[細價樓發癲] [上車盤6球] [奧仔轉為投資泰國樓] 真低調置業討論(11)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
啲破頂新聞真係睇都睇唔切
http://ps.hket.com/content/1680519/%E5%B1%AF%E9%96%80%E7%93%8F%E9%96%80%E5%91%8E%E9%80%A01.72%E8%90%AC%20%E5%88%86%E5%B1%A4%E6%88%B6%E6%9C%80%E8%B2%B4/

開始破到冇咩感覺...反而期待幾邊日冇

瓏門都萬七一呎啦, 完全市區咁黎賣
究竟以你地已經上左車既人士,對我地未上車既人有咩意見

自知錢唔多,但要求唔高,唔洗2000尺先有高潮

都係想同女朋友有個安樂區

諗下所謂牛屎區...量力以為...唔駛下下都諗市區既...其實香港好細

有得借就問老豆老母借 多多都借,但借完一定要做孝子

其實都問到人借既,都會還,

但其實同女朋友都想住村屋,聽講搵D屋宛式村屋會比較易做到9成?

交通唔係問題,係唔開放心女朋友夜媽媽番村屋又黑

有無巴打有住過村屋有推介?

咁你放心都得啦
我無聽過村屋有可能做到9成o既
屋苑式村屋銀行都係最多6-7成
你預左5成先

有朋友做過8成5,
都叫唔錯啦haha

咁你不如講下你有幾多資金響手
收入幾多
有咩要求呀果D
你乜都唔講剩係得村屋2個字
點俾意見你
需知道南區又有村屋, 西貢又有村屋, 元朗又有村屋, 沙田又有村屋, 沙頭角又有村屋.....

都係計劃緊,
2年後大約有850K
同女朋友到時應該有34-36K一個月
我地有諗過西貢果面,但價位都幾高,一係就好偏好偏,偏到村口落車仲要行10幾分鐘,最好車到門口附近,沙田既村屋就仲睇緊

諗下所謂牛屎區...量力以為...唔駛下下都諗市區既...其實香港好細

但其實同女朋友都想住村屋,聽講搵D屋宛式村屋會比較易做到9成?

咁你放心都得啦
你預左5成先

有朋友做過8成5,
都叫唔錯啦haha

收入幾多
有咩要求呀果D
點俾意見你
需知道南區又有村屋, 西貢又有村屋, 元朗又有村屋, 沙田又有村屋, 沙頭角又有村屋.....

都係計劃緊,
2年後大約有850K
我地有諗過西貢果面,但價位都幾高,一係就好偏好偏,偏到村口落車仲要行10幾分鐘,最好車到門口附近,沙田既村屋就仲睇緊

村屋真係預按得5成, 保守啲好

咁你放心都得啦
你預左5成先

有朋友做過8成5,
都叫唔錯啦haha

收入幾多
有咩要求呀果D
點俾意見你

都係計劃緊,
2年後大約有850K

好,都係睇餸食飯算啦
外母可能會按左層樓俾首期我地2公婆
但到時2邊還都幾係野

呢樣真, 考慮返自己財政能力
再唔係同外母傾下D 錢可唔可以過1-2年先開始還, 或姐每個月還少D

但巴打小心借外母錢上車一世俾外母拎呢單野黎BIN你屍

講起就心煩

最後都係睇你地兩個點溝通
但到時2邊還都幾係野

點解我冇呢d外母
反而仲落哂閘一蚊都冇得借
又日日叫我地買樓
又唔比個女做擔保/落佢個女名

點解冇得借?
佢個女冇份住咩
落名都唔得
又想搭單問,做mortgage 個度的壓測,
我可唔可以我搵屋企人做擔保人,但係層樓唔落佢個名?計法係唔係只有兩個加哩人工個4成?

另外,搵有限公司做擔保人又有無呢的玩法?洗唔洗交多左税之類?

唔好屌我唔google..大家討論下

咁你放心都得啦
你預左5成先

有朋友做過8成5,
都叫唔錯啦haha

收入幾多
有咩要求呀果D
點俾意見你

都係計劃緊,
2年後大約有850K

好,都係睇餸食飯算啦

如果係target 村屋o既
除左mortgage 成數外
儲錢同時留意下村屋買賣O既風險同事宜
1. 公家路業權
2. 村內公眾地方業權
3. 化糞設施
4. 管理
5. 車位
6. 天台/ 花園果D 入唔入契
7. 上網速度

曾經我都有FF過買村屋, 但太麻煩同無咁多首期, 直接放棄

講起就心煩

最後都係睇你地兩個點溝通

我地兩個緊有共識
錢準備好左
唔夠可以番換而家手頭物業/問老豆借

但係之前計落條數係兩個人名
壓測乜乜柒柒都係計兩個人名
一句劈埋嚟話唔好用佢個女個名做任何野
想點先?

多口問句...女家好有錢?

夠首期 日常開支計岩數 間屋自己接受到就去馬 最多上車後慳少少 加息其實影響唔算好大 當然可能因為我借得2球幾 借5-6球果d可能唔認同
睇左半年樓有多, 只係一日比一日發現自己買唔起樓

咁你放心都得啦
你預左5成先

有朋友做過8成5,
都叫唔錯啦haha

收入幾多
有咩要求呀果D
點俾意見你

都係計劃緊,
2年後大約有850K

好,都係睇餸食飯算啦

如果係target 村屋o既
除左mortgage 成數外
儲錢同時留意下村屋買賣O既風險同事宜
1. 公家路業權
2. 村內公眾地方業權
3. 化糞設施
4. 管理
5. 車位
6. 天台/ 花園果D 入唔入契
7. 上網速度

曾經我都有FF過買村屋, 但太麻煩同無咁多首期, 直接放棄

我怕蛇虫鼠蟻, 村屋pass
但到時2邊還都幾係野

點解我冇呢d外母
又日日叫我地買樓

呢個會唔會ON9 左少少
咁同你外母講: 好呀, 咁我同你個女簽定張agreement 先, 內容係: touchwood 離婚, 女方放棄分身家
又想搭單問,做mortgage 個度的壓測,
我可唔可以我搵屋企人做擔保人,但係層樓唔落佢個名?計法係唔係只有兩個加哩人工個4成?

另外,搵有限公司做擔保人又有無呢的玩法?洗唔洗交多左税之類?

唔好屌我唔google..大家討論下

屋企人做擔保, 層樓落自己名可以
有限公司果個唔知
睇左半年樓有多, 只係一日比一日發現自己買唔起樓

要先confirm自己幾多首期,壓測借到幾多, 再好似電腦咁set filter
香港地無辨法, 睇住自己荷包, 我由市區2百幾呎單支換大啲初初都target TKO,唔夠咪second choice北區lor,而家又住左年半有多啦
但到時2邊還都幾係野

點解我冇呢d外母
又日日叫我地買樓

點解冇得借?
佢個女冇份住咩
落名都唔得

直情層樓落佢個女名都唔得
因為佢地一家要抽居屋定唔知點

早排睇中左層雙連
但係要兩個名 就係咁攪到買唔成

抽得居屋都唔係特別有錢既人啦
要咁樣搞鳩個女真係笑而不語
但到時2邊還都幾係野

點解我冇呢d外母
又日日叫我地買樓

呢個會唔會ON9 左少少
咁同你外母講: 好呀, 咁我同你個女簽定張agreement 先, 內容係: touchwood 離婚, 女方放棄分身家

我呀媽開到口
話用佢個女個名買一層
比樓價一半 都話唔得

又係將置業責任推曬比男方既PK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞