(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
休息下啦,唞唞再返嚟接力
打緊

堅持落去
加油,支持你
Chapter 17 郊遊(中)

既然自強會決定了走進元朗,抗議新任鄉郊會韓軍無理殺校的決定,為了顧及大家的安全,我們與萬喜、元朗天水圍民主戰線的主席沈建業商討一些關於遊行的細節,作為區議員的沈建業一早已收到警方發出的不反對通知書,並且他再三向我派定心珠,這次的遊行集會很和平,要我不用過於擔心。

與萬喜初次見面,瞧見他建碩的身型、一身古銅色的肌膚,加上他又是原居民,於是我先入為主以為他是那些典型的圍頭佬,因為享有丁權這種不平等的待遇,是一名飽食終日、無所用心,每天把心神都放在嫖賭飲吹的紈絝子弟。

可是與萬喜深入交談後,才知道他與Humphrey同是港大的同學,不過他不是唸醫,而是唸法律的,而且他還對我說他的大伯是獻世派的議員萬歷,由於萬歷沒有子嗣,所以把萬喜這姪兒視如己出。

我不禁訝異道:「但係你有丁權,反而讀law…我仲以為你會讀bba添。」

萬喜臉上展現出一個爽朗的笑容,道:「我知你想講乜,我同屋企人享受緊依個不平等嘅待遇,去讀law好諷刺,之前都有人笑我係咪因為享有依個與生俱來嘅特權,所以就繼續去鑽研法律嘅漏洞,希望喺依方面得到好處,唔怕老實同你講我無用到原居民嘅福利,甚至好想政府廢除依樣已經過時嘅不平等待遇。」

我聞言有點錯愕,同時亦對萬喜生出好感。

萬喜續道:「其實我好欣賞成皇志你同埋自強會,初時我喺吳林紫娣嘅校園報得知你嘅事跡,後嚟又從Humphrey口中知道你更加多嘅野,我好欣賞你嘅重情重義,同埋不畏強權,你面對黑社會依啲惡勢力嘅打壓,無畏無懼敢於同佢地鬥智鬥力,作為會長嘅你又會先顧慮到其他人嘅安全,然後先考慮到自己,你係一個值得信賴嘅領袖,我覺得你同自強會都好適合我。」

萬喜的誇讚讓我有點不好意思,我道:「之前聽陳依官講,上次倒數晚會多得你袖元朗帶二百名學生嚟支持我,真係唔該晒你。」

萬喜道:「上次嗰二百名學生都係你嘅支持者,我只係同佢地講你需要人去撐場,或者你自己唔知道,你嘅事跡已經喺中學裡面流傳緊,成為學生嘅傳奇。」

或者是我臉皮嫩的緣故吧!每次聽見這種程度的讚賞,我總是會感到不好意思。

萬喜續道:「其實我覺得你啲歌幾好聽,你幾時會再出CD,到時我會買十隻,唔係呃你啊!你第一隻碟我都買咗十隻,自己要兩隻,其他派晒出去。」

我想起現在停滯不前的事業,苦笑道:「依層…我諗都唔會咁快喇!」
有文,推!
唔出面做住幕後寫(抄)住歌比人先咪得
無人簽都馬住班大歌星先
萬喜有一位妹妹叫萬黛,萬黛今年十五歲,一身健康的小麥色肌膚,臉上有些雀班,以女生來說,她的身型算得上高挑,樣貌亦稱得中上,當然與楊鳳瑤等人有一段距離,所以當她瞧見楊鳳瑤等人很是雀躍。

萬黛牽著管佳莉的手,喜道:「妳係咪管佳莉姐姐啊?估唔到妳真人咁靚。」

直爽率真的萬黛發自心底的由衷讚嘆,讓臉嫩的管佳莉兩頰昇起了一片紅暈。

萬黛用雙手握著布正麗的手,興奮道:「妳係咪布甸姐啊?我一直視妳為偶像,雖然聽啲人話妳又食煙又講粗口,但係妳又靚又勇敢,我真係好崇拜妳啊!今日見到妳我真係好開心,其實妳係咪好鍾意食煙同講粗口架?」

布正麗莞爾道:「我戒咗煙架喇!粗口都講少咗好多。」

萬黛一一握過布正麗、呂靜宜、楊鳳瑤、宛琳珊的手,最後她道:「聽講吳林紫娣葵涌校有吳林六美,但係點解得五個嘅?柳豔,佢喺邊啊?」

我聞言神色有點傷感,布正麗道:「柳豔佢去咗台灣生活,之前我撞過佢,佢生活得唔錯。」

萬黛噘起嘴巴,道:「真係可惜喇!仲以為有機會可以見晒吳林六美添。」

萬喜摸了摸萬黛的頭,道:「吳林六美裡面其中五個都畀你摸過手仔,妳講出去實羨慕死好多人啊!」

萬喜轉向宛琳珊五人,道:「唔好意思啊!我個妹聽咗妳地嘅事跡,好仰慕妳地,所以見到妳地就熱情咗啲,希望妳地唔好怪佢啦!」

五人對萬黛這熱情的小妹妹並沒有任何反感。

萬黛儼如開籠雀一樣,繼續道:「嗰日你地入嚟元朗,我帶你地周圍去食,周圍去玩吖!」

阿興的態度與吳林五美相反,他瞧見萬黛只是遇他們初次見面,便裝作很熟絡似的,不禁有些不高興,戲謔道:「聽人講你地元朗入面有好多牛嗰喎,妳係咪騎牛返學架?」

萬黛想了想才道:「我住嗰頭都有牛架,不過我無騎牛返學,乜你識啲元朗人騎牛返學咩?」

正當阿興打算繼續嘲諷的時候,萬黛問道:「小朋友,睇你年紀好少仲細過我,你點稱呼啊?」

萬黛喚阿興作小朋友,阿興不禁有點氣結,他用拇指指向自己道:「我係現役自強會第二高手,未來穩坐自強會頭號猛將嘅寶座,我叫…奔雷虎…成家興。」

中二學生的阿興無疑有一點中二病,蔣天誅喚他作老虎仔,他覺得不夠霸氣,於是自封一個較霸氣的外號。

萬黛聞言大喜,立時握著阿興的手,道:「你就係成皇志嘅細佬阿興?我有睇自強會嘅校園報,兩年前嘅八座事件,你仲係一個小六生已經敢同啲黑社會對抗,真係好英勇啊!換著係我,如果遇到啲咁惡嘅黑社會一定嚇死啊!」

除了媽媽和阿婆這些長輩外,阿興從未牽過女孩子的手,萬黛這麼親熱地握著他的手,讓他有種異樣的感覺,心跳為之加速、耳根亦有點發燙,臉孔紅得宛如一個紅蘋果一樣,他的視點稍為上移,仰視萬黛的臉蛋,萬黛淺笑盈盈的瞧著自己,剛才對她的煩厭感一掃而空,取而代之是一種他難而言表、朦朦朧朧的感覺。
苦中一點甜,推
咁快幫興仔寫感情線
沉船了
呀興
沉船?馬岱男人來架!唔好呀!
阿志雖然話解咗約

但係未必有人敢用

你代入返真實情況就知點解

始終會怕麻煩
都係,未到網路年代前都好靠大公司
奔雷虎
我諗起耀揚
你睇老豆主角幅圖係邊個
咦我識你,東星五虎奔雷虎呀嘛
成條駱克道得我依間吧可以叫人聽莫扎特,依個就係藝術同市井之徒嘅分別
有咩就快啲講,我條女等緊我扑野
跟住係咩

唔記得
邊背得晒呀巴打
萬黛啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞