《溝女的聖地──補習社》(2)

856 回覆
306 Like 2 Dislike
我準備好了 唔好再停啦kitty
1.
我望住枱面上嘅早餐,其實我覺得屋企人都好錫我。

雖然我哋好窮,但我屋企卻俾最好嘅嘢我。由細到大,我想要咩嘢,我屋企人都會想盡辦法俾我。

越大個嘅時候,我想要嘅越嚟小,我只係想屋企人健健康康就夠啦。

所以我見到枱面上嘅早餐,真係覺得好溫暖。

係呢個時候,Kitty係廁所行咗出嚟,問,「有無新嘅牙刷呀?」

我去搵咗個新牙刷俾佢,然後我專登同佢一齊刷,嗰個畫面真係好似情侶。唔係情侶,就係夫妻架啦。

「做咩入嚟姐!好逼呀!」Kitty玩咁樣推我出去。

「明明就好多位。」我無理到佢,企係Kitty後面,一齊刷牙。

我望住廁所塊鏡,從鏡入面嘅倒影中,見到Kitty一邊刷牙一邊笑。

見到佢笑,我又跟住笑,傻傻地。

「嗯…嗯…嗯嗯嗯?」Kitty刷住牙講嘢。

屌你,真係聽唔清楚架。但又覺得好得意好好玩咁,氣氛好和諧。

「嗯嗯嗯……嗯?」

我哋牛頭唔搭緊嘴,係度九唔搭八。

我哋一路嗯嚟嗯去,直到刷完個牙。

一刷完,Kitty就大笑,「哈哈哈!你頭先講乜鬼呀?」

「你又講咩呀!?我都聽唔清楚你講咩。」我跟住笑埋一份,估唔到笑聲都可以傳染。

「聽唔清楚你又講?九唔搭八!」

「你咪一樣?」

Kitty對住我吐一吐舌頭,「嗯…嗯嗯…嗯?」

呢個情境我好中意

通常我同老婆以前係酒店擦完牙就返上床
加速
邊個比負
文呀
2.
我同Kitty就一路打打鬧鬧咁出返去食早餐。

我都想,有一朝日可以娶到佢做老婆。我都唔知點解無啦啦有呢種諗法,可能係我哋依家嘅相處方式,環境似啦,雖然好短暫,但都已經好幸福。

至少呢種感覺,同我想像中嘅婚姻生活十分相似。

我想要嘅,從來唔係啲咩大富大貴嘅生活,有一個家,舒舒服服,對我嚟講已經好滿足。

Kitty食早餐嘅姿態都好優雅,同呢個簡陋嘅屋企成反比。

但係呢個簡陋嘅屋企,卻帶俾我無數嘅溫暖。

「做咩唔食呀?」Kitty一臉疑惑咁望住我。

「無呀,諗緊嘢姐。」

「諗緊咩呀?你個蠢腦袋仲會裝到啲咩呀?」Kitty半玩笑地說。

「哼!咪裝緊你嘅嘢囉!」

Kitty突然間用手搣一搣我塊面,但我感覺唔到任何嘅痛楚。

「呀水。」Kitty輕輕地叫我,「其實我好羨慕你,你有咁好嘅屋企。」

Kitty好感慨咁望一望周圍,呢個家,只係由幾個簡單傢俬組成,同佢金碧輝煌嘅家係無得比。

「儘管簡簡單單,但裡面裝咗好多睇唔到嘅愛。」

Kitty指一指旁邊白色牆邊下面嘅雜物,上面佈滿咗灰色嘅塵埃,嗰度有幾箱雜物,我老豆老母通常都唔會點樣打理,而隔離,放咗我好耐無再掂過嘅玩具,整整一箱嘅玩具。

「我由細到大,我嘅玩具只有一隻毛公仔,我曾經想要一個快樂嘅童年,一個無讀書測驗嘅童年。」

Kitty食埋碗湯入面嘅最後一啖麵,然後捧起個碗,將碗入面嘅湯飲個一滴不漏。

「呢……呢個…早餐…好…好好食。」Kitty嗚咽地道。

兩行淚水係Kitty臉上劃過,滴落係我哋屋企嘅木枱上面,然後滴淚水就消失不見。
3.
見到呢個狀況,我立馬係隔離個紙巾盒度拎咗張紙巾俾Kitty。

但Kitty好似收唔到聲咁,「我…只係…想要個…家嘅感覺。」Kitty嘅真性情係我面前表露無遺。

如果可以,我都想俾到個家你。我會係入面俾好多好多嘅溫暖你,等你舒舒服服。

到咗呢一刻,我幾乎可以肯定,Kitty係我呢世人,最愛嘅人。

我輕輕將隻手,放係Kitty嘅手上面。我知道,任何人都想係呢個時候要啲安慰。

Kitty嫩滑無暇嘅手應該感覺到,我帶俾佢嘅安慰,我諗。

我只能夠無助地陪係Kitty身邊,我份早餐都只係食咗一半,但我依家見到咁,我都唔夠膽食埋佢。

良久之後,Kitty擦一擦眼角邊嘅淚水,然後就衝咗入我間房。

我完全唔知發生咩事,唯有跟埋入去啦。

只見Kitty著急地打開佢自己部手機。

係喎!佢成晚無開過手機,依家充好曬電啦。

「登、登、登~~~」

好多訊息嘅聲音係部手機傳出嚟,同我猜想嘅差唔多,一定好蛋msg呀whatsapp搵Kitty。

只見Kitty係度處理手機上面嘅事情,我又幫唔到手,只好傻咗咁企係度。

Kitty深呼吸咗一下,「我差唔多要走,我約咗個fd一陣等。」

係喎!我都唔記得咗Kitty今日約咗人添,仲諗住可以相處耐啲添,依家睇嚟情況都唔容許啦。

「咁好啦,我一陣送你啦。」

「嗯,我換返啲衫先。」
各位,唔好意思。因為我聽日要考日文,我都係一邊溫一邊打文,所以今日更新有啲慢
同埋我仲有一篇加更未出,我聽日會補返,事關我到依家都仲未溫好
深夜等緊我文嘅大家,Sorry,我聽朝睇下有無時間出返啦
望見諒
樓主加油 聽朝等住你篇文
比負皮死全家 樓主加油
樓主加油 考完打多幾文賀一賀
第2篇,有朝一日
第3篇,好“多”msg 同 wtsapp

樓主可以睇返
通常sad end會好睇d嘅
完了吧
第2篇,有朝一日
第3篇,好“多”msg 同 wtsapp

樓主可以睇返

唔該曬 琴日無check文就up咗上嚟
之前都有check開 一唔check就錯漏百出
比負皮死全家 樓主加油

唔緊要啦 總會有人唔鍾意 始終呢啲係人哋嘅自由嘛
有你哋繼續睇就得啦
加油
留名
咩都唔使講,評已正
好好睇!Kitty嗰種羞澀好有感覺,雖然好唔真實(毒撚喎,有女要都拜神喇),但真係好正!
樓主加油!

樓豬加油!
樓主加油!
夠鐘出啦
內心希望係happy ending

但希望樓主可以照心中所想 就算sad end都照寫
正評留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞