《溝女的聖地──補習社》(2)

856 回覆
306 Like 2 Dislike
1.
我出返去,俾咗間房Kitty之後,就係廳度等佢出嚟。

無所事事嘅我,咪禁下手機囉,眨下眼之後,Kitty就著返琴日個look出嚟。

同琴日嘅感覺一樣,一樣咁靚,只不過臉上多咗條淚痕。

「我走啦。」Kitty依依不捨咁講。

「等我一陣,我都著返啲衫,然後送你呀。」

隨後我就入間,慢慢慢慢咁著返啲衫,我係自私,但至少呢種自私佢睇唔到,正常人點會特登留意呢啲位。

如果我可以再自私啲嘅話,我諗我可能已經同咗Kitty一齊。

呢一種自私,已經係我最大嘅極限。如果Kitty想要任何嘢,我會盡全力去俾佢,即使有可能做唔到。

我換完衫出去嘅時候,Kitty臉上就好似啱啱表演完魔術咁,旋即掛起笑容,兩條淚痕好似俾風吹走埋。

我嚴重懷疑Kitty頭先係咪去咗廁所洗面。

「換乜鬼嘢換咁耐呀?」Kitty一臉唔耐煩,但聽佢語氣,我知佢唔係真心嫌棄我,只係逗我玩姐。

「係入面打埋飛機呀嘛!」我無嚟正經。

「咦!」佢表情話俾我知,『核突』,「快啲啦,我要出門口啦。」

呢句說話,好似老婆同老公講咁,我嘴角嘅笑容就嚟收唔住啦。

我送Kitty到樓下,帶佢係呢個錯縱複雜嘅屋村迷宮入面行嚟行去。

「你諗住搭咩呀?」我問佢,事關你要搭咩,直接影響我哋行咩路。

「的士啦緊係。」Kitty理所當然咁講。

我心中不禁『哇』咗一聲,有錢就係任性,我終於明白呢句係點解啦。

「你真係有錢…」

「趕時間呀嘛,加上我又唔熟呢度,我都唔知點去。」Kitty解釋。
樓主
2.
我即刻毛遂自薦,「不如我送埋你去呀?咁樣你咪唔洗搭的士囉?」

我無非……都係想見多你一陣姐。

「唔洗啦,我自己搭的士得啦,加上我依家我趕時間呀嘛。」Kitty臉上雖然係笑緊,但都透露出不捨嘅感覺。

因為佢,我亦識得捕捉一啲好細微嘅位,應該係話,我高度集中咁注意Kitty。

「咁…我帶你去的士站啦。」

沿路上,我都感受到其他男性唔友善嘅目光,佢哋先係望住Kitty,然後打量一下我。

「癩蛤蟆想食天鵝肉」最啱用嚟形容我。

我帶到Kitty去的士站,亦幫佢截到架的士。

「多謝你。」Kitty係咁眨眼,眼裡流露著戀戀不捨嘅情感。

「多咩謝呀!你由琴晚講到依家啦。」我無咁好氣地笑咗出嚟。

但其實我個心比佢更加不捨,我想捉住佢隻手唔放,可惜我無咁嘅勇氣。

「你自己小心啲呀……」我提醒佢。

「知啦。」

唔知點解,呢次嘅離別好沉重。

唔知大家有無試過,明明會再見,又或者之前都成日見,但當嗰一日發生咗好多事,要離別嘅時候,你就好唔想呢啲事情就咁結束。

我明明同Kitty之後都會再見,仲會有機會上補習社,但此刻個心好誠實咁同我講,唔想佢走。

人嘅情感係會互相感染,當一個感到傷心嘅,第二個可能會跟住sad,然後loop落去。

我哋依家都係一樣,都一樣好唔捨得。

直至個司機大哥響安,「快手啲啦!搞咁耐架!」
3.
Kitty聽到司機大哥催促佢,然後佢望一望我,諗住上車關門。

我當下覺得,今次點都要我做主動啦!

我顧唔上咩面子,咩形象,唔俾自己諗咁多,做咗先算。

我捉住Kitty隻手,跟手快速係佢面上留下一個吻。

我就自己彈開咗,順手幫佢關門。

只見Kitty係的士入面對住我笑,滿足地笑。佢笑到雙眼連成一線,露出雪白亮麗嘅牙齒。

我都笑埋一份。至少係最後,我哋都係笑住咁道別。

我望住的士緩緩咁開走……伴隨住Kitty嘅遠去,我心中嘅落莫一點一點地長大。

係遠處嘅轉彎位度,架的士一個掟彎,就消失咗。

我行返屋企嘅每一步,都覺得寂寞,我沿住頭先同Kitty行過嚟嘅返去,彷彿見到頭先嘅影像咁。

一返到屋企,咩人都無。

平時呢啲時候,我會好開心咁yeah出嚟,鐘意打機就打機,鐘意睇片就睇片,鐘意打飛機就開AV。

但屋企好似無咁樣嘢咁…與其話屋企少咁樣嘢,不如話係我靈魂少咁樣嘢啦。

係我心情低落嘅時候,我收到一個whatsapp。

係Kitty傳過嚟──一個表情符號。

一個心心錫錫嘅表情符號。

雖然只係一個emoji,但我知包含嘅嘢其好多。

我已經相信Kitty係我女朋友,只不過我哋大家都無表到明。

但行為上,我哋已經有女朋友之實。

「Yes!!!!!!!!」我係屋企度大嗌出嚟。
3.
Kitty聽到司機大哥催促佢,然後佢望一望我,諗住上車關門。

我當下覺得,今次點都要我做主動啦!

我顧唔上咩面子,咩形象,唔俾自己諗咁多,做咗先算。

我捉住Kitty隻手,跟手快速係佢面上留下一個吻。

我就自己彈開咗,順手幫佢關門。

只見Kitty係的士入面對住我笑,滿足地笑。佢笑到雙眼連成一線,露出雪白亮麗嘅牙齒。

我都笑埋一份。至少係最後,我哋都係笑住咁道別。

我望住的士緩緩咁開走……伴隨住Kitty嘅遠去,我心中嘅落莫一點一點地長大。

係遠處嘅轉彎位度,架的士一個掟彎,就消失咗。

我行返屋企嘅每一步,都覺得寂寞,我沿住頭先同Kitty行過嚟嘅返去,彷彿見到頭先嘅影像咁。

一返到屋企,咩人都無。

平時呢啲時候,我會好開心咁yeah出嚟,鐘意打機就打機,鐘意睇片就睇片,鐘意打飛機就開AV。

但屋企好似無咁樣嘢咁…與其話屋企少咁樣嘢,不如話係我靈魂少咁樣嘢啦。

係我心情低落嘅時候,我收到一個whatsapp。

係Kitty傳過嚟──一個表情符號。

一個心心錫錫嘅表情符號。

雖然只係一個emoji,但我知包含嘅嘢其好多。

我已經相信Kitty係我女朋友,只不過我哋大家都無表到明。

但行為上,我哋已經有女朋友之實。

「Yes!!!!!!!!」我係屋企度大嗌出嚟。

Kitty俾dc bb車咗去邊
想知呢個故有幾多成真
想知呢個故有幾多成真

呀水嗰d部分係真
live咗
內心希望係happy ending

但希望樓主可以照心中所想 就算sad end都照寫

我琴日由頭到尾睇多次呢個故
我自己都覺得sad 可以嘅話我都唔想sad ending
我會照自己嘅方法寫
但我都希望可以帶到啲嘢俾你哋
咩都唔使講,評已正
好好睇!Kitty嗰種羞澀好有感覺,雖然好唔真實(毒撚喎,有女要都拜神喇),但真係好正!
樓主加油!

多謝你嘅意見!我會繼續落去
我望住空空蕩蕩嘅屋企,第一次係屋企覺得寂寞。

不過依家好似有Kitty陪伴咁,我就覺得好足夠。

呢一個聖誕節連假,我同Kitty嘅感情好似大進一步咁。

嗰晚我問Kitty返到去點樣,佢無答我,佢話唔想俾我知,跟住我都無再問。

但我知,佢應該唔好受......

放完假返學校,一返到去,就見到呀楊同埋關晴係度有傾有笑咁。

而我亦春風滿面咁行埋去。

「呀水!見你笑到成隻狗咁,姐係得米啦?」呀楊一嚟劈頭就問。

「你含撚啦你。」我放低個書包,醒起同呀楊含撚嘅約定。

「做咩姐,一返嚟就叫我含撚。」好明顯佢係唔記得咗成件事。

「你唔記得咗你話唔得嘅話,就要幫我含撚咩?」我提醒佢。

「屌,講下笑姐,咁認真做咩?」又走數...你老母。

「快!講下你哋聖誕節點啦。」關晴都想關心下佢朋友。

「吓?佢無同你講咩?」我猜測佢哋關係咁好,仲會同佢講咗添。

「無呀,我哋聖誕節都係講咗句聖誕快樂,講咗幾句就無啦。」關晴解釋。

我將呢幾日嘅事同曬佢哋講之後,佢哋反應都幾大下。

「哇!」兩個都係呢個反應。

「你哋依家都似拍緊拖啦!」關晴講完就到呀楊講啦,「頂!姐係我準備嘅嘢用唔到?」

「你準備咗啲咩呀?」關晴好奇地問。

「無呀,無呀!」呀楊佢耍手擰頭。

「佢準備咗個dom俾我。」我幫呀楊講。

只見呀楊用兇猛嘅眼光瞪住我。

「吓!你幫呀水準備condom~~~~?」關晴一手擰呀楊嘅耳仔。

「啊!!!!!!」之後淨係聽到呀楊嘅慘叫。

我感覺到佢哋兩個嘅氣氛,有點微妙......
我之後會正常返
早午晚咁出三次文
然後夠數就加更
我之後會正常返
早午晚咁出三次文
然後夠數就加更

正丫
我之後會正常返
早午晚咁出三次文
然後夠數就加更

仲有冇貨
我講唔出有啲咩嘢,但係我覺得佢哋好似比起以前熟咗咁。

「你哋依家都只不過係有名無份咋喎。」關晴唔知係以女性嘅角度講,定係以Kitty朋友身份講。

佢仲提醒我,「好心你呀!係畢業之前就溝到人啦!」

唉…我又何嘗唔想呀?呢個假期,我已經係咁諗呢個問題。

「但係Kitty叫我等佢呀嘛……」我都唔想講呢個事實出嚟。

「人哋想收你做兵咋!傻仔!」呀楊第一個反應就係呢個說話。

但佢講出嚟,我無從反駁。

「收聲啦你!Kitty都唔係啲咁嘅人。」關晴幫Kitty出聲。

「好啦。」呀楊見到關晴咁講,都識做咁收聲。

頭先關晴又真係幾恐怖嘅,事關我都係第一次見關晴發火。我不嬲都相信Kitty係好女仔嚟,因為我覺得反應係呃唔到人。

「Kitty屋企不嬲都好嚴,何況佢到依家都無拍拖,如果佢要收兵,都唔會收你啦!」

『都唔會收你啦!』呢句說話好似針咁,直插入我心。

我無出聲,我明…我心情一下子跌到落谷底。

Kitty……

我好掛住你……

我無理到佢哋,扒係張枱度,自己係度靜思緊。

佢哋都知我心情唔好,自己走咗去,呀楊不忘責備關晴,話佢講嘅太高份。關晴都有同我講Sorry,但我無怪到佢。

中學嘅時候,總會有一兩次因為想念鐘意嘅人,而扒係張枱度。
返嚟再出
waiting
好睇
好期待啊 真心好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞