[細價樓發癲] [上車盤6球] [奧仔轉為投資泰國樓] 真低調置業討論(11)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
繼續日日破頂

嘉湖都就黎破萬
睇唔透,當初啲人仲嫌三嫌四

馬安山520 萬得3 百幾呎

上次去馬鞍山親戚屋企,唔近地鐵站,居屋黎,唔記得叫咩
夜晚搭巴士都用左個半鐘先返到屋企(中西區),好撚癲

如果日日都係個邊去中環返工,返到屋企仲要煮飯真係會崩潰

返工放工會有特別車應該好少少
呢個post嘅巴打好似個個唔駛返工咁推post
個個財務自由

廢中

推post 同駛唔駛返工無關
唔通我晚晚做到12點又話俾你知咩

OT到凌晨5-6點, 有苦自己知咋

IT 狗,做到嘔

小弟都係IT 喎...

我都係IT, 好HEA.日日準時走
呢個post嘅巴打好似個個唔駛返工咁推post
個個財務自由

廢中

推post 同駛唔駛返工無關
唔通我晚晚做到12點又話俾你知咩

OT到凌晨5-6點, 有苦自己知咋

IT 狗,做到嘔

小弟都係IT 喎...

我唔係IT

我都係it dog

不過我個IT 位好HEA....

未上岸做撚到嘔IT狗

我都未上....係對落有人理OPERATION...我搞ADMIN 就得...所以HEA 好多

呢度都幾多IT 巴打

四個大字 「睇餸食飯」,唔係就係不切實際嘅幻想

月入8萬你叫佢買大西北,佢應該睇唔上眼

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹

可能雙方父母都出手....最後50萬上車... 加父母500萬首期...

我反而覺得怪係...月入80K ... 都唔會係咩 entry level 啦...但問得出咁既問題....

2個都保險AA
每人袋4萬咪夾埋月入8萬囉
好難咩

講左份工超穩定
唔難估做咩掛點都唔係保險囉
呃客保險狗死全家

咁保險都係正當工作黎,唔好歧視保險先

利申:唔係做保險

係呃客個班啫
唔呃客既我尊重ka

講起帶飯真係難題
屋企得兩個真係唔係唔會煮飯
放工都七八點日日出街食
最大使費就係我隻貓女同我,一年換一部iphone買game打之類

月入8萬你叫佢買大西北,佢應該睇唔上眼

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹

可能雙方父母都出手....最後50萬上車... 加父母500萬首期...

我反而覺得怪係...月入80K ... 都唔會係咩 entry level 啦...但問得出咁既問題....

2個都保險AA
好難咩

講左份工超穩定
呃客保險狗死全家

係呃客個班啫
唔呃客既我尊重ka

講起帶飯真係難題
放工都七八點日日出街食
最大使費就係我隻貓女同我,一年換一部iphone買game打之類

養貓=至少養多半個人

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹

2個都保險AA
好難咩

講左份工超穩定
呃客保險狗死全家

係呃客個班啫
唔呃客既我尊重ka

講起帶飯真係難題
放工都七八點日日出街食

養貓=至少養多半個人

我32k每月使3k到5k全包,家用5k
儲20k
每日帶飯,一年一次旅行,住屋企,有兩隻狗,三年換一次電話,電腦壞壞地都冇換,係買左部ipad分24期做娛樂,平日做運動多
繼續日日破頂

嘉湖都就黎破萬

日日新高

小弟都係IT 喎...

我唔係IT

我都係it dog

未上岸做撚到嘔IT狗

我都未上....係對落有人理OPERATION...我搞ADMIN 就得...所以HEA 好多

呢度都幾多IT 巴打

你地個個都咁hea
得我做d最撚忙嘅startup

我唔係IT

我都係it dog

未上岸做撚到嘔IT狗

呢度都幾多IT 巴打

你地個個都咁hea

我個行好忙嫁

我唔係IT

我都係it dog

未上岸做撚到嘔IT狗

呢度都幾多IT 巴打

你地個個都咁hea

Startup 上市有得分就fat fat

我唔係IT

我都係it dog

未上岸做撚到嘔IT狗

呢度都幾多IT 巴打

你地個個都咁hea

Startup 上市有得分就fat fat

同意...我呢D well develop 既...咩都冇....係年尾 bonus 算唔錯...
我兩年前買做7成借334萬. 宜家個本剩318萬左右. 用開渣打做按揭, 佢頭先覆我減息offer H+1.33, cash rebate 樓價六成嘅1%=$29000 又話轉其他銀行要買按揭保因為宜家要做六成(我買果時可以七成)

佢有無水我呢,比起呢度巴打嘅offer好似差咁d
繼續日日破頂

嘉湖都就黎破萬

日日新高

新都城4百幾呎都要6球半
我兩年前買做7成借334萬. 宜家個本剩318萬左右. 用開渣打做按揭, 佢頭先覆我減息offer H+1.33, cash rebate 樓價六成嘅1%=$29000 又話轉其他銀行要買按揭保因為宜家要做六成(我買果時可以七成)

銀行估咩價,再睇下估價6成係咪少過318萬
係的話轉會要再做按保,唔係就即走啦

銀行估495, 6成297差成21萬...
Molamola

本身都係係渣打做?

本身都係係渣打做?

係呀
我想問下如果同樣尺價15K ,
到有機會跌時個跌幅係唔係應該8M樓快過6M 樓?
假設係同grade,同區,同齡,分別在於400尺同530尺

如果銀行估多過530萬係咪變相夠六成?我睇最新成交去到呢個數

如果銀行估多過530萬係咪變相夠六成?我睇最新成交去到呢個數

正常係咁計

以前既睇法係條件愈好既單位, 抗跌力係最強

但而家唔同

你呢個case, 當一齊去到14k一尺, 我個人認為6m樓會比較保值

因為6m下買家可按8成, 市場比較容易接貨
岩岩見到post留名
廢青雙失左大半年日日無所事事
利申 24有樓唔洗供

人生勝利組

以前既睇法係條件愈好既單位, 抗跌力係最強

但而家唔同

你呢個case, 當一齊去到14k一尺, 我個人認為6m樓會比較保值

因為6m下買家可按8成, 市場比較容易接貨

以前係大單位保值

但而家係細價樓好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞