[細價樓發癲] [上車盤6球] [奧仔轉為投資泰國樓] 真低調置業討論(11)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike

可能咁岩你有朋友係咁啦

好奇問下, 佢地阿爸阿媽本身

1. 無樓?
2. 唔係住公屋?
3. 樓係FULL PAID?
4. 唔係FULL PAID又做到壓測?

1. 仔女收入未過壓測可以加父母擔保
2. 租金收入應該可以計入收入,好似係
咁咪夠錢 父幹唔係FULL PAID過壓測囉

1 正確
2 租金收入係可以計入收入,但買果時已經要比證明(同埋首期過5成),即係連租約買,但都係可行

假設1同2成立

市場租盤應該上升,租金下跌

但最近市場係租盤少而租金升woo

乜唔係加辣之後反而個個由賣轉租,多左租盤咩

本來打算賣繼續租,買咗件貨返嚟唔會丟空三年,一定係租出去先,既然加辣買唔返,唔賣只租

15%辣椒等如送4-5年租金比政府,咁冇人投資收租,即係冇新供應,租金上升,分支家庭,移民來港住屋需求增,收租佬少咗競爭者入行,唔愁冇租客

即係個辣加唔加都死

唔加辣,例如我會有興趣入多一件,反正手上有子彈,買咗返嚟放租等3年禁售期過考慮賣出,咁市場上多咗一個租盤,有辣椒,就唔買亦唔賣,因為冇名避辣椒,賣咗再買嗰15%稅冇數圍,原本持有幾件貨本來租咗出去有租客,市場上變咗租盤賣盤都少咗,新盤上車客買嚟自住較多,通常收租佬會買舊樓回報高啲,689幫晒收租佬手

2房2廁 仲要開放式廚房

真係預你咩都唔要....全爆...
一號銀海同瓏璽邊個好住D ??
利申: 純討論,冇錢買

一號銀海

點解
大埔真係私樓沙漠
成廿年未起過新項目

真係預你咩都唔要....全爆...

拆左房個廁做大房算啦
大埔真係私樓沙漠
成廿年未起過新項目

比華利山別墅算唔算
大埔真係私樓沙漠
成廿年未起過新項目

比華利山別墅算唔算

蝕到訓係度
大埔真係私樓沙漠
成廿年未起過新項目

比華利山別墅算唔算

仲有嵐山
收入唔夠過壓測的話,如果加父母(55歲)名做擔保,做唔做到供30年?
定係最多供70-55=15年?
好彩10月買左尚悅
買個陣呎價$10090, 你老母而家升到$11000

睇埋座向同層數啦,$11000可能係靚景高層呢
份約仲未到律師樓....聽日5點前唔到...就殺得....

仲可以FF 埋今晚....聽日安心去簽約...

殺訂 請食飯

殺訂 請食飯

俾你望住FF 下開心下啦

https://www.timeanddate.com/countdown/generic?iso=20170303T17&p0=102&font=cursive&csz=1

其實南昌都係食奥運站條租客水
預你係中環/九龍站返工

殺訂 請食飯

俾你望住FF 下開心下啦

https://www.timeanddate.com/countdown/generic?iso=20170303T17&p0=102&font=cursive&csz=1

笑左...應該聽朝就話份約到左

殺訂 請食飯

我book定台

殺訂 請食飯

我book定台

巴打冷靜...仲有21個鐘....多數都係 deadline 個日先到....係自己 FF 多左姐
大埔真係私樓沙漠
成廿年未起過新項目

比華利山別墅算唔算

仲有嵐山

富。盈門

始終都係我屋企最好住
當年嘅一手樓 話咁快住咗廿年
而家連呢度最細嗰個單位都買唔起

殺訂 請食飯

我book定台

巴打冷靜...仲有21個鐘....多數都係 deadline 個日先到....係自己 FF 多左姐

幫你加持
好肚餓

可能雙方父母都出手....最後50萬上車... 加父母500萬首期...

我反而覺得怪係...月入80K ... 都唔會係咩 entry level 啦...但問得出咁既問題....

2個都保險AA
每人袋4萬咪夾埋月入8萬囉
好難咩

講左份工超穩定
唔難估做咩掛點都唔係保險囉
呃客保險狗死全家

咁保險都係正當工作黎,唔好歧視保險先

利申:唔係做保險

係呃客個班啫
唔呃客既我尊重ka

講起帶飯真係難題
屋企得兩個真係唔係唔會煮飯
放工都七八點日日出街食
最大使費就係我隻貓女同我,一年換一部iphone買game打之類

養貓=至少養多半個人

我32k每月使3k到5k全包,家用5k
儲20k
每日帶飯,一年一次旅行,住屋企,有兩隻狗,三年換一次電話,電腦壞壞地都冇換,係買左部ipad分24期做娛樂,平日做運動多

Same here

殺訂 請食飯

我book定台

幫你加持
好肚餓

集氣...成事實

殺訂 請食飯

我book定台

幫你加持
好肚餓

留名等食飯
今日有咩破頂
大埔真係私樓沙漠
成廿年未起過新項目

比華利山別墅算唔算

蝕到訓係度

所以連新達都超貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞