《溝女的聖地──補習社》(2)

856 回覆
306 Like 2 Dislike
LM
留名
痴線撚 痴撚線
Btw我今晚出埋加更嘅數先
痴線撚 痴撚線

46篇喇咪撚諗住走數
痴線撚 痴撚線

46篇喇咪撚諗住走數

一日打成23篇 我會盡量打
我唔怕出多啲 我最怕無人睇
痴線撚 痴撚線

46篇喇咪撚諗住走數

你唔出多D 又點會有人睇
痴線撚 痴撚線

46篇喇咪撚諗住走數

大把人睇㗎
btw樓主加油
你個迪士尼點嫁屌
文呀樓主
1.
「我知係快得制,但其實我覺得感情唔一定要到好熟先一齊。」關晴佢以成熟嘅口吻同我講。

「吓?」對愛情只有一知半解嘅我,真係唔明呢種大道理。

我一啲經驗都無,我只係道聽塗說,始終認為,起碼要識好耐先一齊,咁樣先會拍得長久。

對於MK仔嗰種即食文化,同埋狗公嘅漁翁散網,我真係唔識欣賞。

「我只係覺得……只樣無咁好姐。」我將自己嘅內心想法講出嚟。

「如果有感覺嘅時候,諗住等耐啲時候,就錯過咗出手嘅機會啦。」關晴好認真咁同我講。

「好啦,我哋嗌野食先啦。」呀楊見勢頭唔對路,驚關晴好似今朝咁,越講令我越傷心。

關晴都識做,但佢係我哋嗌完餐之後,繼續同我講。

其實我知……我知關晴佢係一番苦心。

「呀水,本來感情行唔行得遠,根本就無人知。」關晴係我面前拖住呀楊隻手。

「係睇大家有無呢個心想行落去,一齊得快唔快,根本唔係重點。」

「如果確定咗大家都有呢個心,咁早啲一齊行落去,唔係好事嚟嘅咩?」關晴講得一臉淡然,果然佢嘅經驗真係豐富。

我無言以對,只能沉默地繼續聽佢講。

「相識得耐,的確係可以睇清楚一個人,打好感情基礎。 相識得耐,就會少咗想一齊嘅衝動,反而多咗猶豫嘅思考。」

「係咪有咁多嘅時間去等一個人?你估世間上嘅傻仔好多咩?」

係關晴身嘅呀楊都不發一言,因為係關晴面前,我哋更顯得幼稚。
你個迪士尼點嫁屌

熄怒 我完咗呢個故真係會出返架啦
我已經構思緊架啦
你個迪士尼點嫁屌

熄怒 我完咗呢個故真係會出返架啦
我已經構思緊架啦

你當我係咩啊等左十幾年啦
又停左啦
2.
我好想搵啲去反駁佢,我同Kitty嘅關係,唔係佢所講咁樣,更加想證明,我唔係佢口中嘅傻仔。

我真係心甘情願去等Kitty,但無得我唔認同關晴所講嘅嘢。

「係呀…呀水,有機會就博盡佢,追啦!」呀楊難得唔派膠,講啲正能量嘅嘢俾我。

我知道,佢哋兩個都好關心,我打從心底裡感激佢哋。

係我迷茫唔知點做嘅時候,我有佢哋做我嘅依靠,我覺得已經好足夠。

「好多謝你哋!」係食完餐飯,我哋返去嘅路上,我同前面嗰兩個放閃嘅情侶講。

佢哋愕然咁望住我,「做咩無啦啦講多謝呀?」佢哋都笑笑口咁,我知佢哋心入面笑緊我傻仔呀嘛!

「無呀…只係覺得…有你哋真好。」我都笑到好似個傻仔咁。

係佢哋身上,我真正感受到,咩叫青春。

唔算話好青春嘅,當然比唔上嘅熱血人士啦。我呢幾年,渾渾噩噩咁過,依家先感受到青春嘅溫暖。

青春係一種好美妙嘅嘢,當下感受到會覺得好開心,但長大後,反添一種悲涼。

「你都on99嘅!毒撚學咩人咁感性呀?」呀楊恢復返佢既有嘅本性。

「核突!」關晴都癲埋一份,「唔好理佢姐!我哋快啲走!」

然後佢哋真係跑走咗,真係屌佢老味呀……

仲要拖住手咁走,我都想可以同Kitty咁樣……

望住兩個小情侶嘅背影,我衷心咁祝福佢哋,希望佢哋可以幸福落去。

我都覺得自己好傻,我竟然會諗,即使自己得唔到幸福,亦都希望人哋可以幸福。

佢哋嘅背影漸漸遠去,兩小無猜咁,真係幸福。
加速
live左,無甜都好正😍
加速
3.
係中學最後嘅歲月,我哋每日都係度打打鬧鬧,係補習社嘅日子,所剩無幾。

時間,除咗一路向前進之外,每日都係度倒數。

唔好將時間向前睇。假設一個人有八十歲命,你先前行大約四分之一嘅路,唔好諗你仲有四分三嘅路要行,因為咁樣會令你有種…仲有好多時間嘅錯覺。

就正如你中一嘅時候,會覺得中六畢業好遙遠。點知一眨下間就殺到埋身,你問我中一做過啲咩,我真係唔係好記得。

但你將時間用倒數嚟睇,你嘅人生只係剩下四分之三,已經行咗四分之一。

心態已經唔同咗,感覺時間已經唔夠用。

中六嘅我覺得,時間少得可憐,唔夠幾個月就要衝刺啦,我連自己可唔可以同Kitty升上大學都成問題。

我自己成績先啱啱起步,但人哋已經差唔多到終點啦!我要點追呀?

不過好彩有朋友,有Kitty陪住我。

放完假之後嘅嗰一次補習,已經係我哋嘅最後一堂。

呀 Sir將教嘅嘢由頭複習一次,之後呢堂補習就正式劃上句號。

「呀水,呢堂補習…要完啦喎。」仍舊坐係我旁邊嘅Kitty試採地問我。

「係呀…我知呀。」上次同你係屋企離別完,再見面嘅時候,又係離別。一早已經掩蓋咗重逢嘅喜悅啦!

「咁…你下個禮拜四放學得唔得閒呀?」Kitty一臉笑容咁問我。

其實我更加想問佢屋企嗰邊點,因為我完全唔知佢哋嗰度發生咗咩事,所以我好擔心。

「嗯…?做咩事呀?」我心不在焉地問佢,心裡面盤算緊點樣開口問Kitty。

「無呀…嗰日係我last day……」
今晚出住咁多先
聽朝開始就會加速啦
敬請期待
留明
留名推!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞