[細價樓發癲] [上車盤6球] [奧仔轉為投資泰國樓] 真低調置業討論(11)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
究竟以你地已經上左車既人士,對我地未上車既人有咩意見

自知錢唔多,但要求唔高,唔洗2000尺先有高潮

都係想同女朋友有個安樂區

諗下所謂牛屎區...量力以為...唔駛下下都諗市區既...其實香港好細

有得借就問老豆老母借 多多都借,但借完一定要做孝子

其實都問到人借既,都會還,

但其實同女朋友都想住村屋,聽講搵D屋宛式村屋會比較易做到9成?

交通唔係問題,係唔開放心女朋友夜媽媽番村屋又黑

有無巴打有住過村屋有推介?

咁你放心都得啦
我無聽過村屋有可能做到9成o既
屋苑式村屋銀行都係最多6-7成
你預左5成先

有朋友做過8成5,
都叫唔錯啦haha

咁你不如講下你有幾多資金響手
收入幾多
有咩要求呀果D
你乜都唔講剩係得村屋2個字
點俾意見你
需知道南區又有村屋, 西貢又有村屋, 元朗又有村屋, 沙田又有村屋, 沙頭角又有村屋.....

都係計劃緊,
2年後大約有850K
同女朋友到時應該有34-36K一個月
我地有諗過西貢果面,但價位都幾高,一係就好偏好偏,偏到村口落車仲要行10幾分鐘,最好車到門口附近,沙田既村屋就仲睇緊

村屋真係預按得5成, 保守啲好

好,都係睇餸食飯算啦

如果係target 村屋o既
除左mortgage 成數外
儲錢同時留意下村屋買賣O既風險同事宜
1. 公家路業權
2. 村內公眾地方業權
3. 化糞設施
4. 管理
5. 車位
6. 天台/ 花園果D 入唔入契
7. 上網速度

曾經我都有FF過買村屋, 但太麻煩同無咁多首期, 直接放棄

我怕蛇虫鼠蟻, 村屋pass

聽住村屋朋友講, 有時D 人未搬入村屋之前就剩係幻想700尺呀, 地方好實用呀, 環境好呀乜乜乜
但到左搬左入村屋又後悔話蛇蟲鼠蟻多呀, 交通唔方便呀 等等等
外母可能會按左層樓俾首期我地2公婆
但到時2邊還都幾係野

點解我冇呢d外母
反而仲落哂閘一蚊都冇得借
又日日叫我地買樓
又唔比個女做擔保/落佢個女名

呢個會唔會ON9 左少少
咁同你外母講: 好呀, 咁我同你個女簽定張agreement 先, 內容係: touchwood 離婚, 女方放棄分身家

我呀媽開到口
話用佢個女個名買一層
比樓價一半 都話唔得

又係將置業責任推曬比男方既PK

我屋企有樓啦
之前洗左d錢轉左層樓比我呀爸媽
我空返個名出黎可以隨時買多層
但係咁攪一攪心情真係好差

明明計好哂數有個目標
而家乜都唔洗做

搵過第二條女啦
等呢d pk外母後悔下
但到時2邊還都幾係野

點解我冇呢d外母
又日日叫我地買樓

點解冇得借?
佢個女冇份住咩
落名都唔得

直情層樓落佢個女名都唔得
因為佢地一家要抽居屋定唔知點

早排睇中左層雙連
但係要兩個名 就係咁攪到買唔成

抽得居屋都唔係特別有錢既人啦
要咁樣搞鳩個女真係笑而不語

我只會講香港有唔少人真係有好多ON9 事
我呢幾日屋企先又發生一單唔關買樓事O既ON9事
搞新屋裝修已經夠多野煩, 而家又多D 19事黎煩9 我
但到時2邊還都幾係野

點解我冇呢d外母
又日日叫我地買樓

點解冇得借?
佢個女冇份住咩
落名都唔得

早排睇中左層雙連

香港地做人夠慘,做男人仲慘,有個咁既外母更加慘
但到時2邊還都幾係野

點解我冇呢d外母
又日日叫我地買樓

咁同你外母講: 好呀, 咁我同你個女簽定張agreement 先, 內容係: touchwood 離婚, 女方放棄分身家

我呀媽開到口
話用佢個女個名買一層
比樓價一半 都話唔得

我屋企有樓啦

明明計好哂數有個目標
而家乜都唔洗做

巴打不如直接落自己名買層平少少o既樓
然後霸氣d 同女家講一句: 唔過黎住就擺撚就
反正女家都on9, 霸氣D 大返佢算啦, 有時對住D 無logic o既人講道理係無用
但到時2邊還都幾係野

點解我冇呢d外母
又日日叫我地買樓

我呀媽開到口
話用佢個女個名買一層
比樓價一半 都話唔得

我屋企有樓啦

明明計好哂數有個目標
而家乜都唔洗做

搵過第二條女啦
等呢d pk外母後悔下

唔係準備結婚買樓送比條女玩咩

所以而家wfc mode左
只係有個感覺而家係獨軍作戰咁

成日同我我樓市大道理
好似看穿世事咁

成日講大道理又唔放個女個名出黎
咁講黎把撚呀?
我真係恭喜你呀
有個咁西...西..西既未來外母

真係睇到都嬲
鄧巴打唔抵
但到時2邊還都幾係野

點解我冇呢d外母
又日日叫我地買樓

點解冇得借?
佢個女冇份住咩
落名都唔得

早排睇中左層雙連

ON9 外母同ON9 老婆/ 女友都叫有得最多換過個

我有ON9 老母同ON9 家姐, 想換都無得換
屋企又唔係好多多餘錢, 就係為左怕麻煩要去用個由3千成本變3萬成本O既方法去解決問題
連認真去問下搵下資料睇下點樣處理件事都唔肯做
到我好心幫佢問又日日嘈9 住哂
好呀最後今晚嬲撚到我大聲屌9 佢地話: 而家單野我一個搞撚哂佢唔洗你地插手, 成事後d 錢我袋哂佢到時唔好問我拎

btw 我單野唔關買樓事, 嬲得濟離哂題
認真,連登有愛
發覺呢度好多巴打同我一樣煩惱,上左車的巴打又會幫我地解決問題
共勉之
但到時2邊還都幾係野

點解我冇呢d外母
又日日叫我地買樓

我呀媽開到口
話用佢個女個名買一層
比樓價一半 都話唔得

我屋企有樓啦

明明計好哂數有個目標
而家乜都唔洗做

反正女家都on9, 霸氣D 大返佢算啦, 有時對住D 無logic o既人講道理係無用

早果排咪係
佢地問我地果邊邊到黎咁多錢一野買兩層
老豆幾層樓收租放一層咪有錢比兩層首期

講講下就轉彎話問解一定要而家買
你出年加左人工儲多廿萬先買唔得?
一定要而家買?

屌,而家一個月都唔只升廿萬啦

所以mean D 學我某位朋友講句: 呢個世界有D 人佢個思考模式, 係註定一世發唔到達架

點解我冇呢d外母
又日日叫我地買樓

點解冇得借?
佢個女冇份住咩
落名都唔得

早排睇中左層雙連

屋企又唔係好多多餘錢, 就係為左怕麻煩要去用個由3千成本變3萬成本O既方法去解決問題
好呀最後今晚嬲撚到我大聲屌9 佢地話: 而家單野我一個搞撚哂佢唔洗你地插手, 成事後d 錢我袋哂佢到時唔好問我拎

就算老婆on9都係自己揀冇得投訴
(頭盔:老婆我唔係話你on9呀,唔好誤會)

大把人又唔係錢多
但係又是但唔睇住d錢點用
睇到一樣就係果樣

好似我老豆咁
仲有兩層樓差幾十萬供完
供緊2.5里 我叫佢轉按做h+1.3供一層咪得
佢地話煩唔想攪

銀行都不知幾鍾意呢D 怕麻煩O既人
怕麻煩又唔轉按減息
怕麻煩信用卡自動轉帳, 每年收你2000蚊年費你怕麻煩唔打去waive
賺埋賺埋呢D 怕麻煩O既人錢不知幾好賺

我呀媽開到口
話用佢個女個名買一層
比樓價一半 都話唔得

我屋企有樓啦

明明計好哂數有個目標
而家乜都唔洗做

早果排咪係
佢地問我地果邊邊到黎咁多錢一野買兩層
老豆幾層樓收租放一層咪有錢比兩層首期

講講下就轉彎話問解一定要而家買
你出年加左人工儲多廿萬先買唔得?
一定要而家買?

屌,而家一個月都唔只升廿萬啦

所以mean D 學我某位朋友講句: 呢個世界有D 人佢個思考模式, 係註定一世發唔到達架

不能同意更多
有人思想永遠向上爬,永遠將資產增值
有人就反方向

你反方向唔係問題呀
你唔好阻人發達丫

係啦, 我D ON9 屋企人就正正係呢D
錢又搵得唔多(我媽)
又唔諗下D 辦法慳返D 錢儲多D 錢(兄弟姊妹)
又要做埋D ON9 野出黎(我老豆)
最後執手尾果個係我
我剩係覺得我老豆老母一世人最醒目就係03年當年買左而家住緊果間公屋

響個咁O既家庭環境之下長大我可以無父幹靠自己儲到1成首期上車我都覺得自己算係咁
講開on9屋企人,我都有個on9老豆

沙士個排老母lur左好耐佢都唔肯按層樓出黎買多兩層
佢個陣肯既話依家就退得休unun腳收租啦
依家成日話自己d fd好勁,幾層樓揸手
我心諗:你當初肯既話,你都得啦
好彩老母有私己錢,食到沙士尾彩

P.s. 老母幾層樓揸手,老豆毫不知情

早排睇中左層雙連

就算老婆on9都係自己揀冇得投訴
(頭盔:老婆我唔係話你on9呀,唔好誤會)

大把人又唔係錢多
但係又是但唔睇住d錢點用
睇到一樣就係果樣

好似我老豆咁
仲有兩層樓差幾十萬供完
供緊2.5里 我叫佢轉按做h+1.3供一層咪得
佢地話煩唔想攪

銀行都不知幾鍾意呢D 怕麻煩O既人
怕麻煩又唔轉按減息
怕麻煩信用卡自動轉帳, 每年收你2000蚊年費你怕麻煩唔打去waive
賺埋賺埋呢D 怕麻煩O既人錢不知幾好賺

上次ae話要收我年費我立即話cut卡

AE 就真係無得waive 年費, 睇你覺得值唔值得俾年費佢賺, 呢個見人見致

咁投資O既野, 有人進取, 有人保守O既, 你老豆係保守穩健咁解
始終無人知道當件沙士樓價仆直之後會幾時升返嘛
無得怪佢O既, 佢都係怕臨老過唔到世...唔好怪佢啦

touchwood 講句, 可能我地呢班買左樓做業主O既, 幾年後香港樓價直插谷底升唔返, 到我地俾連登仔/高登仔笑鳩返我地ON 9 呢 未來O既野話唔埋

咁投資O既野, 有人進取, 有人保守O既, 你老豆係保守穩健咁解

touchwood 講句, 可能我地呢班買左樓做業主O既, 幾年後香港樓價直插谷底升唔返, 到我地俾連登仔/高登仔笑鳩返我地ON 9 呢 未來O既野話唔埋

都係果句
老豆教落 自住樓不可賣
其他想點都得
一賣左自住樓分分鐘要訓街

呢樣真, 你老豆剩係識咁諗已經唔係ON9 先

都係果句
老豆教落 自住樓不可賣
其他想點都得
一賣左自住樓分分鐘要訓街

呢樣真, 你老豆剩係識咁諗已經唔係ON9 先

睇錯左係話自己老豆ON9 果位
自膠
但到時2邊還都幾係野

呢樣真, 考慮返自己財政能力
再唔係同外母傾下D 錢可唔可以過1-2年先開始還, 或姐每個月還少D

但巴打小心借外母錢上車一世俾外母拎呢單野黎BIN你屍

最慘係由開始諗買到而家3個月升到癲
個距離一日遠過一日 超大壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞