[細價樓發癲] [上車盤6球] [奧仔轉為投資泰國樓] 真低調置業討論(11)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike

其實已經係咁,但我地兩個父母都供養唔少
同埋80k都係近月既事....最近都儲錢既速度先開始快
我地都係一年先去一次旅行,每次under一萬....唔算過份掛....

咁一個月大概儲到幾多?

80k 有冇儲到50k 一個月

應該冇,通常呢個收入家用保險已經萬萬聲一個月
如果租樓又萬萬聲
食玩仲要留錢交稅
一年有50萬都唔易

Exactly係咁
儲到兩萬左右

即係而家租緊樓?

係呀
15k

家用呢?

借邊度錢?親人,銀行定財仔?唔同玩法喎
Budget少又有迫切住屋需要其實可以先買400萬下果d
遲d多d錢先換樓

反正你租住先都係要交租
當然如果你屋企仲可以住多1-2年咁另計,但果d就唔叫迫切住屋需要啦

佢咁問得應該都係想買一手,又想有海景果啲,但又無首期

四個大字 「睇餸食飯」,唔係就係不切實際嘅幻想

月入8萬你叫佢買大西北,佢應該睇唔上眼

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹

可能雙方父母都出手....最後50萬上車... 加父母500萬首期...

我反而覺得怪係...月入80K ... 都唔會係咩 entry level 啦...但問得出咁既問題....

2個都保險AA
每人袋4萬咪夾埋月入8萬囉
好難咩

講左份工超穩定
唔難估做咩掛點都唔係保險囉
呃客保險狗死全家

醫生/AO/EO/律師

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹

可能雙方父母都出手....最後50萬上車... 加父母500萬首期...

我反而覺得怪係...月入80K ... 都唔會係咩 entry level 啦...但問得出咁既問題....

2個都保險AA
好難咩

講左份工超穩定
呃客保險狗死全家

醫生/AO/EO/律師

政府
呢個post嘅巴打好似個個唔駛返工咁推post
個個財務自由

廢中

份工好HEA....

返工數手指

無人管
個個財務自由

廢中

推post 同駛唔駛返工無關
唔通我晚晚做到12點又話俾你知咩

OT到凌晨5-6點, 有苦自己知咋

咁先同巴打講聲唔好意思.....但多口一問...你地 income 都唔少...唔忍手幾個月洗少D ....你地好快可以過到100萬喎...

我地都係一年先去一次旅行,每次under一萬....唔算過份掛....

咁一個月大概儲到幾多?

如果租樓又萬萬聲
食玩仲要留錢交稅
一年有50萬都唔易

Exactly係咁
儲到兩萬左右

即係而家租緊樓?

係呀
15k

唔介意既...計下..

Income:
80K

Expense:
Rent 15K
Insurance 15K
家用 ?? (20K)
Daily Usage (10K)

咁真係得番20K 一個月.....會唔會平時再用少D ....

如果可以住屋企一年已經開心好多

80K 就算儲到40K 一年都多50萬

高收入人士真係好
個個財務自由

廢中

份工好HEA....

有冇貼士點做到財務自由?創業?

住咗十年強國,香港開工兼判嘢做,八年冇去旅行,強國03年買樓買A股,07年儲到第一桶金,嗰時深圳樓2X萬港紙到,55-60平方米,冇人買嘅,03年打工我19000人工度,依家a股同樓已冇複製機會

的確 有眼光做啱一個其他人唔做嘅決定 d錢就自動黎
24歲仔日日諗仲有冇咩自己負擔到嘅投資機會係仲有遠景 不過半個人已經畀層樓綁著左

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹

2個都保險AA
好難咩

講左份工超穩定
呃客保險狗死全家

醫生/AO/EO/律師

政府

肯定係政府啦,巴打講左穩定

咁先同巴打講聲唔好意思.....但多口一問...你地 income 都唔少...唔忍手幾個月洗少D ....你地好快可以過到100萬喎...

咁一個月大概儲到幾多?

如果租樓又萬萬聲
食玩仲要留錢交稅
一年有50萬都唔易

Exactly係咁
儲到兩萬左右

即係而家租緊樓?

係呀
15k

唔介意既...計下..

Income:
80K

Expense:
Rent 15K
家用 ?? (20K)

咁真係得番20K 一個月.....會唔會平時再用少D ....

另一個諗法,如果 15k 用黎供樓,按揭做足30年,loan size 都係得 4M ,有冇一成首期加雜費要再努力啦

咁一個月大概儲到幾多?

如果租樓又萬萬聲
食玩仲要留錢交稅
一年有50萬都唔易

Exactly係咁
儲到兩萬左右

即係而家租緊樓?

係呀
15k

唔介意既...計下..

Income:
80K

Expense:
Rent 15K
家用 ?? (20K)

用大數計啦。年給96萬-租18萬-強迫金3萬-家用12萬-保險15萬-稅9萬-日常12萬
。唔去旅行都係淨27萬
繼續日日破頂

咁一個月大概儲到幾多?

如果租樓又萬萬聲
食玩仲要留錢交稅
一年有50萬都唔易

Exactly係咁
儲到兩萬左右

即係而家租緊樓?

係呀
15k

唔介意既...計下..

Income:
80K

Expense:
Rent 15K
家用 ?? (20K)

20k家用
不過老實講搵80k儲20k好似算少,但你實質日常洗費其實得10k
我媽有一排月入70k左右,都儲30k一個月 (唔洗租樓,但要養我)
讀大學個陣冇負擔又唔洗比家用,有時一個月搵25k左右,真係儲到20k
繼續日日破頂

嘉湖都就黎破萬
睇唔透,當初啲人仲嫌三嫌四

起碼都識上黎問既
我身邊又得返班父幹撚,無咩建設性建議

咁一個月大概儲到幾多?

如果租樓又萬萬聲
食玩仲要留錢交稅
一年有50萬都唔易

Exactly係咁
儲到兩萬左右

比例有無得再提高?
1/4 -》 1/3
繼續日日破頂

嘉湖都就黎破萬

先前有嘉湖成左間3房穿500, 真係打個突
繼續日日破頂

嘉湖都就黎破萬

馬安山520 萬得3 百幾呎

咁一個月大概儲到幾多?

如果租樓又萬萬聲
食玩仲要留錢交稅
一年有50萬都唔易

Exactly係咁
儲到兩萬左右

即係而家租緊樓?

係呀
15k

唔介意既...計下..

Income:
80K

Expense:
Rent 15K
家用 ?? (20K)

用大數計啦。年給96萬-租18萬-強迫金3萬-家用12萬-保險15萬-稅9萬-日常12萬
。唔去旅行都係淨27萬

講真去旅行洗得你幾多錢 你下下去歐洲去巴里就死啦

利伸: 一年至少去2次日本

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹

2個都保險AA
好難咩

講左份工超穩定
呃客保險狗死全家

醫生/AO/EO/律師

政府

肯定係政府啦,巴打講左穩定

我估係醫生剛剛升左MO?

借邊度錢?親人,銀行定財仔?唔同玩法喎
Budget少又有迫切住屋需要其實可以先買400萬下果d
遲d多d錢先換樓

反正你租住先都係要交租
當然如果你屋企仲可以住多1-2年咁另計,但果d就唔叫迫切住屋需要啦

佢咁問得應該都係想買一手,又想有海景果啲,但又無首期

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹

2個都保險AA
好難咩

講左份工超穩定
呃客保險狗死全家

咁保險都係正當工作黎,唔好歧視保險先

利申:唔係做保險
個個財務自由

廢中

IT 狗,做到嘔

如果租樓又萬萬聲
食玩仲要留錢交稅
一年有50萬都唔易

Exactly係咁
儲到兩萬左右

即係而家租緊樓?

係呀
15k

唔介意既...計下..

Income:
80K

Expense:
Rent 15K
家用 ?? (20K)

。唔去旅行都係淨27萬

Same,唔買樓都要去日本
但自己去一個禮拜都洗成15k
個個財務自由

廢中

IT 狗,做到嘔

小弟都係IT 喎...

Exactly係咁
儲到兩萬左右

即係而家租緊樓?

係呀
15k

唔介意既...計下..

Income:
80K

Expense:
Rent 15K
家用 ?? (20K)

。唔去旅行都係淨27萬

買撈

Exactly係咁
儲到兩萬左右

即係而家租緊樓?

係呀
15k

唔介意既...計下..

Income:
80K

Expense:
Rent 15K
家用 ?? (20K)

。唔去旅行都係淨27萬

都真係幾多,我成家去都係洗15k
但有4,5k 其實係幫人買野
繼續日日破頂

嘉湖都就黎破萬

馬安山520 萬得3 百幾呎

上次去馬鞍山親戚屋企,唔近地鐵站,居屋黎,唔記得叫咩
夜晚搭巴士都用左個半鐘先返到屋企(中西區),好撚癲

如果日日都係個邊去中環返工,返到屋企仲要煮飯真係會崩潰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞