[細價樓發癲] [上車盤6球] [奧仔轉為投資泰國樓] 真低調置業討論(11)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
呢個post嘅巴打好似個個唔駛返工咁推post
個個財務自由

廢中

推post 同駛唔駛返工無關
唔通我晚晚做到12點又話俾你知咩

OT到凌晨5-6點, 有苦自己知咋

IT 狗,做到嘔

小弟都係IT 喎...

我唔係IT

即係而家租緊樓?

係呀
15k

唔介意既...計下..

Income:
80K

Expense:
Rent 15K
Insurance 15K
家用 ?? (20K)
Daily Usage (10K)

咁真係得番20K 一個月.....會唔會平時再用少D ....

用大數計啦。年給96萬-租18萬-強迫金3萬-家用12萬-保險15萬-稅9萬-日常12萬
。唔去旅行都係淨27萬

講真去旅行洗得你幾多錢 你下下去歐洲去巴里就死啦

利伸: 一年至少去2次日本

Same,唔買樓都要去日本
但自己去一個禮拜都洗成15k

買撈

買撈就150k啦 都話得一隻,未戴厭唔買住
個個財務自由

廢中

IT 狗,做到嘔

小弟都係IT 喎...

我唔係IT

我都係it dog

咁儲多1-2年錢先
OR 搵父幹

可能雙方父母都出手....最後50萬上車... 加父母500萬首期...

我反而覺得怪係...月入80K ... 都唔會係咩 entry level 啦...但問得出咁既問題....

月入同買樓知識唔一定成正比既
利申首置

起碼都識上黎問既
我身邊又得返班父幹撚,無咩建設性建議

咁先同巴打講聲唔好意思.....但多口一問...你地 income 都唔少...唔忍手幾個月洗少D ....你地好快可以過到100萬喎...

其實已經係咁,但我地兩個父母都供養唔少
同埋80k都係近月既事....最近都儲錢既速度先開始快
我地都係一年先去一次旅行,每次under一萬....唔算過份掛....

少少意見啦,我早幾年同你差唔多情況/心態
之前都講過我屋企有樓俾我住(市區公屋王)所以一路都冇迫切買樓,心頭又高,所以遲遲冇入市
到早兩年結婚生仔先買返間,結果首置係牛屎區3房,洗左幾球

好撚委屈你喎

即係而家租緊樓?

係呀
15k

唔介意既...計下..

Income:
80K

Expense:
Rent 15K
Insurance 15K
家用 ?? (20K)
Daily Usage (10K)

咁真係得番20K 一個月.....會唔會平時再用少D ....

用大數計啦。年給96萬-租18萬-強迫金3萬-家用12萬-保險15萬-稅9萬-日常12萬
。唔去旅行都係淨27萬

講真去旅行洗得你幾多錢 你下下去歐洲去巴里就死啦

利伸: 一年至少去2次日本

Same,唔買樓都要去日本
但自己去一個禮拜都洗成15k

都真係幾多,我成家去都係洗15k
但有4,5k 其實係幫人買野

我就係shopping為主,上次一星期機票+住宿,三千都唔洗
有冇巴打睇東涌

起碼都識上黎問既
我身邊又得返班父幹撚,無咩建設性建議

咁先同巴打講聲唔好意思.....但多口一問...你地 income 都唔少...唔忍手幾個月洗少D ....你地好快可以過到100萬喎...

其實已經係咁,但我地兩個父母都供養唔少
同埋80k都係近月既事....最近都儲錢既速度先開始快
我地都係一年先去一次旅行,每次under一萬....唔算過份掛....

咁一個月大概儲到幾多?

80k 有冇儲到50k 一個月

應該冇,通常呢個收入家用保險已經萬萬聲一個月
如果租樓又萬萬聲
食玩仲要留錢交稅
一年有50萬都唔易

Exactly係咁
儲到兩萬左右

我月入25k 儲15k
個個財務自由

廢中

IT 狗,做到嘔

小弟都係IT 喎...

我唔係IT

我都係it dog

不過我個IT 位好HEA....
有冇巴打睇東涌

呢度...留意緊...一直都想入番間
有冇巴打睇東涌

呢排講過幾次,東環二期就收樓
之前有諗過搬映灣園自住,但又遠又唔近mtr,加上屋企冇車
結果揀左新界東堆填區
有冇巴打睇東涌

上個post 討論完啦
有冇巴打睇東涌

結果揀左新界東堆填區

堆填區
有冇巴打睇東涌

結果揀左新界東堆填區

堆填區

細個讀書果頭叫junk bay
住屋企 + 帶飯 + 少應酬
會儲得好快

有樓係手...都 KEEP 住做緊....係唔駛帶飯...公司有得食...
有冇巴打睇東涌

結果揀左新界東堆填區

堆填區

我係康城喎,堆填區中既堆填區
會儲得好快

有樓係手...都 KEEP 住做緊....係唔駛帶飯...公司有得食...

唔洗比飯錢真係慳好多
諗起有個中學同學老豆做廚,公司包食
佢一日用$5都唔洗 (電車來回返工)
有冇巴打睇東涌

結果揀左新界東堆填區

堆填區

細個讀書果頭叫junk bay

而家對出個海都仲係叫junk bay 無改名
會儲得好快

唔洗比飯錢真係慳好多
諗起有個中學同學老豆做廚,公司包食
佢一日用$5都唔洗 (電車來回返工)

公司有咩福利真係用盡佢...一日三餐都係公司食 !!!
有冇巴打睇東涌

結果揀左新界東堆填區

堆填區

夏天
有冇巴打睇東涌

結果揀左新界東堆填區

堆填區

夏天

已經準備好幾部抽濕機同空氣清新機
住5x樓希望冇咁嚴重
個個財務自由

廢中

IT 狗,做到嘔

小弟都係IT 喎...

我唔係IT

我都係it dog

未上岸做撚到嘔IT狗
有冇巴打睇東涌

結果揀左新界東堆填區

堆填區

夏天

住5x樓希望冇咁嚴重

香港住屋一定要有抽濕機, 潮濕個吓四圍出水
個個財務自由

廢中

IT 狗,做到嘔

小弟都係IT 喎...

我唔係IT

我都係it dog

未上岸做撚到嘔IT狗

我都未上....係對落有人理OPERATION...我搞ADMIN 就得...所以HEA 好多
有冇巴打睇東涌

結果揀左新界東堆填區

堆填區

夏天

住5x樓希望冇咁嚴重

康城確係入左d
不過都ok啦而家都無臭味好過以前好多好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞