[細價樓發癲] [上車盤6球] [奧仔轉為投資泰國樓] 真低調置業討論(11)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
講開on9屋企人,我都有個on9老豆

沙士個排老母lur左好耐佢都唔肯按層樓出黎買多兩層
佢個陣肯既話依家就退得休unun腳收租啦
依家成日話自己d fd好勁,幾層樓揸手
我心諗:你當初肯既話,你都得啦
好彩老母有私己錢,食到沙士尾彩

P.s. 老母幾層樓揸手,老豆毫不知情

繼續日日破頂

嘉湖都就黎破萬
睇唔透,當初啲人仲嫌三嫌四

馬安山520 萬得3 百幾呎

上次去馬鞍山親戚屋企,唔近地鐵站,居屋黎,唔記得叫咩
夜晚搭巴士都用左個半鐘先返到屋企(中西區),好撚癲

如果日日都係個邊去中環返工,返到屋企仲要煮飯真係會崩潰

馬鞍山番中環真係好慘
【搵屋指南】深水埗三球上車最後希望

新地港鐵南昌站新盤匯璽終於即將登場,這個網羅開放式至四房戶的市區大型項目,最細碼單位實用面積不足300方呎,與同區深水埗舊式單幢樓普遍單位呎數相若,後者市價會否受新盤帶動尚屬未知素,始終物業質素及客源層面存在根本分別,不過,現實是有樓就有得升,難保深水埗舊樓都會有升至脫離上車價水平的一日,有需要此時此刻置業,而又自問無懼於那些樓市風險因素,應該好好把握機會。

深水埗是市區港鐵沿線其中一個最多平價物業的選擇,樓齡20餘至30餘年的單幢式物業,實用面積200餘至300餘方呎的一房至兩房單位,300餘萬元的選擇仍然佔大多數,個別樓齡更舊的物業,樓價甚至可以低於300萬元,不過,這類超平盤的居住環境通常比較另類,例如鄰近街市攤檔、車房五金舖,甚至大排檔食肆等,買家多屬同區客或分支家庭,外區上車客不容易接受。

如果不介意地點熱鬧人流多的話,鄰近港鐵深水埗站的著名電腦商場一帶,舊式大廈實用面積不足300方呎的一房單位,樓價400萬元有找。喜歡環境人流清簡一點,可以選擇距離港鐵站10至15分鐘步程的地段,實用面積200餘方呎單位,樓價可以低至300萬元多一點。

位處大埔道近名校聖芳濟各英文小學的置輝閣,約10分鐘行程可抵深水埗站,附近住宅地舖有民生百貨及食肆,環境比較簡單,只是面向大埔道單位會受行車聲浪影響,現時物業一個高層向內街較清靜兩房單位,放盤叫價340萬元,若果以正常議價幅度3至5%推算,入場水位絕對是一般人都可以負擔的水平。

置輝閣高層單位客飯廳向東南,兩間睡房窗台向西南,兩房同時設有對流小窗,外望視野俱可跨越周圍舊廈享遠景,最重要是來自大埔道的行車聲浪被減至最低,居住環境不受影響,而且由於廳房窗戶夠大,室內十分光猛通爽。單位廚廁比較袖珍,自住可能有需要改動間隔去活用空間,由於內櫳大部份非主力牆,設計改動上的自由度頗大。

天行太平洋李燦華表示,置輝閣單位總數僅60餘伙,原則提供兩房及三房間隔,盤源向來不多,由於銀碼細,通常放盤一出即獲承接,去年12月一個低層向大埔道三房單位,實用面積338方呎,成交價328萬元,而兩房單位成交則要追溯至去年9月,低層向大埔道單位,實用面積234方呎,成交價253萬元。現時物業向大埔道單位無放盤,李燦華估計向大埔道兩房戶市價約310萬元起,相隔半年入場價差距逾兩成。

記者:伍志輝
攝影:許頌明

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56377229&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170303
話說瓏門2座有G單位成交1350萬,我嗰個座數唔同,舊年8月入已經升咗2球,通咗去機場條路應該仲有水位,嗰度冇位再起類似嘅屋苑
話說瓏門2座有G單位成交1350萬,我嗰個座數唔同,舊年8月入已經升咗2球,通咗去機場條路應該仲有水位,嗰度冇位再起類似嘅屋苑

同路...有 agent 打來問放唔放...我低層都叫到個唔錯價錢

同路...有 agent 打來問放唔放...我低層都叫到個唔錯價錢

誘惑你

兩位巴打好富貴
究竟以你地已經上左車既人士,對我地未上車既人有咩意見

自知錢唔多,但要求唔高,唔洗2000尺先有高潮

都係想同女朋友有個安樂區

諗下所謂牛屎區...量力以為...唔駛下下都諗市區既...其實香港好細

有得借就問老豆老母借 多多都借,但借完一定要做孝子

其實都問到人借既,都會還,

但其實同女朋友都想住村屋,聽講搵D屋宛式村屋會比較易做到9成?

交通唔係問題,係唔開放心女朋友夜媽媽番村屋又黑

有無巴打有住過村屋有推介?

咁你放心都得啦
我無聽過村屋有可能做到9成o既
屋苑式村屋銀行都係最多6-7成
你預左5成先

有朋友做過8成5,
都叫唔錯啦haha

咁你不如講下你有幾多資金響手
收入幾多
有咩要求呀果D
你乜都唔講剩係得村屋2個字
點俾意見你
需知道南區又有村屋, 西貢又有村屋, 元朗又有村屋, 沙田又有村屋, 沙頭角又有村屋.....

都係計劃緊,
2年後大約有850K
同女朋友到時應該有34-36K一個月
我地有諗過西貢果面,但價位都幾高,一係就好偏好偏,偏到村口落車仲要行10幾分鐘,最好車到門口附近,沙田既村屋就仲睇緊

村屋真係預按得5成, 保守啲好

好,都係睇餸食飯算啦

如果係target 村屋o既
除左mortgage 成數外
儲錢同時留意下村屋買賣O既風險同事宜
1. 公家路業權
2. 村內公眾地方業權
3. 化糞設施
4. 管理
5. 車位
6. 天台/ 花園果D 入唔入契
7. 上網速度

曾經我都有FF過買村屋, 但太麻煩同無咁多首期, 直接放棄

我怕蛇虫鼠蟻, 村屋pass

聽住村屋朋友講, 有時D 人未搬入村屋之前就剩係幻想700尺呀, 地方好實用呀, 環境好呀乜乜乜
但到左搬左入村屋又後悔話蛇蟲鼠蟻多呀, 交通唔方便呀 等等等

睇地方,有啲好好住唔會有以上問題

誘惑你

呢幾日係多左...以前我d 牛屎區盤...邊有咁多agent 搵我...

Btw .. 好多假頭像呃人既
屯門新盤雙寓開價離晒地,尺價睇齊瓏門,依家都有向海兩房賣緊,得海景同未來屯門南站(唔知幾時,aa講住先),賣唔郁正常

誘惑你

呢幾日係多左...以前我d 牛屎區盤...邊有咁多agent 搵我...

其實瓏門好靚
但女方唔想住咁遠 結果要買市區豆腐潤

誘惑你

巴打件貨都係783尺G單位?
屯門新盤雙寓開價離晒地,尺價睇齊瓏門,依家都有向海兩房賣緊,得海景同未來屯門南站(唔知幾時,aa講住先),賣唔郁正常

曾經想買,但計唔掂,放棄

點解我冇呢d外母
反而仲落哂閘一蚊都冇得借
又日日叫我地買樓
又唔比個女做擔保/落佢個女名

點解冇得借?
佢個女冇份住咩
落名都唔得

直情層樓落佢個女名都唔得
因為佢地一家要抽居屋定唔知點

早排睇中左層雙連
但係要兩個名 就係咁攪到買唔成

抽得居屋都唔係特別有錢既人啦
要咁樣搞鳩個女真係笑而不語

我只會講香港有唔少人真係有好多ON9 事
我呢幾日屋企先又發生一單唔關買樓事O既ON9事
搞新屋裝修已經夠多野煩, 而家又多D 19事黎煩9 我

香港地做人夠慘,做男人仲慘,有個咁既外母更加慘

ON9 外母同ON9 老婆/ 女友都叫有得最多換過個

我有ON9 老母同ON9 家姐, 想換都無得換
屋企又唔係好多多餘錢, 就係為左怕麻煩要去用個由3千成本變3萬成本O既方法去解決問題
連認真去問下搵下資料睇下點樣處理件事都唔肯做
到我好心幫佢問又日日嘈9 住哂
好呀最後今晚嬲撚到我大聲屌9 佢地話: 而家單野我一個搞撚哂佢唔洗你地插手, 成事後d 錢我袋哂佢到時唔好問我拎

btw 我單野唔關買樓事, 嬲得濟離哂題

就算老婆on9都係自己揀冇得投訴
(頭盔:老婆我唔係話你on9呀,唔好誤會)

大把人又唔係錢多
但係又是但唔睇住d錢點用
睇到一樣就係果樣

好似我老豆咁
仲有兩層樓差幾十萬供完
供緊2.5里 我叫佢轉按做h+1.3供一層咪得
佢地話煩唔想攪

銀行都不知幾鍾意呢D 怕麻煩O既人
怕麻煩又唔轉按減息
怕麻煩信用卡自動轉帳, 每年收你2000蚊年費你怕麻煩唔打去waive
賺埋賺埋呢D 怕麻煩O既人錢不知幾好賺

係,唔只銀行喇其它事都係,隔離台啲人鬧HKBN貴但又話怕麻煩轉台

曾經想買,但計唔掂,放棄

嗰輪新盤最抵豐連,冇去抽笨咗

誘惑你

2期低層G 單位

誘惑你

2期低層G 單位

1手? 我哋高層,1期,二手入

誘惑你

2期低層G 單位

1手? 我哋高層,1期,二手入

好彩地係1手...
講吓個人睇法,投資嚟收租港島區好啲,以上環計八球多啲到九球嘅樓租到21000-22000,升值慢,大西北10球以上租23000-24000,但升值快,我哋上環件貨雖然貴瓏門幾球,但租金可以多75%,已經係低於市價租出,按市值租金可以接近多90%,可惜升值慢,成交價幾乎冇點郁過,幾年都係3%左右升幅
又想問下按揭壓測,

如果我本身份工無做啦(之前幾年一直有返工),但本身份工份糧過唔到壓測,呢派辭左職,係呢段時間想買樓,咁假設我搵到間超小型的有限公司出糧比我(人工超過本身一倍),過唔過到銀行?
呢幾日上車會買貴左定真係上車最後機會呢

1年後睇番真係唔知

我換樓北區,433呎440萬, 都俾人話使唔使咁急, 兩年未到, 岩岩見同屋苑同size低層過我成左單490

係咁升仲難換
【新界成交】名城3期實呎15720元創新高

世紀21奇豐物業張文鏗表示,大圍名城3期盛世3座高層ND室,建築面積1,000方呎,實用面積757方呎,三房連套房間隔,放盤一星期,以1,190萬元沽出,建築呎價11,900元,實用呎價15,720元,創屋苑分層戶成交呎價新高。原業主2011年12月以898萬元購入,獲利292萬元,升值32.5%。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56377219&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170303

//呢個盤唔多點郁嘅都破頂
又想問下按揭壓測,

如果我本身份工無做啦(之前幾年一直有返工),但本身份工份糧過唔到壓測,呢派辭左職,係呢段時間想買樓,咁假設我搵到間超小型的有限公司出糧比我(人工超過本身一倍),過唔過到銀行?

正常有稅單有新公司出糧紀錄(銀行過數,糧單...etc)應該得,不過安全起見問銀行穩陣

世紀21奇豐物業張文鏗表示,大圍名城3期盛世3座高層ND室,建築面積1,000方呎,實用面積757方呎,三房連套房間隔,放盤一星期,以1,190萬元沽出,建築呎價11,900元,實用呎價15,720元,創屋苑分層戶成交呎價新高。原業主2011年12月以898萬元購入,獲利292萬元,升值32.5%。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56377219&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170303

長破長有.....證明大家幾有錢

長破長有.....證明大家幾有錢

可能啲人怕下一波再升,有樓嘅同冇樓嘅諗法唔同,冇樓見到市場咁玩,手上有首期供得起,都係入咗先,再等驚再升首期變咗唔夠吧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞