《溝女的聖地──補習社》(2)

856 回覆
306 Like 2 Dislike
我寧願sad end

點解
Happy ending啦
加速篇21

之後嘅日子,Kitty就消失咗係我生活咁……

無覆到我whatsapp,無再打電話俾我,facebook都無更新。

我生活就好似失去咗重心咁,失去曬平衡。

我無自己去自修室溫書,因為無咗Kitty,自己去都無癮,加上又無朋友陪我……

叫呀楊啦衰仔!

呀楊?佢自己都成日同關晴走出去溫書啦,我又廢事做人電燈膽啦係咪?

平時係自修室見到啲出雙入對嘅情侶,我都唔怕,因為Kitty就係我身邊。

如今,我怕我見到,就會無曬心情,就會變到頹曬,溫唔到書。

所以我決定去其他地方溫書。

點解唔係屋企溫呢?

因為Kitty上過嚟,係哩間房,都瀰漫住Kitty嘅氣味,同埋回憶。

回憶就好似一把刀咁,插入你個心,但唔拎返出嚟。你就一直帶住哩把帶有痛楚嘅刀,繼續生活。當你一回憶嘅時候,就拎返出嚟,感受一下無痛苦嘅美好。然後再插返入去,再痛多次。

我去starbucks,M記,好多唔同嘅地方溫書,四處走嚟走去。

過住好似流浪漢嘅生活……自己都覺得好慘,無人係身邊,孤伶伶一個。

但我知道,我需要發奮。

我唔想令Kitty失望,唔想佢見到頹廢嘅我。

當日Kitty失望嘅表情,一直都浮現係我腦海入面。當我無動力溫書,溫到頹嘅時候,係呢個失望嘅表情喚醒我奮鬥嘅決心。

好多電影嘅熱血情節,都係女主角陪男主角溫書,一齊考好個試之類嘅。

本來呢啲情節應該發生係我身上架嘛,我應該係同Kitty一齊溫書,有講有笑咁一齊入去自修室,然後一齊出返嚟……
好期待係咩end

加速
主角為左條女"發奮"
但有比藉口自己頹廢
想點
一直keep住追緊,樓主加油
-加速篇22

但原來無哩啲情節,會更加熱血,會更加發奮圖強。

一開頭嗰幾日唔sad嘅話,根本就係呃你嘅!講真,嗰幾日真係sad到爆,做咩事都會諗起佢。

一起身第一件事就係睇whatsapp,睇佢有無覆到我,然後就抱住失落嘅心情起身。

跟住好頹廢咁溫書,最後就係溫唔入腦,心神都唔知飄咗去邊度。

我好想振作呀…唔想再咁樣落去,我痴咗線咁,成日拎起部手機,睇佢有無覆到我。

係間房度我不停咁諗起佢,成日幻想張床仲有Kitty嘅餘香。

呢種生活我持續咗幾日,一蹶不振……

終有一日,我頂唔順自己,因為我已經成個禮拜都無出街,連我呀媽都有問我咩事。

「仔呀!你呢個禮拜無出去溫書嘅?」我老母都察覺到我有異樣。

「下係咩?」我索性扮唔知。

「係咪同女朋友嗌交呀?」呀媽眼利係眼利啦,係知我哋嘈交,但Kitty唔係我女朋友…

「佢都唔係我女朋友。」我冷冷地回道。

「下?咁你又帶人返屋企?」

「咁人哋有事呀嘛,幫得咪幫囉!」

呀媽係房度拖咗我出廳,坐係凳上面,凝望住我雙眼,語重心長咁同我講:

「呀水,呀媽都係女人,一個女人無返咁上下信任,係唔會隨便上人屋企。」
主角為左條女"發奮"
但有比藉口自己頹廢
想點

請繼續睇埋落去
本身慣左儲文,不過見書生咁努力,就即刻上番水話你聽,我有睇呀!!!好好睇呀!
加油呀!

多謝支持呀 好感動!
有時寫文寫到好辛苦/唔知點寫嘅時候
一句簡單嘅鼓勵真係好有用 會即刻令我震作返曬

大家都係寫文既人,絕對知道讀者的一句簡單鼓勵係對自己幾重要,加油,共勉之

你都要加油
寫文真係唔容易 心血嚟

好似生仔咁,由零到十月懷胎到出世
加速篇23

平時滿嘴嘮叨,同我串嚟串去嘅呀媽,今日竟然煞有其事咁樣同我講正經嘢?

「更何況好似佢咁純品嘅女仔?」

「呀媽,你想講咩呀?」我唔係幾明,純品同上人屋企係咩關係?

「呀媽我睇得出嘅,你信呀媽就得啦!」

「睇得出咩呀?呀媽你講重點啦好無?」我態度十分之唔好,因為呢幾日已經sad到一個點。

「屌!你!真係好撚蠢呀!」呀媽忽然氣門大開,大罵一聲。

我當堂俾佢把聲嚇一嚇,鳩都縮一縮……

我老母都並非善男信女,唔惹少架,真係越老越辣。

「做咩呀?」我俾佢嚇到收一收啲氣燄,睇嚟火爆嘅態度即刻收咗皮。

「成日問有無重點有無重點咁做乜春嘢?」

「呯!」一聲,呀媽一掌拍落佢前面張枱度,又再嚇我一鍋甘嘅,我魂魄都俾佢拍走埋。

「愛情入面無咁多重點架!下下都要問人拎重點就死得啦!」

「你係我個仔,我點都想幫你啦!唔通我想日日見到你失魂落魄咁係間屋度走嚟走去!?你依家仲有個DSE要考呀,我先諗住點醒你!」

原來呀媽佢知架……

「但我唔可以直接同你講,你一定要自己慢慢發掘,咩都同你講,只會害咗你架咋!」

「有咩事,兩個人自己解決,唔得嘅,再自己諗辦法!」
呀媽未等我出聲,就自己走咗入廚房,繼續做佢嘅晚餐,日復一日。

雖然呀媽要我自己諗,但我一時三刻都無一條明路,唔知點樣修補我哋嘅關係……
冇啦?
進擊的媽媽
好青春
男主角可唔可以醒少少啊?
雖然有啲失真但男女相處之間好真實
樓主加油
加速篇24

我知我係間房度係諗唔到咩辦法架啦,所以我決定出去行下放鬆一下心情。

我換好曬衫嘅時候,我望到我掛係度嘅頸巾。

我毫不猶疑咁拎起咗佢,圍係自己條頸度,然後出門口。

臨出門口嘅時候我仲對住係廚房入面嘅老母大嗌,「我出去啦,一陣返嚟食。」

「小心啲呀,早啲返呀,啲嘢凍咗就唔好食架啦!!」

頓時心頭一暖,原來有陣時,微小嘅舉動,都會令人暖在心中。

我先明白,原來係自己太過粗心大意。

我走在夜晚嘅街道上,冷風瀟瀟,著住件單薄嘅U記外套,更添幾分寒意。

但我條頸完全感覺唔到凍......唔係因為Kitty送,所以有喱種錯覺。

我係真真實實咁覺得唔凍,仲好暖添......

我仔細望一望條頸巾,只見織到密密麻麻,無機會俾啲風吹入嚟。

由此可見Kitty係幾用心織喱條頸巾......

我坐係屋企樓下嘅瀡滑梯度,一邊諗起Kitty一針一針咁織呢條頸巾俾我,係幾咁辛苦嘅一件事。

如果係我...我無咁嘅恆心去織呢條頸巾。

究竟Kitty點樣可以堅持到?佢究竟織咗幾耐?

一諗起佢為我做咁多嘢,幻想到Kitty為我咁辛苦,將條頸巾一針一針咁連起上嚟。

我眼眶就濕成一片,視線慢慢變得模糊,任由啲淚珠趺落嚟......
冇啦?

有有有 頭先出咗去食飯
好青春
男主角可唔可以醒少少啊?
雖然有啲失真但男女相處之間好真實
樓主加油

失真係我寫得唔好...抱歉
我會盡力改架啦
Btw 多謝支持
上個水先
等緊樓主 加速
樓豬加油
推一推
我出一出街先
今晚返嚟繼續加速
我出一出街先
今晚返嚟繼續加速

快d快d
終於由第一個PO追到LIVE
好正呀
男主角入到八大就得
唔好比人睇死啊
俾人捉咗出去
返嚟加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞