《溝女的聖地──補習社》(2)

856 回覆
306 Like 2 Dislike
樓主出文ar
出文啊
兩個鐘由一開始追到live先同我停
快撚啲出文
越拖越悶 拿拿臨完左佢 開新故啦
唔好意思 忙緊實習嘅嘢

就嚟會到二部曲 我會再開新post講佢哋之後嘅發展

Btw 今日浪費咗我三個鐘聽垃圾就職講座 頭都大埋

樓主又話加速點知出果陣又係一日一篇都算啦
宜家仲要兩日唔出文 加速篇都未有耐出完就停出文
樓主已棄故
文呀文
我唔知應該用咩心情去面對呢件事,只係覺得,點解自己咁不幸?

明明過埋DSE,我哋就應該順理成章咁係埋一齊。

關晴不停係度安慰,叫我唔好諗咁多啦,都係啲鬼唔知你呀嘛係女人嘅說話。

不過我都體諒佢,唔講呢啲可以講啲咩先得架?

我低頭望望枱上面嘅麥樂雞餐,心裡面諗起我哋有陣時補習完,都會偷偷地食個m記餐,食完先返屋企。

Kitty每次都話食少少咋,因為一陣返屋企要再食嘢。

次次都要我食埋佢啲手尾,我就覺得……好有拍拖嘅感覺。

我睇住呢個餐,我食唔落……

「要走點解唔自己同我講聲?」我帶住呢個疑惑走出m記。

關晴一直跟係我身邊,以佢性格,點會靜靜咁陪住我

佢一直係我身邊講嚟講去,仲話我無禮貌唔理佢,但我無心情同佢辯駁落去。

「俾我靜下啦好無?」我用哀求嘅眼神望住佢。

從關晴嘅臉上,我睇出有一絲絲嘅掛心。

「我知架啦,我唔會做傻事,更加唔會搵佢。」我保證。

「但要放低一個人,唔係一件容易嘅事……」

「我知,可以嘅話,我都想你哋可以修成正果,你哋其實幾夾架。」關晴拍一拍我膊頭。

我知佢已經幫咗我哋好多,我都好感激佢。

然後關晴就轉身走咗。

夾咁都又點?唔可以一齊又有鳩用咩?

可能我哋唔夾,但一齊過,我個心會甘願啲......至少曾經擁有,沒有遺憾
好對唔住
但我唔會棄故,SOR
好對唔住
但我唔會棄故,SOR

激將法成功
好對唔住
但我唔會棄故,SOR

一直等緊
屌 無喇?!得一篇
Live 樓主加油!
實習都要加油,樓主你想係台灣做野?
申利:高雄
Live
之後嘅日子,我都係做返一個毒撚,日日無所事事。

呀楊都知我咩事,日日叫我打機,等我唔好有時間亂諗嘢呀之類。

去到差唔多放榜嘅時候,Kitty whatsapp我。

『好耐無見,得唔得閒出嚟食個飯?』

我見到呢個訊息,心中有一服陌生感。

成長最可怕嘅係,由當初熟悉嘅感覺,慢慢變回陌生……

邊個話熟咗,就可以一直咁熟悉落去?

當我哋有一日無再聯絡,無再見面,其實就會越走越遠。

其實越走越遠唔係啲咩咁複雜嘅嘢,只係大家嘅生活圈子唔再一樣,大家經歷嘅嘢唔再一樣。

說穿了,人同人之間嘅關係就好似一個交叉點。大家嘅生活有交集,自然就有感情;但當我哋再無交集,再深厚嘅感情,都會疏遠。

『可以呀。』

唔知由幾時開始,我哋嘅關係,變得如此冷漠,冷漠到可怕。

我哋約咗係間好高級嘅自助餐入面食飯。

我無打工,我用嘅,只係每個禮拜屋企俾我嘅零用錢。

呢一餐,我差唔多帶曬我所有身家。

我嚟到嘅時候,Kitty已經一早同我講佢到咗。

我係靠邊邊嘅位搵到Kitty。

「嗨!」我勉強地牽起笑容。

Kitty只係有禮地點頭笑一笑。

今日嘅佢,無咗之前清純嘅氣質,反而打扮得高貴大方。

一身白色嘅打扮,上身白色嘅寬身背心,下身係白色鬆身嘅七分寬褲,一對白色高跟鞋,頭髮好明顯都係有整理過,而且本來黑色亮麗嘅秀髮,染成啡色。

啲陰已經無咗,換成中間分介。
Kitty已經比左帽比主角戴
Mola mola
唔好sad ending啊
我個心都好似同以前一樣,一樣為佢嘅美麗而動容,而心跳加速。

但會好自然咁同佢以前比較,我比較鐘意以前嘅佢…

我今日執咗好耐先出嚟,比之前同Kitty出街仲耐。因為好耐無見,我想以最好嘅自己去見佢,而且自己都有學下打扮呀咁,出街會留意啲著得型嘅男仔,去學下佢哋。

「你唔同咗喎。」
「你好似唔同咗。」

我哋一齊講差唔多意思嘅,然後尷尬地相視而笑。

呢一種尷尬,係我哋之前未曾有過,即使係第一次見面都好,都未曾試過。

「你…今日做咩無啦啦叫我嚟呢度食飯嘅?」我打破呢種尷尬。

「無呀,我想係我臨走前同你食餐飯姐。」Kitty淡定地道。

「你平時帶我去咁多好嘢,今次想請你食餐好啲姐,當係報答你。」

我依家覺得反正都最後一次,有咩都唔怕講啦,不妨打開天窗說亮話。

「其實我唔係想你報答我,我只係想你鐘意我姐。」今次算係我第三次表白啦。

但嗰日嘅事,無論如何我都開唔到口講……

「呀水…」Kitty表情好唔自然。

「我出去拎嘢食。」

我逃避,逃避佢接落嚟想講嘅嘢。

然後就走咗出去拎嘢食,我唔想面對佢拒絕我嘅事,我無咁嘅勇氣。

當然啦,世上點會有咁正嘅事,會Kitty主動同你表埋?

佢都知我心意啦,要一齊嘅講,講句「OK」就得架啦。

咁佢唔講,意思係咩都好清楚啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞