(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
這時,門鈴響起,楊鳳瑤走去開門,大門敞開,Humphrey、管佳莉、陳依官、游大輝出現在門口,Humphrey揚了揚手中的膠袋和發泡膠盒,道:「有野食喇!各位。」

游大輝瞧見我,訝道:「嘩!城隍廟,你游完水嚟啊?成身濕晒嘅?」

我冷哼一聲,抱怨道:「你都識揀時間上嚟,我執好晒野先上嚟,早啲上嚟幫手唔得嘅咩?」

游大輝把一個外賣盒塞在我手中,道:「知你忙咗成朝,辛苦喇!菜遠排骨飯,啱唔啱?」

我們邊吃邊聊,Humphrey道:「成皇志,今日你喺到就啱喇!我同陳依官有啲野想同你講啊!」

我心忖究竟他們有什麼事要和我說呢?

陳依官道:「依樣野都係由我講啦!我地收到自強會西北分會萬喜嘅救助,話元朗一間中學明年會殺校,啲學生依家先收到消息唔知點算好,明明嗰間學校就無收生不足嘅問題。」

Humphrey道:「據聞新任鄉郊會主席韓軍,話塊地係佢,要收返塊地嚟起樓,但係間學校已經有三十年歷史。」

我訝道:「吓!官地都收,乜可以咁嘅咩?」

Humphrey道:「元朗嗰邊嘅地權好複雜,據聞幾年前,韓軍已經喺嗰間學校嘅周圍霸佔官地,將依啲地方用嚟起停車場,當時校長已經向當局投訴過,但係都無辦法,依一年校長仲畀湯伯符啲人恐嚇,佢地甚至仲出手打學生。」
布正麗聞言怒道:「姓湯依家人真係特別衰!但係既然出到黑社會打人,點解唔報警啊?」

陳依官道:「佢地試過報警,但係元朗指揮官阮本初同湯伯符有親戚關係,所以依件事,一直被人撳住。」

我瞧了瞧Humphrey和陳依官,問道:「咁你地認為應該點做吖?」

Humphrey道:「文光義建議我地自強會動員一切嘅力量入去元朗聲援佢地。」

我訝道:「又係文光義?等陣先,嗰到係元朗,我聽聞嗰到啲村民唔係人咁品,而且仲有湯伯符依啲牛屎飛牽涉喺入面,入去嘅話會好危險架!」

Humphrey道:「成皇志,依層你可以唔駛咁擔心,之前同你提過有棉總撐腰嘅元朗天水圍民主戰線會喺入面接應我地,佢希望自強會可以利用學生嘅力量幫助佢地,壯大佢地嘅聲威,等嚟緊嘅選舉可以同鄉郊會、獻世派分庭抗禮。」

我猶豫道:「但係我唔想自強會捲入政治,畀其他政黨當作政治籌碼。」

呂靜宜插言道:「既然湯伯符搵人打學生,警察又唔理,依個已經唔係政治問題,而係良知問題。」

我瞧向呂靜宜,在外國生活了兩年的她,在很多方面亦與兩年前很不一樣。

陳依官道:「成皇志,其實之前文光義叫我搵人去葵青倒數晚會撐你場,就係萬喜喺元朗其他學校搵咗二百幾個學生去撐你,萬喜同其他元朗學生一直都好欣賞你,如果你帶住其他自強會會員入去支持佢地,佢地一定會好感動架!」

楊鳳瑤插言道:「係啊!成皇志,得人恩果千年記,既然人地幫過你,你都好應該幫返人。」

布正道附和道:「係啊!正所謂一方有難、八方支援,更何況成皇志,你身為自強會嘅會長,會員有難,你更加責無旁貸啦!」

我懊惱道:「其實你地有無考慮過安全問題?就係因為我係會長,我就算唔擔心自己嘅安全,都要顧及到其他會員嘅安全。」

一直默不作聲的管佳莉道:「其實只要人夠多,唔落單,我地應該係安全架!而且我地又唔係去做啲咩,只係去聲援啫?」

布正道讚道:「莉莉,妳真係有見地,成皇志一於咁話啦!橫豎自強會咁耐都未搞過活動,就當做一次郊遊囉!」

我無奈地道:「自強會係屬於大家嘅,我唔係一個獨裁者,既然大家都咁樣講,我地就當係郊遊,入去食下涼粉同老婆餅啦!」
唔通文光義係由2019依家嘅timeline穿越返嚟
同意,諗法差唔多
不同意見一定有,但我覺得大家係好支持哩故事,希望春巴唔好太介懷,更加唔好因爲咁影響創作
anyway, support
我想問春巴,其實主角在娛樂圈的事業是否告一段落,現在他是否會慢慢步向政界發展?
不過個人而言佢得罪左最大勢力個個都無乜彎轉了。。。。。
繼續留意
食老婆餅算喇,咪食涼粉呀!
唔係得含下撚咋咩

睇嚟爸打要溫故知新
唔係含含下推開學姐冇做落去咩
屌到飛埋上月球wo
睇黎爸打miss左最重要個part
全故唯一嘅甜位
幾時到靜宜同布甸
我等緊下一個甜位
睇黎要等係月球背後撞到準備反攻地球既第三帝國,打埋機械希特拉同哥斯拉,拍埋做紀錄片-精蟲大戰,等阿志靠佢重新入返娛樂圈先有啲機
明明開故跟到尾都記錯
春巴都唔中意寫甜 我諗要去到同布甸結婚先有
btw 覺得主角近排少左用未來人嘅優勢去幫自己,搞到自己同普通人冇晒分別,好頹
嗰個甜位其實係劇情嘅推動

唔會為甜而甜
咁幾時再推
係囉 我記得好似中出埋架喎 跟住含硬翻再黎多劑架嘛 好似係
實有屌過啦,如果唔係大鳩志點會以為個肚係佢經手嫁
民主戰線似乎指麥業成個民主陣線
綠帽志呀麻, 個B係果個老師的
冇計
就算變返33歲喺娛樂圈同政治圈都未必駕馭得到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞