[細價樓發癲] [上車盤6球] [奧仔轉為投資泰國樓] 真低調置業討論(11)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
如果細樓業主,真係應該親呢個時間換個大單位,可能都只係補多百零二百萬,但已經比原本單位大一倍
如果細樓業主,真係應該親呢個時間換個大單位,可能都只係補多百零二百萬,但已經比原本單位大一倍

冇錯,如果一件貨再入過,中價樓未算癲價,最多蝕稅,有限錢

有需要自住、有能力買可以換

自住的話、基本上樓市升跌同你關係唔大

而家買樓投資就唔睇好啦

而家買樓投資就唔睇好啦

我反而覺得係部份投資者見呢排細價樓日日破頂,破住頂咁出貨

而家買樓投資就唔睇好啦

我反而覺得係部份投資者見呢排細價樓日日破頂,破住頂咁出貨

正常

唔少投資者高位止賺

當中都有唔少係換樓人士
啱啱睇到+X哥個北角碼頭新盤維港頌本月開賣,會唔會同海之戀打對台呢? 雖然目標客唔同,北角明顯做中產買家

北角碼頭係海璇

維港頌係城市花園果邊

唔知洗唔洗40K
大家點睇洪水橋既樓
有無爸絲有認識
Apply左中銀 匯豐同恆生既mortgage
中銀同匯豐都係H+1.32 1.45%rebate加ml
恆生就好少少 H+1.31 1.5%rebate加ml
不過匯豐sales就話佢地個H通常都低過出面
係咪真架
我見今日匯豐個個h高過銀行公會
係咪真架

最好講埋loan size
唔係好難俾意見
大家點睇洪水橋既樓
有無爸絲有認識

以前識人住雅珊園
係咪真架

唔係好難俾意見

借250萬左右
自從新年嗰時沈大師「評論」樓市,呢兩個月度度破頂,師父燈力真係唔講得笑

真股神...做福人民

呢排師父原來股票熄燈、樓市開燈

由2010年師父堅持睇淡樓市,到今日未變過立場,自己租黃埔,一路走來,始終如一,唔係老施肥湯之流,成日轉軚

經常黃埔見到佢 係度chur煙
左手iPad右手香煙
係咪真架

唔係好難俾意見

借250萬左右

一般匯豐個H 都真係低d
不過呢排日日減匯豐都應該追唔切
如果大家都係鎖2年就恆生抵
金獅 450..
金獅 500 不是夢

有價,有冇市先

已經成左410 啦
依家金獅最平430了

呢個位應該想上車都會縮一縮先 升得太急
大家點睇洪水橋既樓
有無爸絲有認識

你睇岩邊間
利申,買左等收樓,睇左洪水橋好一排
訓先,等睇聽日又破頂
股樓齊升
股樓齊升

而家節奏係咪有d 似97

美股日日新高,會有d 咩事突然成個世界引爆呢
應該整個破頂指數,睇吓一日幾多破頂
如何年年加3次息,有冇影響?
金獅 450..
金獅 500 不是夢

有價,有冇市先

已經成左410 啦
依家金獅最平430了

呢個位應該想上車都會縮一縮先 升得太急

一縮你就輸, 500 見

加3次每次幾多,1/4厘,當美國佢唔吹我送多一次,就係2.5厘,97時爆煲係10厘,2005年冇記錯都6、7厘,冇大影響,壓測已經試咗,加息梗加多人上唔到車,壓測提高

加3次每次幾多,1/4厘,當美國佢唔吹我送多一次,就係2.5厘,97時爆煲係10厘,2005年冇記錯都6、7厘,冇大影響,壓測已經試咗,加息梗加多人上唔到車,壓測提高

息口高左...壓測都會難過左...本身唔太夠錢梗加唔駛買樓

題外謝...疊茵份約就完...諗緊加唔加租好...定係咁二一兩百留住好租客算
股樓齊升

而家節奏係咪有d 似97

美股日日新高,會有d 咩事突然成個世界引爆呢

港股邊有升?連2015年高位都未到,差4000點

息口高左...壓測都會難過左...本身唔太夠錢梗加唔駛買樓

題外謝...疊茵份約就完...諗緊加唔加租好...定係咁二一兩百留住好租客算

好租客加少啲,好過搵新嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞