[細價樓發癲] [上車盤6球] [奧仔轉為投資泰國樓] 真低調置業討論(11)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
要好似我咁唔用Facebook,包你買樓買嘢實際好多,依家呢個年代,呢樣嘢增加咗人嘅虛榮感,旅行食飯又要打卡,買樓又要打卡,活係like字入面唔知為乜,去屯門市中心間德國餐廳食飯,個女waiter問「使唔使幫我哋影相電話食先?」 我哋話唔好呢家嘢,佢即時

都好嘅,起碼有人肯洗錢嘛
個個都無慾無求個市會死㗎

好似依家個個都怕執輸行頭,搶住買
通脹預期升温,咁大家都叫揾到食
諗返98/03,賤物鬥窮人嘅年代真係怕

首置秘訣: 有計劃儲蓄,購買時睇餸食飯,唔好睇升跌太重要

其實果頭幾好住,5分鐘內就有超市 老麥 大排檔 糖水鋪
出去長沙灣道又大把巴士搭

好多首置客係「完美主義者」,硬係覺得會一定住過世咁,非要perfect不可,有樓萬事足裡面會計師情侶夫婦就係呢類,睇2年樓都未買到,最後自己都變成「嫌尖聲悶」面口乞人增,雖然劇本但反映到有啲人心態嘅

同意....仲有D 係話一定要市區....好記得個時U GRAD..有人話兩年內買奧運...係奧運先住得人......

同一時時我呢D 癈青就買疊茵....到今時今日...我都幾層係手...佢仲係同阿媽住...唔好話奧運...連佢地自己個單位都未入買到...

兩年買奧運
其實奧運有乜咁好住
唔計返工時間,大西北生活所需仲齊全

你同人講住奧運 如果同人講住屯門

用黎呃like 同 覺得自己高人一等呢d on9 野
與其買匯璽300呎開放式,入大西北買500呎住得舒舒服服好過啦

好多返中環住唔起九龍站咪要住奧運囉
放工時間座吓東涌線就知

繁忙時間往中環方向九龍同奧運站你真係唔洗上車都得
要好似我咁唔用Facebook,包你買樓買嘢實際好多,依家呢個年代,呢樣嘢增加咗人嘅虛榮感,旅行食飯又要打卡,買樓又要打卡,活係like字入面唔知為乜,去屯門市中心間德國餐廳食飯,個女waiter問「使唔使幫我哋影相電話食先?」 我哋話唔好呢家嘢,佢即時

巴打世事都給你看透了,我自己住緊個度有會所,仲係全區單一屋苑最大, 都無咩同人講,到house warming朋友黎到, 話我唔使出門口啦

我一早看透 你要威就威包佢 有得着大啲舒服啲都唔住
要迫自己活係人哋嘅世界入面。真係可憐
我係大西北買個大單位 車位 連普通嘅車
同一價錢去市區買乜撚嘢
嗰間德國餐廳食過一次 都唔錯
嗰間德國餐廳食過一次 都唔錯

豬手好食
岩岩睇返mpf 賺左19.1%
但都係4k幾
但都係4k幾

買咩可以賺2成
我有5%偷笑了 一半債券一半盈富
但都係4k幾

我MPF上年年中all in 左美國指數

而家
但都係4k幾

買咩可以賺2成

買盈富 邊到有
我北美70 恒指30巴仙
第一年做野
但都係4k幾

買咩可以賺2成

買盈富 邊到有
第一年做野

我用富達 得d 濕鳩環球同大陸指數
我都想有北美呀

你叫我地呢幾廿幾歲既唔用FB IG真係難過登天

Sor, 我同條女都廿幾歲, 2個都唔用FB IG 其實有乜好玩
但都係4k幾

買咩可以賺2成

買盈富 邊到有
第一年做野

Mpf早就唔理,當冇晒,主要自己炒,上個月執咗十零萬,呢個月睇緊得唔得,暫時重注20萬股呢隻贏緊幾萬

V巴做乜自爆

巴打世事都給你看透了,我自己住緊個度有會所,仲係全區單一屋苑最大, 都無咩同人講,到house warming朋友黎到, 話我唔使出門口啦

同一價錢去市區買乜撚嘢

我未有巴打咁勁, 未有錢養車
V巴做乜自爆

查到咩,冇所謂啦,電話號碼恆生唔係我嘅
但都係4k幾

買咩可以賺2成

買盈富 邊到有
第一年做野

我都想有北美呀

all in 盈富
但都係4k幾

買咩可以賺2成

買盈富 邊到有
第一年做野

我都想有北美呀

all in 盈富

all in 北美

同一價錢去市區買乜撚嘢

有車已賣,揸車晒神,老婆炒咗架車一次整八皮幾
03月03日(五) 00:23

新地副董事總經理雷霆(左)表示,匯璽將於本月開售。(洪業銘攝)

新盤細單位有價有市,買家熱搶!新鴻基地產(00016)旗下西南九龍匯璽,昨首度披露圖則及面積等資料,最細開放式單位面積僅267方呎,料細絕近年市區鐵路上蓋項目,該類開放式單位共有120伙。發展商透露,樓書兩至三日內上網,料月中開售。

新地副董事總經理雷霆稱,匯璽的樓書料兩、三天內上網,計劃月中正式開售。新地代理總經理陳漢麟說,匯璽由5幢低座及2幢高座物業組成,當中高座共有960伙,間隔開放式至四房連雙套房,實用面積由267至1,503方呎。高座單位佔400伙為一房、120伙為開放式、240伙為兩房,四房則佔200伙。而低座共有90伙,全屬三、四房大戶,實用面積1,624至1,977方呎。

當中開放式單位面積最細267方呎,料為市區鐵路上蓋項目最細;而西鐵朗屏站項目朗屏8號,最細單位實用面積203方呎,料為鐵路項目最細。雷霆曾表示,該盤售價將參考西南九龍瓏璽及天璽,兩項目近期二手平均呎價分別2.1萬元與3.5萬元。

事實上,近期各區新盤細單位有價有市,屢錄高價成交,其中新世界發展(00017)荃灣柏傲灣早前有高層一房戶以874.4萬元售,實用呎價20,770元,料創新界一房最貴紀錄。同屬新地的元朗Grand YOHO第二期,早前亦售出高層一房戶,成交價743.65萬元,呎價18,006元,料創新界西北一房新高。

過往市區新盤不乏高價熱搶情況,例如恒基地產(00012)旗下長沙灣曉悅,高層開放式迷你戶,實用面積僅193方呎,最貴一手成交價約457萬元,折合呎價約23,679元。

雷霆續說,旗下馬鞍山耀沙路雲海發展項目,第一期命名為雲海,料快將獲批預售文件,最快下月緊接匯璽開售,首批先推分層戶。新地代理總經理胡致遠補充,雲海提供353伙分層戶,全屬10至12層低密度住宅,間隔一房連書房至四房,實用面積約400至1,000方呎。而項目二期提供67座洋房。

胡致遠又說,同系何文田天鑄第一期昨首度推出洋房標售,推出的5號洋房實用面積2,722方呎,設私家泳池,本月10日至5月10日招標。

長實地產(01113)亦部署短期開售多個新盤,長實地產投資董事郭子威說,星漣海將於下周開價及開放示範單位,樓書將於今日起派發。他認為,市場上更多新盤開售有助競爭,項目不急於推售,同時市場熾熱,亦對客戶有益。

嘉華國際(00173)旗下啟德嘉匯加推68伙於下周二發售,折實呎價16,772至22,669元,折實售價623.9萬至1,371.5萬元。

中原地產住宅部亞太區總裁陳永傑表示,上月一手住宅成交錄1,300宗,預計本月將會急升至3,000宗,二手成交則破4,000宗。除此之外,美聯住宅部行政總裁布少明預計,本月二手成交約3,800宗。

同一價錢去市區買乜撚嘢

我未買樓 係牛屎區居屋住緊
有部車玩下 一個月洗2450停車場 另加油錢
V巴做乜自爆

我儲緊錢買樓先
股等有左樓先
玩住mpf先咋
V巴做乜自爆

我儲緊錢買樓先
股等有左樓先
玩住mpf先咋

已經冇玩股儲定彃藥
V巴做乜自爆

我儲緊錢買樓先
股等有左樓先
玩住mpf先咋

講開股... all in 左 3311 ... 12.78 入...佢升到13.7 打上就走左佢...
V巴做乜自爆

我儲緊錢買樓先
股等有左樓先
玩住mpf先咋

講開股... all in 左 3311 ... 12.78 入...佢升到13.7 打上就走左佢...

有賺就得 好多人都要賺到盡
V巴做乜自爆

我儲緊錢買樓先
股等有左樓先
玩住mpf先咋

股點都要有少少
岩岩睇返月結單,
十二月結餘18萬
一月結餘22萬幾
二月就23萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞