《溝女的聖地──補習社》(2)

856 回覆
306 Like 2 Dislike
樓主,其實好多人仲係到

唔好寫甘sad睇到訓覺都sad緊

btw,其“實”,打錯字
加油呀樓主!!
有好多人支持您架
樓主,其實好多人仲係到

唔好寫甘sad睇到訓覺都sad緊

btw,其“實”,打錯字

仲係到啊 由第1個post追到依加 樓主加油
寫返台篇台妹評價先好完
Live
快樓主
「我知,我知我令你失望,但我真係好努力,我有俾心機讀書架!!!」我試著解釋。

「我知你有努力,我係身邊都感受到,但係......我只想你對自己多返啲信心姐......」

Kitty語畢,便離開欄杆,係海旁度繼續行。

我趕緊追上去,「我有信心架,我啲信心都係你俾我嘅。」

無Kitty嘅鼓勵,我諗我DSE真係求其考過就算鳩數,點會好似依家咁認真對待?

Kitty低著頭,含蓄地笑起上嚟。

「真係?」

「係呀。」

「咁你今次有無信心先?」Kitty問我。

「有呀!!!我覺得自己考得唔錯呀。」我如實地道。

「但我對自己無信心.......」Kitty突然落莫地說。

「咩事呀?」我有點擔心。

「我唔想long d。」Kitty捉住我隻手。

Kitty嘅小手十分之柔軟,我好想捉緊佢隻手唔放。
呀水啊....其實我咁大個女都未食過洋腸架
「long d咋嘛,你有時間返嚟咪得囉。」我極力諗住說服Kitty。

「唔同架,」Kitty將我隻手捉到好緊,「long d嘅話,係我最需要你嘅時候,我無辦法捉緊你隻手。」

「我過嚟搵你咪得囉。」

年輕嘅時候,就係可以咁衝動講呢啲唔知可唔可以實現到嘅承諾,不顧後果。

Kitty輕輕搖頭,「唔係你話想過嚟就過嚟,就算係柴灣同荃灣,都要成個幾兩個鐘啦,更何況我哋天各一方?」

好多愛情,都敗給了現實。

「咁唔通就咁玩完?你甘心咩?」今次我學精啦,我唔再亂咁發脾氣,我只想理性咁溝通。

「唔甘心架。」我哋都停下腳步,唔理旁人嘅張望。

Kitty咬咬下唇,睇得出佢所講嘅,唔似係假話。

「但係我唔想long d令我一直掛心,一直痛落去。」

「我寧願長痛不如短痛。」

我唔知點答好,因為佢所講嘅都係事情。但係我唔清楚咩係long d,啱啱考完DSE嘅我,只係對呢個詞有模糊嘅概念。

並無深刻嘅體會。

天真嘅我,以為一切只要有心就可以做到。
「兩個人只要鐘意就得啦,好多嘢都做到,都可以捱過去架!!!」我好肯定咁講,而我堅信呢樣嘢係無錯。

「呀水......唔好咁啦好無?」Kitty別過面去,好明顯佢唔想我見到佢傷心。

「唔試過又點知姐?」TVB對白都出埋嚟,只係想留低佢。

「我唔想咁辛苦,我只係想拍拖可以開開心心。」

「我之所以會鐘意你,係因為同你一齊我好開心。」

「但如果同你一齊變得唔開心嘅話,咁我仲係咪鐘意你呀?」Kitty不自覺將佢嘅音量提高。

我亦都明白佢想講嘅嘢......我知佢依家想要啲咩,我明白佢嘅心情。

Kitty所講嘅,亦都算係我嘅感受。

但佢無得阻止我嘅決定,就係繼續愛佢...

「等我哋都留個美好回憶呀,好無?」Kitty降低聲線,柔聲道。

未等我回應,已經衝咗上嚟攬住我。

攬得我好實好實,過咗一陣,本來係心口嘅一道悶氣,好似釋放曬出嚟咁,心頭一軟。

我都好好哋回敬佢,攬住佢。

Kitty成個人壓埋嚟,令我感受到佢雙峰嘅型狀。

但呢種感覺一閃即逝,好快Kitty就放開咗我,然後係我臉上留下一個唇印。

係我耳邊講咗句:「再見。」

就頭也不回咁走咗........

而我,只能夠望住佢遠走嘅背影,咩都做唔到。
加速
第一部曲已經完結

我會係呢幾日開新post,繼續寫落去。

同樣係Kitty同呀水嘅故事
鐘意嘅可以繼續支持,多謝

下一部曲:
【補習社二部曲】《為自己的青春舉行一場葬禮》

希望大家多多支持
想Sad撚死人咩
好撚sad
「兩個人只要鐘意就得啦,好多嘢都做到,都可以捱過去架!!!」我好肯定咁講,而我堅信呢樣嘢係無錯。

「呀水......唔好咁啦好無?」Kitty別過面去,好明顯佢唔想我見到佢傷心。

「唔試過又點知姐?」TVB對白都出埋嚟,只係想留低佢。

「我唔想咁辛苦,我只係想拍拖可以開開心心。」

「我之所以會鐘意你,係因為同你一齊我好開心。」

「但如果同你一齊變得唔開心嘅話,咁我仲係咪鐘意你呀?」Kitty不自覺將佢嘅音量提高。

我亦都明白佢想講嘅嘢......我知佢依家想要啲咩,我明白佢嘅心情。

Kitty所講嘅,亦都算係我嘅感受。

但佢無得阻止我嘅決定,就係繼續愛佢...

「等我哋都留個美好回憶呀,好無?」Kitty降低聲線,柔聲道。

未等我回應,已經衝咗上嚟攬住我。

攬得我好實好實,過咗一陣,本來係心口嘅一道悶氣,好似釋放曬出嚟咁,心頭一軟。

我都好好哋回敬佢,攬住佢。

Kitty成個人壓埋嚟,令我感受到佢雙峰嘅型狀。

但呢種感覺一閃即逝,好快Kitty就放開咗我,然後係我臉上留下一個唇印。

係我耳邊講咗句:「再見。」

就頭也不回咁走咗........

而我,只能夠望住佢遠走嘅背影,咩都做唔到。

係Kitty臨走嘅時候,我望到,清楚咁見到。

係Kitty臉上有兩條無聲嘅淚痕。

輕輕劃過佢嘅臉龐,眼淚只係流到一半,佢就已經走咗。

只有幾秒嘅時間,但嗰個畫面能夠令我一直記住......一直留係我心入面。
原來仲有啲未出得曬

copy文嘅時候copy少咗,SOR
之前都有人問係咪真人真事,係第一部曲完結嘅時候同大家交代一下

首先我好多謝之前有個女仔同我一齊去補習社,我同佢無一齊到,但當中都經歷咗好多嘢。

中間有啲情節係有發生過,到依家我都仲好記得,仲栩栩如生。

自己嘅青春係有遺憾,因為無同自己鐘意嘅女仔一齊到(唔係補習社嗰個)

中學嘅時候,差唔多花咗一半心機同時間係呢個女仔,但可惜修成唔到正果

中間嘅感受係真嘅,亦代表住自己嘅青春,但可能情節上FF得太誇張 望大家見諒。

我只係想透過Kitty同呀水,講出青春時期嘅感情。

係咪有錢,讀書如何,都唔係重點,無咩嘢比起青春時期嘅感情嚟得珍貴。

係自己青春歲月入面,擁有一段美好嘅感情,係將來有錢都買唔到。

呢一種遺憾,係再多錢都彌補唔到。心入面嗰一角無咗就係無咗,係你再溝幾多靚女,幾風流,都換唔返,感覺唔同就係唔同。

依家唯一可以做嘅,就係珍惜眼前人,盡最大嘅力,唔好俾自己後悔。

我自問無資格同人講,因為自己都做唔到,所以做到嘅人,我真係衷心祝福你哋。

利申:自己當時每晚都sad足好多次
人生有幾多個Kitty呢
又話唔sad end既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞