《溝女的聖地──補習社》(2)

856 回覆
306 Like 2 Dislike
加油
加速篇10
見住Kitty一個接一個咁簽好曬,呀楊一臉春風得意嘅樣,就好想打鳩佢。

因為Kitty幫呀楊簽嘅時候,掂到呀楊條腰,因為要借力。就係因為咁,都已經夠呀楊係度得意洋洋啦。

終於到我啦!!!

「呀水,我一陣先幫你簽啦。」Kitty甜甜一笑。

關晴聽到之後,佢都好識做。

「喂!!!」關晴拖起呀楊隻手,「我哋去搵其他人簽名啦,仲有啲人未簽呀。」

「但係......」未等呀楊say no,已經俾關晴拉走咗。

我向關晴投以一個感激嘅眼神。

我知佢幫我爭取一個獨處嘅時光,睇嚟佢無唔記得之前話幫我嘅承諾。

待佢哋走咗之後,剩底我同Kitty係度。

「琴日你話帶我去一個地方,今日換我同你去一個地方啦喎!!!」

「邊度咁神秘呀?」Kitty笑住咁問。

我無出聲,更加要懶係勁咁。

其實個地方無咩咁特別,只係校園一角罷了。

但呢個地方,係我想同自己心愛嘅女仔嚟嘅地方,已經恨咗好耐架啦......

今日終於可以實現。
依家開始加速
依家開始加速

依家開始加速

依家開始加速

上呀
好眼瞓
瞓起等睇櫻主文
向前再飛 來奮起 和目標相距幾公里 容我飛 和世紀 互爭分秒爭先了不起
加速篇11
我同Kitty坐係操場隔離嘅木凳上面。

木凳有兩層梯級,供學生坐係度睇比賽。

點解要揀喱度呢?因為好多小情侶,都會嚟呢度拍拖,拖手仔呀,Kiss都有。

我哋毒撚每次經過,都會帶墨鏡,如果唔係被閃嘅只有自己。

呢個地方,我都係可免則免,當然唔會想嚟,都無女,嚟喱度只會俾人恥笑。

但今時今日嘅我,已經唔同啦!!!

我終於可以吐氣楊眉,總算可以威返次。雖然已經係中學嘅尾聲,但總好過帶住遺憾離開校園呀。

我同Kitty住係上面,觀望著整個校園。

我哋都沉默咗一陣,享受下中學嘅最後時刻。

「關晴佢哋好甜蜜呀。」良久之後,Kitty吐出喱一句說話。

好多年之後,我先明白,呢句嘢嘅真正意思。

青春所種下嘅種子,要好多年之後先慢慢萌牙。

「係呀,我都想佢哋可以一直幸福落去。」我發自內心地說。

「呀水,你會等我架呵?」Kitty無望住我,我睇唔到佢嘅眼神。
加速篇12
呢一條問題係長洲已經出現過一次,但心態上已經唔同咗。

上一次嘅我,可能我真係死心塌地咁認為,我會等Kitty接受我,真真正正咁係埋一齊。

但人會變,月會圓。我唔想等,我覺得我哋好多事情,都可以跨過去,我自信地認為。

我正想提起勇氣,再一次表白嘅時候,我猛然地醒起嗰一次失敗。

我退卻了。

原來我都係一樣,害怕再失敗,害怕再一次感受嗰一種失落感。

如果再失敗多一次,我諗我真係會放棄Kitty,因為後果係我無法承受。

光係諗後果,都已經夠我覺得痛......

「會呀!!!」我好肯定地答。依家我可以做嘅,只有等佢。

「你唔會忘記我哋嘅約定,係咪呀?」Kitty轉身望過嚟。

我發現佢臉上面多咗兩條淚痕。

今次,係Kitty第四次係我面前喊。我唔係傻嘅,從佢嘅眼神我可以睇得出,Kitty真係對我有感覺。

我伸出雙手,輕輕拭走Kitty臉上嘅淚水。

「我當然記得啦。」
加速
加速篇13
Kitty佢欲言又止,有啲事明明係想講,卻硬生生咁將佢拉返落肚。

我好奇佢想講咩,我想問嘅時候,Kitty從佢褲袋入面掏出一支黑色marker筆。

「嚟啦,我幫你簽名。」Kitty把聲都變埋。

我挺起胸膛,指一指個心口位,然後同Kitty講:「要簽,就要簽重要嘅位﹗」

我都唔知邊度嚟嘅勇氣,仲要講到好認真咁。

「嘖,都唔知係咪同其他女仔咁講嘢。」佢個表情係十分之嫌棄,但身體很誠實。

「咁你敢唔敢簽呀?」我胸鳩佢。

「咩唔敢呀!?簽咪簽!!!怕你有牙呀?」

Kitty下一秒已經將佢隻手放係我心口度。

睇清楚呀,唔係將支筆,而係隻「手」。

「哇﹗你心跳得好快喎﹗」Kitty笑笑口咁講,係左邊臉上面多咗個淺淺嘅酒窩,更添迷人。

今次輪到我紅都面曬啦,窘係一邊。

「咩姐!!!我本來就心跳得快架啦。」我講出嚟都無說服力。

其實本身心跳都無咁快,係Kitty一摸落去嗰下開始,心跳先跳得咁快。
每晚臨瞓前都會上嚟追一追
每晚臨瞓前都會上嚟追一追

多謝你哋一路以嚟支持我 嗚哇
其實我知人潮已經散去 但我點都會繼續寫 希望可以俾到嘢大家
自問功力唔夠,慢慢改善緊,但我會貫徹自己嘅理想寫落去!
加速篇14

「真係?」Kitty又嚟呢個百厭樣,真係百看不厭,「咁我簽啦喎﹗」

簽你就快啦,我心忖。

「嗯......」我屏息靜氣咁等待。

Kitty用佢纖幼嘅小手扶住我條腰,然後慢慢一筆一筆咁簽。

我係覺得幾痕幾唔舒服嘅,畢竟我依家心跳都幾快下,呼吸都有啲唔暢順。

幾經辛苦...都唔係嘅,好快就已經寫完,但俾我嘅錯覺係好似好耐咁。

「記得要好好保管佢呀!!!」Kitty叮嚀我。

「梗係會啦,中學嘅...係青春嘅象徵先啱。」我笑起上嚟。

我好耐無試過笑得咁開心,因為我覺得我笑起上嚟好樣衰,所以唔係幾敢笑。

我之前都係偷偷地笑,但喱刻好青春,暫時讓我忘記離別嘅哀愁。

我都係第一次係Kitty面前笑成咁。

望望自己心口,程雪呢個名刻咗係我心口,提醒緊我,我心入面,有佢。
出齊10篇
出齊10篇

我會 努力打緊
加油
我中文差 姐係簽左落碌尻到?
加速篇15

「笑得咁開心咪幾靚仔。」Kitty臉上嘅淚痕早而退去,但佢講喱句說話唔似係作假。

「吓?」我不可置信地道,「我又唔係靚仔,笑起上嚟又點會靚仔?」

「咁你覺得我笑起上嚟靚啲呀,定係閪口閪面靚啲?」佢喱條問題直插落嚟,你擋唔住,反抗唔到。

「咁梗係笑起上嚟靚啲啦。」我無得違背良心,因為我成日都因為Kitty笑到好靚,而望到出神。

「所以咪就係囉,笑係有種魅力係度,每個人魅力嘅程度都唔一樣。」Kitty講到好似專家咁,都唔知佢呢啲嘢係邊度學返嚟。

「你嘅魅力係俾我發現架,所以係得我先知,哈哈。」

我嘅魅力?我從來都無諗過,自己會有魅力嘅時候。

最後嘅時光,係開心咁渡過,其實都唔錯。

一隻腳踏出咗學校,又真係如Kitty所講,有種長大咗嘅感覺。

「又真係喎。」我維持住喱個姿勢,同Kitty講。

「嗯?」

「真係有種好似大個仔咁嘅感覺。」

頭一次真正感到長大,好不可思議。

真正嘅成長,背後包含著好多挫折。
加速篇16

「係呀呢?」Kitty嘅反應就好似搵到同道中人,英雄所見略同咁,「都話架啦!!!」

「我依家明你琴日嘅感受啦,哈哈。」但比琴日少咁一份沉重。

「總有一日我哋都會長大。」Kitty凝望住已經漸黃嘅天空,天空上面仍然帶點蔚藍。

「係呀。」我有樣學樣,望下個天。

青春,帶住我哋飛往天上,感受自由,世界。

現實啲講,就係離地。

總有一日,我哋會由高空趺返落嚟,貼返地。

last day之後,我哋開始study live。我同Kitty亦間唔中出嚟自修室溫書,因為Kitty佢屋企因素,唔可以成日出嚟。

我哋一個禮拜,會出嚟兩三次到啦。

兩三次對我嚟講,已經好足夠。我當正係我哋兩個拍拖嘅時間,雖然只係溫書同食飯,但係都好開心。

我有聽話架,我都有俾心機溫書,但我溫得好辛苦,因為我要追返之前失去嘅嘢。
加速篇17
我有Kitty嘅幫助,成績已經有好到架啦,都比之前好咗。考mock成績都有進步,但距離入u,都係差一截。

以Kitty依家呢個成績,入u根本唔成問題,係睇下入邊間姐。

我有問佢想讀咩架,佢話想讀design,姐係想入紅磚啦。

「咁你呢?將來想做咩呀?」Kitty陪我係自修室出面飲咖啡。

我為咗考呢個DSE,晚晚瞓唔夠5個鐘,每日都要飲咖啡提神。

我又唔似得啲有錢人,去starbucks飲咖啡,我淨係飲7仔買到嘅雀巢咖啡,仲要飲香滑。

有時同Kitty鬥操pass paper,佢話嬴咗嗰個請輸嘅飲嘢。

我知道Kitty心意,但邊有贏嘅請輸架?傻嘅都知啦下話?

但又唔係成日鬥嘅,但我都唔想Kitty請,但佢又唔俾喎,屋持要玩。咁我都無佢符啦,唯有順佢意啦。

所以間唔中Kitty都會請下我飲高級咖啡,你話啦,有咩可能唔愛佢呀?

言歸正傳,Kitty問我想讀咩。

「我想讀中文系呀。」我坦言。

「下?但係你修緊Bio喎,再加Econ喎。」Kitty有點愕然。

「修咩唔代表讀咩架,讀咩唔代表將來要做咩架,係咪?」頭一次覺得好醒,咁都駁到,同埋自己開始有啲黃子華feel啦。
加速篇18
「係叻喎,識串人啦喎。」Kitty嘅表情有啲邪惡,不懷好意。

我即刻扮死狗,「點會呀?我都唔識串人。」

「算你啦!!!」Kitty好快就會原諒人,好多次都係咁。佢好快就會無事。

「係呢,咁你點解想讀中文系嘅?」

「無呀...將來想寫故,寫我哋嘅故事。」我認真咁講。

「你估你自己那些年咩?」Kitty笑我。

「我又無諗住要出名,成名。」追名逐利從來都唔係我風格,「我只係想紀錄我哋兩個嘅事姐。

「咁你記得幫我寫到靚啲喎,性格又好咁樣,哈哈。」Kitty原來都識得FF。

「幾好呀,起碼你有目標。」打鬧過後,我哋亦沉澱好心情,「你之後寫嘅時候記得俾我睇喎!!!」

年輕,就係要用嚟討論未來。

「加油呀!!!我相信你得嘅,慢慢寫呀。」Kitty嘅鼓勵真係唔同好多。

「但係你寫故,唔一定要讀中文系姐?」

「咁中文系專業啲呀嘛。」Kitty都放棄追問落去。

「你要入呀,成績一定要好先得,所以努力讀書呀!!!」Kitty不厭其煩咁又再叮囑我溫書。
唔通嘈交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞