[細價樓發癲] [上車盤6球] [奧仔轉為投資泰國樓] 真低調置業討論(11)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
【新界成交】名城3期實呎15720元創新高

世紀21奇豐物業張文鏗表示,大圍名城3期盛世3座高層ND室,建築面積1,000方呎,實用面積757方呎,三房連套房間隔,放盤一星期,以1,190萬元沽出,建築呎價11,900元,實用呎價15,720元,創屋苑分層戶成交呎價新高。原業主2011年12月以898萬元購入,獲利292萬元,升值32.5%。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56377219&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170303

//呢個盤唔多點郁嘅都破頂

長破長有.....證明大家幾有錢

可能啲人怕下一波再升,有樓嘅同冇樓嘅諗法唔同,冇樓見到市場咁玩,手上有首期供得起,都係入咗先,再等驚再升首期變咗唔夠吧?

咁又係....佢地心態係...再唔上...手渣二百至三百萬都應該買唔到....
破頂價漫延到8球以上嘅樓

Gogogo 上車盤1千萬不是夢
又想問下按揭壓測,

如果我本身份工無做啦(之前幾年一直有返工),但本身份工份糧過唔到壓測,呢派辭左職,係呢段時間想買樓,咁假設我搵到間超小型的有限公司出糧比我(人工超過本身一倍),過唔過到銀行?

坐底要3 個月糧單,如非固定收入要半年,同埋稅單

都係計劃緊,
2年後大約有850K
同女朋友到時應該有34-36K一個月
我地有諗過西貢果面,但價位都幾高,一係就好偏好偏,偏到村口落車仲要行10幾分鐘,最好車到門口附近,沙田既村屋就仲睇緊

村屋真係預按得5成, 保守啲好

好,都係睇餸食飯算啦

如果係target 村屋o既
除左mortgage 成數外
儲錢同時留意下村屋買賣O既風險同事宜
1. 公家路業權
2. 村內公眾地方業權
3. 化糞設施
4. 管理
5. 車位
6. 天台/ 花園果D 入唔入契
7. 上網速度

曾經我都有FF過買村屋, 但太麻煩同無咁多首期, 直接放棄

我怕蛇虫鼠蟻, 村屋pass

聽住村屋朋友講, 有時D 人未搬入村屋之前就剩係幻想700尺呀, 地方好實用呀, 環境好呀乜乜乜
但到左搬左入村屋又後悔話蛇蟲鼠蟻多呀, 交通唔方便呀 等等等

睇地方,有啲好好住唔會有以上問題

好住果d咪$$$$$$$$

啲人搶樓搶到癲咗

抽得居屋都唔係特別有錢既人啦
要咁樣搞鳩個女真係笑而不語

我只會講香港有唔少人真係有好多ON9 事
我呢幾日屋企先又發生一單唔關買樓事O既ON9事
搞新屋裝修已經夠多野煩, 而家又多D 19事黎煩9 我

香港地做人夠慘,做男人仲慘,有個咁既外母更加慘

ON9 外母同ON9 老婆/ 女友都叫有得最多換過個

我有ON9 老母同ON9 家姐, 想換都無得換
屋企又唔係好多多餘錢, 就係為左怕麻煩要去用個由3千成本變3萬成本O既方法去解決問題
連認真去問下搵下資料睇下點樣處理件事都唔肯做
到我好心幫佢問又日日嘈9 住哂
好呀最後今晚嬲撚到我大聲屌9 佢地話: 而家單野我一個搞撚哂佢唔洗你地插手, 成事後d 錢我袋哂佢到時唔好問我拎

btw 我單野唔關買樓事, 嬲得濟離哂題

就算老婆on9都係自己揀冇得投訴
(頭盔:老婆我唔係話你on9呀,唔好誤會)

大把人又唔係錢多
但係又是但唔睇住d錢點用
睇到一樣就係果樣

好似我老豆咁
仲有兩層樓差幾十萬供完
供緊2.5里 我叫佢轉按做h+1.3供一層咪得
佢地話煩唔想攪

銀行都不知幾鍾意呢D 怕麻煩O既人
怕麻煩又唔轉按減息
怕麻煩信用卡自動轉帳, 每年收你2000蚊年費你怕麻煩唔打去waive
賺埋賺埋呢D 怕麻煩O既人錢不知幾好賺

係,唔只銀行喇其它事都係,隔離台啲人鬧HKBN貴但又話怕麻煩轉台

連寬頻都怕麻煩轉

啲人搶樓搶到癲咗

Go go go!!!

啲人搶樓搶到癲咗

Go go go!!!

我唔想,又冇得買,差餉地租一交嗰時

啲人搶樓搶到癲咗

係好真係唔駛錢...有樓就上....唔理岩唔岩心水....只求有個單位...真係傻架..

啲人搶樓搶到癲咗

Go go go!!!

我唔想,又冇得買,差餉地租一交嗰時

其實我都係...

不過睇左樓市咁耐

升升跌跌既野真係控制唔到...
好奇一問,有無人或IT巴打check到呢個post有幾多ip睇過同埋嚟自咩國家
又想問下按揭壓測,

如果我本身份工無做啦(之前幾年一直有返工),但本身份工份糧過唔到壓測,呢派辭左職,係呢段時間想買樓,咁假設我搵到間超小型的有限公司出糧比我(人工超過本身一倍),過唔過到銀行?

正常有稅單有新公司出糧紀錄(銀行過數,糧單...etc)應該得,不過安全起見問銀行穩陣

新公司出糧紀錄最好最少3個月至半年
我之前搞mortgage果陣做左而家份工半年,新工未報稅
佢要我提供最少3個月糧單
銀行出糧紀錄
Employment contract
上年舊工果陣時嘅報稅表
【搵屋指南】深水埗三球上車最後希望
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170303/56377229

舊屋正正就係呢類盤
果個位仲要10分鐘係去到太子 深水埗同石硤尾三個地鐵站
呢d單支盤都升埋就真係上樓無望
好奇一問,有無人或IT巴打check到呢個post有幾多ip睇過同埋嚟自咩國家

連巴個server log先睇到IP𡃓,普通user冇得check 吧? 睇到可能都係代理IP,我上親強國就用屋企router嘅shadowsocks
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170303/56377229

舊屋正正就係呢類盤

咁又唔好只係諗佢升.....都可以跌既...

通常d free tools 多數係check 到全個web site流量
如果某特定page
應該要玩google analytics果類BI tools
果d要LIHKG admin 先有得玩

Btw
點計都會係我地每次開新post就重新計過,所以好難計條數

舊屋正正就係呢類盤

首置秘訣: 有計劃儲蓄,購買時睇餸食飯,唔好睇升跌太重要
唔好再爆升啦,慢d唔該

舊屋正正就係呢類盤

其實果頭幾好住,5分鐘內就有超市 老麥 大排檔 糖水鋪
出去長沙灣道又大把巴士搭
唔好再爆升啦,慢d唔該

我都想

舊屋正正就係呢類盤

深水埗三個字唔得,不了

舊屋正正就係呢類盤

好多首置客係「完美主義者」,硬係覺得會一定住過世咁,非要perfect不可,有樓萬事足裡面會計師情侶夫婦就係呢類,睇2年樓都未買到,最後自己都變成「嫌尖聲悶」面口乞人增,雖然劇本但反映到有啲人心態嘅

舊屋正正就係呢類盤

好多首置客係「完美主義者」,硬係覺得會一定住過世咁,非要perfect不可,有樓萬事足裡面會計師情侶夫婦就係呢類,睇2年樓都未買到,最後自己都變成「嫌尖聲悶」面口乞人增,雖然劇本但反映到有啲人心態嘅

同意....仲有D 係話一定要市區....好記得個時U GRAD..有人話兩年內買奧運...係奧運先住得人......

同一時時我呢D 癈青就買疊茵....到今時今日...我都幾層係手...佢仲係同阿媽住...唔好話奧運...連佢地自己個單位都未入買到...

通常d free tools 多數係check 到全個web site流量
如果某特定page
應該要玩google analytics果類BI tools
果d要LIHKG admin 先有得玩

Btw
點計都會係我地每次開新post就重新計過,所以好難計條數

https://flagcounter.com/以前係其它討論區有人用過佢做統計,我就唔識用等其他巴打嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞