[日本戰國史]關東英傑傳

1001 回覆
183 Like 2 Dislike
可惜我早死
By the way, 而家睇緊西國歷史,周圍搜查資料後發覺自己既認知不足。我起碼休息幾個月,趁而家補強返會更好

我已透露點將錄第一位人物了

治部殿 真係好有心

足球小將既立花兄弟?

經過主線後,立花兄弟片酬暴漲,我暫時請唔到了 成個立花家亦跟住水漲船高
可惜我早死

gay
By the way, 而家睇緊西國歷史,周圍搜查資料後發覺自己既認知不足。我起碼休息幾個月,趁而家補強返會更好

毛利?

毛利?

毛利出過場喇,但佢不滿被安排做回憶人物,暫時劈炮唔撈,我本來諗住去安藝賠罪,點知蕩失路去錯地方

毛利?

毛利出過場喇,但佢不滿被安排做回憶人物,暫時劈炮唔撈,我本來諗住去安藝賠罪,點知蕩失路去錯地方

上左出雲?
無可能唔留名
正!
睇wiki話武田信玄係日本既代表人物?點解?

四大之中佢算係最多野搞,最暴君個位,點解會咁多後世推崇佢

對內:
1. 武田信玄在甲府治水成功
2. 不論手段如何,成功統一甲府家臣團,創合議制

對外:
1. 戰略優勝,遠交近攻(飛驒、越中牽制上杉;後期與佐竹牽制北條),當然聯德川滅今川亦係戰略考量

2. 三國同盟

3. 擴展到信濃、東美濃、西上野、駿河、東遠江,甲斐武田至盛期

4. 用兵方面冇人質疑信玄能力,最多係質疑佢戰略分析,如坐視織田壯大,卻浪費時間在北信濃做肉盾

5. 因為有戰國最大既同人歷史書 - 《甲陽軍鑑》加鹽加醋。

我判斷係武田信玄出外打仗厲害,同時打好山地國家水利問題基礎,先會被視為戰國代表人物,備受後世推祟

點解唔推崇上杉謙信
人稱軍神,正氣哥,唔淫唔貪(日本關二哥咁)

不過周圍攬屎上身,戰略唔夠武田勁,內政都麻麻,有印度宗教背景

不過精神上覺得佢贏左成個戰國大名
大友家?
定係陶隆房
留名

毛利?

上左出雲?

我而家連自己響山陽,定係山陰都分唔清,隔離都有個海,到底我人在出雲石見,定係備中備後呀
定係陶隆房

陶生出過場,不過佢前排主動寫信搵我,想再度合作,我安排左佢既戲份,但唔係第一個出場

毛利?

上左出雲?

我而家連自己響山陽,定係山陰都分唔清,隔離都有個海,到底我人在出雲石見,定係備中備後呀

唔通宇喜多,定花房
尼子氏

毛利?

上左出雲?

唔通宇喜多,定花房

有tips
宇喜多?黑田官兵衛?
唔通係山中鹿?
尼子氏

多謝你呀,我問過路人,呢度真係聽尼子氏既地方
我就快搵到目標喇! 係喇,亦要感謝另一個提示出雲既巴打,原來我行左去石見,而家到左出雲國喇
尼子氏

我就快搵到目標喇! 係喇,亦要感謝另一個提示出雲既巴打,原來我行左去石見,而家到左出雲國喇

山中
尼子氏

山中

山同鹿介
尼子氏

山中

山同鹿介

總之係出雲國人物啦
尼子經久呢個痴線佬
由流亡到十一國
尼子經久呢個痴線佬
由流亡到十一國

恭喜你答對了!
戰國點將錄第一個人物,就係「西國謀聖」尼子經久
尼子經久呢個痴線佬
由流亡到十一國

恭喜你答對了!
戰國點將錄第一個人物,就係「西國謀聖」尼子經久

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞