(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
Push
春巴加油
呢排未有心機睇住
先留個名
遲d追返
Chapter 18 郊遊(下)

星期日,我們在葵興的工業區集合,從事運輸行事的游大輝爸爸替我們安排了一架可以容納我們一行四十多人的旅遊巴。

等候旅遊巴的時候,在人群裡,我看到與Humphrey聊天的文光義,他如常架著一副墨鏡,Humphrey和他聊得很是投契。未幾,Humphrey向文光義介紹呂靜宜,道:「我細妹呂靜宜啊!佢喺英國返嚟放暑假架!」

文光義伸出手與呂靜宜相握,笑道:「我有睇過自強會嘅校園報,對妳嘅事跡都 幾清楚。」

呂靜宜現出欣賞的神情,道:「Humphrey依排成日喺我面前讚你,話你係佢見過咁多人當中最醒嘅一個,Humphrey一向好少讚人架!」

文光義上下打量了呂靜宜一眼,道:「哦!係咩?妳真人同校園報嘅描述好似有啲出入。」

我們所有人均穿起由元朗天水圍民主戰線所贈的T恤,今天的呂靜宜衣著沒有數天前那麼大膽,可是那件略嫌緊身的上衣,包裹不住她已發育完成的軀體。

「係咩?不過我都覺得校園報有時啲報導都幾誇張,可能咁樣去寫先吸引到人去睇啩!」呂靜宜一臉好奇道:「你好鍾意帶太陽眼鏡架?抑或依個係你嘅造型?」

文光義道:「我雙眼同其他人有啲唔同,驚嚇親其他人,所以要帶住副太陽眼鏡。」

呂靜宜道:「你對眼有啲特別?唔通係逗雞眼?如果係就幾可惜,你生得咁高大,個外型都幾好睇吖。」

文光義把太陽眼鏡脫下,在呂靜宜面前呈前出他那對特殊的異色雙瞳,道:「有無嚇親妳啊?」

呂靜宜愕然道:「你居然係異色瞳,我細細過見過人地有依啲唔同顏色嘅眼睛,我一直都好羨慕,其實你唔需要帶太陽眼鏡遮住,我覺得你對眼好靚吖!」

「多謝妳讚賞,聽Humphrey講妳音樂嘅造詣好高,其實我平時都有玩開Saxophone,有機會真係要請妳指點一下。」
呂靜宜喜道:「乜原來你識玩Saxophone架?」

在旁的我把他們的對話聽在耳內,他們好像很投契似的,不知怎地我心裡有點兒不舒服。

上旅遊巴的時候,我看到呂靜宜身旁的位置懸空,於是打算坐在她的身旁,可是身後的楊鳳瑤把我推開,道:「架車咁多位,你坐其他位啦!我地三個有野傾啊!」

楊鳳瑤坐在呂靜宜的身旁,布正麗則坐在楊鳳瑤的左方,我只好另覓其他坐位,文光義見狀一屁股坐在我身旁。

我斜睨了他一眼,道:「咁多位你都唔坐,點解係要坐喺我隔離啊?」

文光義笑了笑,然後輕聲道:「之前睇校園報,話你同吳林六美唔係拍過拖,就或多或少有過啲曖昧野,其實你最鍾意邊個啫?」

我冷哼一聲,道:「估唔到咁有頭腦嘅文大軍師都會對依啲八婆野有興趣?」

文光義道:「無,我覺得同呂靜宜有好多共同嗜好,怕你唔鍾意啫?不過之前聽人講佢去英國讀書,你地就分咗手,我諗你都唔係好鍾意佢啫?」

我壓低聲音道:「你問得咁清楚想點?唔通你想追佢?」

文光義盯了我半晌,才道:「其實我對你嘅興趣比呂靜宜更大,我今日嚟都係想觀察你。」

文光義說這話的神情舉止,猶如男性在追求心儀的女生一樣,讓我感到有點噁心,同時不禁菊花一緊。

「喂!等陣先啊!我唔鍾意男人架!」

文光義笑道:「我都一樣只係鍾意女人,我只係對你依個人產生好奇,你唔係一個好醒、好有料嘅人,但係你有時就會表現出一啲好超前嘅睇法。」

我聞言默然無語,把焦點放在窗外的風景,心想:「文光義加入自強會不知是福還是禍?」
lm
ntr
Molamola 靜宜
依排冇乜心情追故幫推先
菊花一緊
推呀
幾日冇心情追,今日入黎輕鬆吓
菊花一緊
文先生唔通你......
不過若無估錯,男主的EX將會被人搶走了
我都無心機寫

由6月開始大家都過得好辛苦
大家加油
輕輕一推
推呀
旅遊巴從葵興出發,由荃錦公路經石崗、錦田駛往元朗,遠離繁囂的市區,沿途的景色風光秀麗,兩旁的自然景觀,山陵起伏、草木淒淒,整車的人都當作這是一場難得的郊遊活動。

一直當宛琳珊跟屁蟲的游大輝,並不輕易放過每次纏著對方的機會,他不理會對方的不悅,硬坐在對方身旁。

游大輝喋喋不休道:「珊珊,靜間我地遊行完,就去買老婆餅,聽講元朗啲老婆餅係用碳火處理,特別好食。仲有啊!珊珊,遲啲如果妳出CD,我實買十隻撐場,妳有戲上我實會睇多幾次。」

宛琳珊把臉別向窗外,飽覽沿途的風景,她以為這樣的冷淡態度,游大輝應該會感到自討沒趣,可是對方繼續在自說自話,她忍受不了於是轉向身後的榮仔,有一搭沒一搭地道:「榮仔,你喺台灣過得點啊?」

榮仔聞言有些吃驚道:「哦!幾好啊!我同布甸姐喺嗰邊都係多得楊伯伯嘅照顧,布甸姐都好感激珊珊姐姐嘅幫忙。」

宛琳珊想不到布正麗也會感激自己,不禁心中一樂。

阿興悄聲問道:「榮仔,之前你話試過喺台灣開槍?真定假架?」

榮仔淡然地道:「你係我最好朋友,呃你仲咩啫?我唔單止開過槍,之前喺台灣打交仲試過用刀仔捅咗個男人一刀,好在無畀佢捉住,佢又認我唔到,依件事你千祈唔好同布甸姐講啊!」

阿興訝道:「吓!估唔到你居然咁大膽喎?」

榮仔把食指放在唇邊,輕聲道:「殊,阿興,你知唔知香港十四歲以下嘅人犯法係唔需要負上刑責,我年尾先夠十四歲,即係我依家殺咗人都唔駛坐監。」

阿興聞言一愕,榮仔說這番話並不像開玩笑,他不知道榮仔在台灣遇到什麼經歷,才會萌生出這樣的念頭。

驀然宛琳珊用手在鼻子前搧了搧,一臉厭惡道:「嘩!咩事突然之間咁臭嘅?」

阿興亦嗅到一股惡臭,他瞧見游大輝彎著腰,並且臉上流露出不自然的神情,他立時醒悟道:「『瀨屎輝』,你又瀨屎啊?好心你啦!身份證都攞埋啦!仲瀨屎!」

游大輝瞧見宛琳珊臉的神情,連忙解釋道:「無啊!我無賴屎,只係放咗個屁咋!」

游大輝話畢又呠一聲多放了一個屁,這個屁又臭又響,全車的人不禁掩著鼻子鼓譟。

「喂!快啲開窗啊!好撚臭啊!」

「仆街!我透唔到氣啊!」

「邊條仆街咁大整蠱係車上面爆陰毒?」

「唔駛問名貴,一定又係瀨屎輝條仆街啦!」

宛琳珊掩著鼻子,花容失色的用腳踹開游大輝,道:「走開啦你!」

游大輝一臉辛苦道:「唔好再踢我喇!我…忍得好辛苦,幾時…先有厠所啊?」

宛琳珊繼續用腳踹著游大輝,尖呼道:「你快啲走開啊!」
那裡來的屎
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞