(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
徐步高?
2001年好似係梁成恩單野
今日遍地開花
區區都有野發生
各位手足安全?
推一推
Chapter 16 郊遊(上)

今天我放下了工作,與阿興、布正麗、榮仔來到了赤鱲角機場,恰巧楊鳳瑤與呂靜宜亦會在今天回來香港渡假,楊鳳瑤的航班要比呂靜宜早上一個小時。

數個月沒見,榮仔的性格變得更沉穩,這可能是因為他到了台灣生活了一段時間,多了要自立的機會,而他的皮膚亦變得黝黑,他說因為在台灣經常打棒球之故,還說布甸在台灣有空的話,亦會到一些室內棒球場投球降悶,我有些詫異原來她亦有這麼健康的一面。

我們等了半個小時,楊鳳瑤便拉著行李,從抵港層走出來。

楊鳳瑤瞧見我們來接機,笑容滿面與我們揮手。

楊鳳瑤走到我們面前,喜道:「你地真係嚟接我機啊?」

布正麗牽著楊鳳瑤的手,道:「好出奇咩?之前喺ICQ講咗架嘛!有無帶手信畀我先?」

「放心啦!我買咗妳要嗰隻面膜喇!」楊鳳瑤轉向我,道:「成皇志,你今日唔駛返工咩?」

我還未說,布正麗已經搶著道:「佢嗰啲茄喱啡工作返少日都唔驚啦!喂!有啲gentleman幫手攞行李啦!」

布正麗把楊鳳瑤的行李交到我手中,便繼續與楊鳳瑤暢談舊情,道:「楊鳳瑤,妳去咗轉日本,識得打扮咗,人都靚咗喎!依家成個松浦亞彌咁喎!」

「真係咩!」楊鳳瑤問道:「布甸,妳係咪高咗啊?我記得妳之前都係高我半個頭,依家好似唔止,唉!依大半年我都無高過。」

布正麗想了想,才道:「唔知關唔關我喺台灣有打棒球嘅事呢?」

楊鳳瑤道:「打棒球會增高咩?同妳講喔!我喺嗰邊有學柔道架!」

「學柔道咁利害?話是話,妳喺嗰邊有無溝架仔或者畀架仔溝先?」

布正麗問起楊鳳瑤的感情問題,我禁不住好奇心豎起耳朵去聆聽。

「無啦!我啲日文仲係有限公司,溝通都成問題啦?咁妳呢?布甸,妳喺台灣有無畀仔溝先?」

楊鳳瑤反問布正麗的感情問題,我同樣豎起耳朵去偷聽。

布正麗臭美道:「本小姐天生麗質多人追就緊架啦!之不過我去台灣要照顧榮仔又要返工,邊得閒應酬嗰啲狂蜂浪碟喎!」

楊鳳瑤問道:「榮仔,係咪真架?」

榮仔瞧了瞧布正麗,再瞧向我,現出一副欲言又止的樣子。

此時,有人喊道:「喂!布甸,你地又喺到嘅?係咪嚟接靜宜機啊?咦!鳳瑤,妳都返咗嚟啊?」

我循聲看去,發話的人正是管佳莉,她與Humphrey、呂世伯、呂伯母一起來機場迎接呂靜宜。
好難得咁齊人
後宮番晒嚟
係時候開個party
我都返黎了
後宮
Push
楊鳳瑤應道:「係啊!莉莉,我啱啱落機,咁耐無見靜宜,我都諗住等埋佢。」

我們與呂世伯、呂伯母打了個招呼,呂伯母因為曾在顧琛琛一事上施以援手,所以認識榮仔,她道:「榮仔,你曬黑咗咁多嘅,聽管佳莉講你去咗台灣讀書喎!係咪好辛苦啊?」

榮仔道:「唔辛苦,之前布甸姐都喺嗰邊照顧我,我曬黑咗係因為我喺嗰邊有打棒球。」

可能呂伯母感到榮仔身世可憐,便道:「榮仔,你地有咩需要可以同管佳莉或者Humphrey講架,千祈唔好同我客氣啊!」

榮仔道:「呂伯母,妳幫咗我同家姐好多架喇!我會記住妳地嘅恩情。」

呂伯母道:「榮仔,呂伯母同你地相識係一場緣分,你他日遇到困難真係要出聲啊!」

這時,呂世伯道:「成皇志,之前睇報紙你同唱片公司解咗約,嚟緊有咩打算啊?」

我苦笑道:「未知啊!呂世伯之前你投資喺我身上,要你蝕錢真係唔好意思喇!」

呂世伯呵呵一笑,拍了拍我的肩膀道:「無相干,邊個講投資一定賺架?更何況我依個係長線投資,唔會咁短視嘅。」
Humphrey走過來,道:「成皇志,文光義有啲關於自強會嘅野想同你商量。」

我聞言感到詫異,那個文光義為什麼總是要纏著我,而且聽Humphrey的口吻,好像很信任對方似的。

Humphrey續道:「為咗增強自強會嘅影響力,文光義認為應該要更積極參與政治。」

要自強會更積極參與政治?雖然之前自強會有參加遊行和為包海瑞站台,可是自強會本來只是一個吳林紫娣內的一個組識,發展得這麼迅速,已經遠超我想像,現在還要去趟政治這混水。學生組織直接參與政治不是沒有,在我未穿越回來的那個時空,有學民思潮,可是現在只是2001年,民眾的接受能力未必可以跟隨我們的步伐。不過說出這話的是Humphrey,以我與他們家的關係,我是一定會多加考慮他的說話。哼!文光義真是懂找人來傳話。

我道:「文光義講得出自強會要更加積極參與政治,佢自然有佢嘅提議。」

Humphrey道:「政治嘅野我唔識,文光義希望利用自強會嘅影響力,可以幫助元朗同天水圍無背景嘅區議員結成名為元朗天水圍民主戰線。」
「吓!元朗?聽講嗰到由鄉郊會同獻世派把持,我地點可能差隻腳埋去啊?」

「依層你放心,包海瑞已經同咗嗰邊嘅區議員聯絡,而且背後仲有親近中華民國嘅棉總支持。」

棉總?我公公就是棉總的會員,想起之前與公公一同去棉總的周年晚宴,宴內那些會員揮舞著青天白日滿地紅的旗幟,唱著梅花和三民主義等歌曲。

我道:「但係依家唔係過咗97咩?嗰邊仲有人會親近中華民國咩?」

「文光義話咩九二共識,一中各表,依樣野係兩岸喺公開場合提起過,所以唔怕。而且佢話嗰啲地方有唔少人心向中華民國。」

我開始明白文光義的企圖,他是希望在那裡團結一切力量,與鄉郊會、獻世派三分天下。

文光義對自強會的提議,於我來說未免衝擊太大,我道:「依樣野我要多啲時間去考慮。」
此時,有一把久違的聲音響起,道:「爹吔、媽咪、Humphrey、莉莉,咦!鳳瑤、布甸、仲有榮仔阿興添!」

來者正是剛剛抵港的呂靜宜,她逐一向各人打過招呼,然後她的視線落在我身上,道:「成皇志,你都嚟咗接我機啊?」

兩年沒見的呂靜宜給我眼前一亮的感覺,如果我們在街上遇見,我未必可以一眼把她認出來,她出落得比以前漂亮,而且更重要的是她終於發育了。

「係啊!好耐無見喇!呂靜宜。」

呂靜宜瞧向榮仔與阿興,道:「兩年無見,榮仔你黑咗喎!阿興高咗又大隻咗喎!」

阿興亦不禁道:「高瘦平姐姐,妳都大咗喎!」

呂靜宜聞言有點尷尬,道:「阿興,你真係人細鬼大。」

布正麗亦訝道:「係喎!靜宜無見一排,真係大咗好多喎?有無塞野啊?」

呂靜宜氣結道:「無啊!真材實料,駛唔駛比妳驗明正身?」

楊鳳瑤現出又妒忌又不甘的神情,道:「你地個個無見一排唔係高咗又大咗,我就…唉!靜宜,妳究竟喺嗰邊食咗啲咩啊?」

呂靜宜親暱的牽著呂伯母的手,風騷地道:「依啲好野都係媽咪遺傳畀我,我之前仲擔心緊,原來只係未發育啫。」

此時我想起了一個南枳北橘的成語故事:橘生淮南則為橘,生於淮北則為枳。橙在不同的地方種植,會種出不同的品質,更何況是人,呂靜宜就是因為「水土不服」,讓身體出現如此突變。

不過怎樣也好,至少我們可以重聚,儘管只是一段短暫的時光。
頂你阿興咁講野嘅
大波版靜宜
洗衫板變大波波
追live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞