com/article/164537/
呢段有埋氣象分析,但全部日文,搵日試下用三腳貓日文解解

佢有講到小冰河時期因為天氣影響而發生既民變..

但我睇返d波及範圍其實好細 , 由四個國到八個國咁上下...

都唔夠一個香港島咁大..........

好似之前話日本陷入戰國,係因為小冰河時期令各地豪族互片爭資源喎

好似有本書講天災同日本戰國既關係,難得竟然會譯左中文版,唔知係咪樓主之前引用個本

http://lite.blogos.com/article/164537/

但我睇返d波及範圍其實好細 , 由四個國到八個國咁上下...

國喎,點會細過港島

國喎,點會細過港島

好啦 , 咁大過香港啦...
留名
今次算係補完返桶狹間之戰
又係食飯惹禍
不過今川義元太睇小信長都係佢失策,小心d打,今川一早做左天下人
留名
對應仁之亂或者再之前既歴史好有興趣
留名

源平、南北朝我唔打算寫啊⋯
又係食飯惹禍
不過今川義元太睇小信長都係佢失策,小心d打,今川一早做左天下人

有其他記載話今川義元有派人對西北方向佈防,如果係真,信長又點樣殺個措手不及呢?因為到時今川一定會防範到

治部無做錯到
奉行 地檢 全部揸正黎做
唔識玩利益輸送
係一個清官

石田三成都有個錯誤,就係唔擅長同人相處

唔貪污 唔利益輸送 根本埋唔到堆
地檢做得公正 啲大名唔鍾意都無計

又例如肅清秀次一事
三成只係負責人 好多人懷恨在心都唔關佢事
佢經常為秀吉做dirty job........

無辦法啦,奉行一向做執行,就如同公司冇人鍾意HR、財務及行政

治部無做錯到
奉行 地檢 全部揸正黎做
唔識玩利益輸送
係一個清官

石田三成都有個錯誤,就係唔擅長同人相處

唔貪污 唔利益輸送 根本埋唔到堆
地檢做得公正 啲大名唔鍾意都無計

又例如肅清秀次一事
三成只係負責人 好多人懷恨在心都唔關佢事
佢經常為秀吉做dirty job........

無辦法啦,奉行一向做執行,就如同公司冇人鍾意HR、財務及行政

仲有一樣野就係帶兵...

所以最後比老烏龜搞掂左..

織田上總介 信長大人...
留名

源平之戰幾好睇
睇源義經點樣一打十

反而日本好少源義經既景點
無真田幸村咁多
留名

源平之戰幾好睇
睇源義經點樣一打十

反而日本好少源義經既景點
無真田幸村咁多

源平之戰 太耐了
又係食飯惹禍

有其他記載話今川義元有派人對西北方向佈防,如果係真,信長又點樣殺個措手不及呢?因為到時今川一定會防範到

有記載話今川係發現到織田埋伏而係西北加強防守
不過我就唔係幾信,發現左既話應該走得切
不過今川既軍隊既組織性其實好弱,大佬一死就樹倒猢孫散,信長大人有遠見
福島正則冇貶去淡路島,佢本身分封廣島,之黎因為修復廣島城被德川秀忠搵藉口,貶到北信濃兩郡,由一國大名變城主

至於淡路島響邊?位於四國、大坂中間既一座小島,分封大名依次係仙石秀久(轉封北信濃)、加藤嘉明(轉封會津)、脇坂安治。

唔好意思 記錯改封地址

不過結果一樣 福島都係俾人用完即棄
心都涼埋

唔知樓主有無想出埋個秀吉兵團仆街記

寫完關東我就會收檔了,間中會分享下戰國點將錄

即係將來會獨立一個勢力出post
高汁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞