[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
推廣到1001

有文咪推

治部開左新po
記得係度放link

未咁快出住,起碼抖返兩個月
推廣下

個袋幾正
睇緊 post 1 有冇人有link down 返太閣立志傳同信長之野望革新 好想玩
lm
睇緊 post 1 有冇人有link down 返太閣立志傳同信長之野望革新 好想玩

唔怕病毒既,大陸網都唔少,去google啦

革新係steam有,
而家玩慣創造係革新初級都俾電腦屌打
すごい

革新係steam有,

我覺得天下創世最易玩
講起有冇巴打有創造link
革新輕鬆屌打電腦

革新係steam有,

我覺得天下創世最易玩

大陸網down 極都玩唔到
係steam 買黎玩算 知唔知幾錢

革新係steam有,

我覺得天下創世最易玩

大陸網down 極都玩唔到
係steam 買黎玩算 知唔知幾錢

之前開post 玩到一半無更新到

有太閤五
希望開意大利統一個條垃圾可以向樓主學習下
源平氏 會唔會請呢

自問對源平研究唔多,而且人物姓名差唔多,好易混淆,我未夠料寫

源義經好慘
個江山佢打返黎
阿哥就忌佢要將佢殺左

同幸田一樣悲狀
但回響好似無幸村咁大

因為真田幸村年代較近,留低既記載、創作眾多,最後力抗德川家康既歷史又充滿悲劇色彩,先會咁大迴響。

源義經戰後待遇可比劉邦對韓信,擔心功高蓋主,卻落得鳥盡功藏既下場。可惜年代較遠,不見坊間延續,故迴響不及真田。其實試過用佢既背景傳說出遊戲,但反應真係唔夠,太可惜了。

去旅行大阪 九度山 上田 都揾到幸村既身影
義經真係少之又少
平泉同高野山 京都 都無乜

義經既話其實都好多佢既足跡
京都有鞍馬山,五条大橋,神泉苑(邂逅靜御前),同埋比叡山(弁慶)
神戶就有一之谷奇襲既古戰場

為左佢我行左三次鞍馬山果度真係一座靈山黎,成條山路已經有關於佢既一系列景點,而且鞍馬寺我覺得都幾靈驗,鐘意義經既都值得一去
追左幾日終於追哂,同大河劇差唔多

不過彈左好多土豪出黎,一時記唔到
睇wiki話武田信玄係日本既代表人物?點解?

四大之中佢算係最多野搞,最暴君個位,點解會咁多後世推崇佢
源平氏 會唔會請呢

自問對源平研究唔多,而且人物姓名差唔多,好易混淆,我未夠料寫

源義經好慘
個江山佢打返黎
阿哥就忌佢要將佢殺左

同幸田一樣悲狀
但回響好似無幸村咁大

因為真田幸村年代較近,留低既記載、創作眾多,最後力抗德川家康既歷史又充滿悲劇色彩,先會咁大迴響。

源義經戰後待遇可比劉邦對韓信,擔心功高蓋主,卻落得鳥盡功藏既下場。可惜年代較遠,不見坊間延續,故迴響不及真田。其實試過用佢既背景傳說出遊戲,但反應真係唔夠,太可惜了。

義經真係少之又少

京都有鞍馬山,五条大橋,神泉苑(邂逅靜御前),同埋比叡山(弁慶)

為左佢我行左三次鞍馬山果度真係一座靈山黎,成條山路已經有關於佢既一系列景點,而且鞍馬寺我覺得都幾靈驗,鐘意義經既都值得一去

巴打行左三次鞍馬山
源平氏 會唔會請呢

源義經好慘
個江山佢打返黎
阿哥就忌佢要將佢殺左

同幸田一樣悲狀
但回響好似無幸村咁大

義經真係少之又少

巴打行左三次鞍馬山

我連馬鞍山都未行過
睇wiki話武田信玄係日本既代表人物?點解?

四大之中佢算係最多野搞,最暴君個位,點解會咁多後世推崇佢

對內:
1. 武田信玄在甲府治水成功
2. 不論手段如何,成功統一甲府家臣團,創合議制

對外:
1. 戰略優勝,遠交近攻(飛驒、越中牽制上杉;後期與佐竹牽制北條),當然聯德川滅今川亦係戰略考量

2. 三國同盟

3. 擴展到信濃、東美濃、西上野、駿河、東遠江,甲斐武田至盛期

4. 用兵方面冇人質疑信玄能力,最多係質疑佢戰略分析,如坐視織田壯大,卻浪費時間在北信濃做肉盾

5. 因為有戰國最大既同人歷史書 - 《甲陽軍鑑》加鹽加醋。

我判斷係武田信玄出外打仗厲害,同時打好山地國家水利問題基礎,先會被視為戰國代表人物,備受後世推祟
By the way, 而家睇緊西國歷史,周圍搜查資料後發覺自己既認知不足。我起碼休息幾個月,趁而家補強返會更好

我已透露點將錄第一位人物了
By the way, 而家睇緊西國歷史,周圍搜查資料後發覺自己既認知不足。我起碼休息幾個月,趁而家補強返會更好

治部殿 真係好有心

治部殿 真係好有心

足球小將既立花兄弟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞