[細價樓發癲] [上車盤6球] [奧仔轉為投資泰國樓] 真低調置業討論(11)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
首期得50萬
兩公婆月入夾埋過8萬
份工超穩定個種
應唔應該借錢俾首期?

自知問得好削
但真係好難諗

借邊度錢?親人,銀行定財仔?唔同玩法喎
Budget少又有迫切住屋需要其實可以先買400萬下果d
遲d多d錢先換樓

反正你租住先都係要交租
當然如果你屋企仲可以住多1-2年咁另計,但果d就唔叫迫切住屋需要啦

佢咁問得應該都係想買一手,又想有海景果啲,但又無首期

四個大字 「睇餸食飯」,唔係就係不切實際嘅幻想

月入8萬你叫佢買大西北,佢應該睇唔上眼

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹
首期得50萬
兩公婆月入夾埋過8萬
份工超穩定個種
應唔應該借錢俾首期?

自知問得好削
但真係好難諗

遲d多d錢先換樓

反正你租住先都係要交租
當然如果你屋企仲可以住多1-2年咁另計,但果d就唔叫迫切住屋需要啦

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹

月入8萬我會新界買大單位加架車, 住得舒服又有車周圍去
首期得50萬
兩公婆月入夾埋過8萬
份工超穩定個種
應唔應該借錢俾首期?

自知問得好削
但真係好難諗

遲d多d錢先換樓

反正你租住先都係要交租

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹

可能雙方父母都出手....最後50萬上車... 加父母500萬首期...

我反而覺得怪係...月入80K ... 都唔會係咩 entry level 啦...但問得出咁既問題....
大家覺得港珠澳大橋對牛屎區有幾大影響

唔知幾時起完? 會方便咗物流業,屯門、葵涌工廈可能有啲著數

見到屯門碼頭邁亞美比人一追再追,好似個個都睇好,不過又驚中伏,影響比我想像中細

講咗咁耐已消化晒,邁亞美海灣漏水嚴重,要買睇清楚個單位

我仲諗住買 漏水嚴重
咁碼頭冇咩選擇 美樂又老

其實想投資屯門碼頭,最重要既一個因素係...

未來西鐵站果站到底起係邊

呢樣真

碼頭 唔知買邊到好。。

一縮你就輸, 500 見

已經有朋友縮啦,佢同佢女友夾埋搵過5萬一個月,份工又半份公務員咁鐵飯碗,屋企又有成百粒首期準備俾佢,但話而家唔抵...
PS. 佢N年前自己金獅200萬想買但無出手,用某方法抽到居屋百幾萬又無要

咁呢個真係佢蠢WOR

好多人都係咁諗,抵唔抵其實睇你用咩時間點比較,我老母年代幾毫子枝汽水咋,現在最少都幾蚊枝,嘩貴咗10幾倍,好唔抵

居屋其實一D 都唔差....D 人係都要追私樓...

優越感,烕,呃like,朋友聚會:話你住XXX架

咁又唔係,佢話買都會買居屋,佢超憎地產霸權,但只睇沙田馬安山... 要話300中先合理價...

咁佢慢慢

呢個時候要召喚奧仔
有間居屋想放,未補地價,係咪要補左先放到白表市場?
首期得50萬
兩公婆月入夾埋過8萬
份工超穩定個種
應唔應該借錢俾首期?

自知問得好削
但真係好難諗

遲d多d錢先換樓

反正你租住先都係要交租

其實有少少講中,可能我心頭高,想買個較優質既盤。
始終講供我兩公婆真心唔怕,始終我地份工穩定上揚
但而家俾個首期限住無得槓桿再高d,都幾心痛。

補咗地價先可以自由放售

白居2 計劃好似唔使?不過而家仲有無?
買有風險,唔買都有風險,買樓呢科嘢睇自己嘅啫,買唔起唔會冇得住嘅,去皇崗租皇御苑,香港劏房價錢住私樓

識人真係咁做
5000蚊港紙 + 2000幾車錢返港島

好過on99住劏房,生活環境好好多
買有風險,唔買都有風險,買樓呢科嘢睇自己嘅啫,買唔起唔會冇得住嘅,去皇崗租皇御苑,香港劏房價錢住私樓

識人真係咁做

時間係一知問題, 少係香港活動可以既

補咗地價先可以自由放售

如果賣果陣連埋補價賣,等個買家同時間補埋咁放係咪都得?

其實我25歲,未接觸過地產,想呢1-2年內放左佢,多謝巴打解答

自知問得好削
但真係好難諗

遲d多d錢先換樓

反正你租住先都係要交租

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹

可能雙方父母都出手....最後50萬上車... 加父母500萬首期...

我反而覺得怪係...月入80K ... 都唔會係咩 entry level 啦...但問得出咁既問題....

月入同買樓知識唔一定成正比既
利申首置

遲d多d錢先換樓

反正你租住先都係要交租

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹

利申首置

起碼都識上黎問既
我身邊又得返班父幹撚,無咩建設性建議

識人真係咁做

時間係一知問題, 少係香港活動可以既

條友係深圳溝左條索女晚晚啪啪啪
唔駛俾接近成皮野住市區劏房但要同人share廁所
lm

遲d多d錢先換樓

反正你租住先都係要交租

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹

利申首置

起碼都識上黎問既

咁先同巴打講聲唔好意思.....但多口一問...你地 income 都唔少...唔忍手幾個月洗少D ....你地好快可以過到100萬喎...

遲d多d錢先換樓

反正你租住先都係要交租

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹

利申首置

起碼都識上黎問既

咁先同巴打講聲唔好意思.....但多口一問...你地 income 都唔少...唔忍手幾個月洗少D ....你地好快可以過到100萬喎...

可能到時心儀單位會變咗二手
首期得50萬
兩公婆月入夾埋過8萬
份工超穩定個種
應唔應該借錢俾首期?

自知問得好削
但真係好難諗

遲d多d錢先換樓

反正你租住先都係要交租

你諗住拎幾多首期先, 槓桿再高d你比唔比得起息? 再唔係襯HKMA個guideline 未實行之前買樓再問財仔借埋2按囉, 廿厘息姐 HKMA 個guideline 就第一季第二季會行, 到時就借唔到二按, 要就快手

借P-loan 果D你應該諗都唔使諗 如果係問老豆老母借其實就唔使上嚟問

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹

利申首置

起碼都識上黎問既

其實已經係咁,但我地兩個父母都供養唔少
同埋80k都係近月既事....最近都儲錢既速度先開始快
我地都係一年先去一次旅行,每次under一萬....唔算過份掛....
首期得50萬
兩公婆月入夾埋過8萬
份工超穩定個種
應唔應該借錢俾首期?

自知問得好削
但真係好難諗

遲d多d錢先換樓

反正你租住先都係要交租

你諗住拎幾多首期先, 槓桿再高d你比唔比得起息? 再唔係襯HKMA個guideline 未實行之前買樓再問財仔借埋2按囉, 廿厘息姐 HKMA 個guideline 就第一季第二季會行, 到時就借唔到二按, 要就快手

借P-loan 果D你應該諗都唔使諗 如果係問老豆老母借其實就唔使上嚟問

Hkma個個要咁高息?都幾痴線

補咗地價先可以自由放售

其實我25歲,未接觸過地產,想呢1-2年內放左佢,多謝巴打解答

你自己估大概幾多,出個自由市場價,有人買左再同房署申請補地價。到時兩樣一齊攪掂晒。
但你好難估房署開個補地價幾錢,所以有機會賣自由市場收錢少過你剩賣比綠表。
不過咁賣就快好多賣到,有無綠表你都賣得

補咗地價先可以自由放售

應該可以。FYI

居屋計劃單位的補價程序
http://www.housingauthority.gov.hk/tc/home-ownership/information-for-home-owners/premium-payment-arrangement/

Click第一條 link 入去自己睇
首期得50萬
兩公婆月入夾埋過8萬
份工超穩定個種
應唔應該借錢俾首期?

自知問得好削
但真係好難諗

遲d多d錢先換樓

反正你租住先都係要交租

Hkma個個要咁高息?都幾痴線

HKMA 係金管局, 上年12月左右出左guideline 限制係銀行做一按既人要申請一個alert system 去話俾銀行知佢地去搵財仔借二按, 而現有制度下銀行係唔容許任何一按既人去做二按既, 所以變相打壓二按去控制返銀行體系個風險, 20厘係一般財仔提供二按既利率
大家點睇洪水橋既樓
有無爸絲有認識

你睇岩邊間
利申,買左等收樓,睇左洪水橋好一排

爸打你買左邊到
Agent 而家介紹我丹桂同埋翠珊
我係想租比人住先 之後先自己住
呢到好唔好租?

丹桂有車先可以諗下,好僻,夜晚行返去係會驚
翠珊樓齡高,差唔多30年,係夠平
租就一般啦,附近尚城新咁多又有個會所,除非夠平,否則唔會租翠珊,放租應該朗峰園好d

咁爸打係買左邊到?

泉薈

泉薈無4m
小弟無能為力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞