(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
仆街許蛇
以房sir最近醒水左、但
房sir最近醒水左、但
咁公平啲講佢都諗唔到有咁大鑊野發生
點解成皇志咁老實…
個電話房侍農畀
呢啲情況第二個橫頭啲警力應該調動唔到去元朗

估計都係要靠Madam水同房侍農
兩個休班警去打救成皇志佢哋...

再估
我估係秦sir同後面既人
咁應該係靠老虎仔佢哋搵黑社會龍頭大佬去幫拖了
韓家村裡,湯伯符收到了阮本初的電話,得知北韓女人身在教會內,他神情凝重把剛才與阮本初的通話內容全都對身旁的韓軍說,道:「韓主席,個北韓女人同班打壞都喺姓張嘅教會入面,舅父話最多只係可以拖多半個鐘,我地應該點做啊?」

身為花生幫的大當家湯伯符並非四肢發達的草包,他知道聚眾攻擊教會的後果是很嚴重的,而且那位張神父背後亦有政治力量去撐腰,走進教會裡擄人,將會把事情鬧得無法收拾。

韓軍沈吟了片晌,拍了湯伯符的肩膀一下道:「伯符,大家坐埋一條船,捉唔到個記者唔緊要,但係畀個北韓女人走甩咗嘅話,我地所有人都唔掂啊!洗濕咗個頭,唔做唔得喇!」

湯伯符已經安排手下從水路把那些女人蛇運走,那艘船現在應該前往公海吧!只要把那名北韓女人解決的話,所有事情都會向好,今晚發生的事,只要隨便交出數個手下,阮本初便可以替他擺平這件事了。

湯伯符點頭道:「韓主席,你講得啱,依家已經洗濕咗個頭,無得停落嚟!」

正當湯伯符要致電給帶隊的史子義的時候,韓軍靈光一閃,計上心頭,立時喝止道:「等陣!」
教會裡,儘管我已經把很快有警員前來拯救我們的消息告訴給眾人,可是萬喜還是堅持要製作武器,他道:「出面班人隨時會攻入嚟架!我地做定啲武器,有差人嚟救我地,我地最大嘅損失都係白廢心機;如果出面班人真係殺入嚟,我地兩手空空會好危險架。」

萬喜去年的暑假曾經參加過短期的軍事訓練營,所以在自衛術這方面都懂得不少,他教授其他人以報紙、膠紙製作武器,把報紙捲起對摺,再以膠紙、橡皮圈綁實固定,並加上鎖匙、鐵釘或者其他硬物增加攻擊力。

飯桶武與矮仔文依樣畫葫蘆,跟隨萬喜的方法製作武器,在旁的一位大叔見狀感到有些訝異,抱著好奇的心態問道:「其實你地係咩人嚟?我睇你地年紀最大都不過係二十出頭,有啲個樣仲好似初中生咁上下,你地唔驚嘅咩?你地頭先喺邊到走過嚟啊?」

飯桶武白了那名大叔一眼,沒好氣道:「大叔,你都幾多野問嗰喎?」

忙著製作武器的矮仔文亦不耐煩道:「阿叔,你唔咁好老定啊!好自己落手做武器喇!靜間班圍頭佬打到嚟,我地真係護你唔到架!」

萬季常道:「喂啊!你地兩個有啲禮貌啦!靠你地宣傳自強會真係死得人喇!人地都係對我地好奇啫!就講下我地嘅事蹟畀人聽囉!」
「哦!原來你地就係嗰個學生組織自強會啊?」

大叔居然得知自強會的存在,飯桶武不禁問道:「你識得我地自強會嘅咩?」

那名大叔點頭道:「我有個外甥係自強會嘅會員,佢好崇拜嗰個成皇志,話佢係中學生嘅傳奇,十項全能,又讀得書、又出道做歌星、又同黑社會對抗,仲要嬴埋,之前我睇因周刊,講到嗰單8座事件繪聲繪影咁,我都想見下佢真人。」

矮仔文道:「大叔,你有眼福喇!會長同吳林六美嘅其中五位都喺現場。」

「吓!真係架!」大叔聞言立時打量在場的人一眼,發現其中有五位女生,長相特別標緻,而且各具風格,道:「嗰邊嗰五個好靚嘅女仔應該就係傳說中嘅吳林五美,但係成皇志係邊個啊?喺咪嗰個?抑或係嗰個啊?」

大叔一時指向Humphrey,一時又指向萬喜,飯桶武不禁生氣,怒道:「大叔,你啲眼光有無咁劣啊?會長依啲男人中嘅XO,就好似漆黑嘅螢火蟲,咁鮮明咁出眾你都認唔出?去驗下眼好喎?」

大叔循飯桶武所指的方向瞧去,看到成皇志的盧山真面目,不禁有點失望道:「吓!我以為個咁傳奇嘅人物,而且又出道做偶像,嗰樣應該好似國榮哥同浩南哥咁上下,就咁睇上去,真係有啲落差喎!」
萬季常聞得大叔對成皇志的外形有意見亦開始有點生氣,道:「大叔,我唔同你一般見識,你睇唔到咋!會長頭先幾猛料啊!我地走出去大光榮酒家門口無耐就畀班圍頭佬追住打,喺會長領導有方,我地先叫齊齊整整走到依到咋!」

大叔聞言驚愕無比,道:「你地喺大光榮走到嚟依到?好遠下喎!」

三人你一言我一語把剛才驚險萬分、精彩絕倫的大逃亡過程轉述給大叔聽。

大叔聞言嘖嘖稱奇,那段成功的大逃亡,不光是成皇志一人之功,而是眾人齊心協力創造出來的成果。大叔再次瞧向成皇志,比剛才第一次看到更覺順眼,而且還察覺到有種奇異的個人魅力從內到外散發出來,就是這種個人風格和魅力吸引到這些學生的支持和信用嗎?

這刻大叔有立刻繳交會費成為自強會一員的衝動,自從投身社會後,過得營營役役,整個人已經被生活磨蝕得毫無梭角,面對那些聯群結黨拿著武器的惡徒,他一邊被打一邊向對方道歉,就算那些人在他臉上吐口水,他也只懂雙手抱頭、龜縮在地,希望對方放過自己,後來那群人追趕著兩名少女走進暗巷,他不敢想像兩名少女的遭遇,本能地拔足向相反方向逃去。
自強會眾人的義勇,讓大叔怨恨自己的窩囊怯懦,他決心要與這些勇敢的年青人同行,心意已決,他捲著報紙製造自衛武器。

與許SIR通話後,時間已經過了十分鐘,我們瞧向窗外仍然沒有一位警察前來,那群惡徒依然在教會遊蕩,看見我們在窗前,便以粗言穢語指罵我們,道:「屌你老母,你班仆街好躝出嚟,我打扁你老母臭閪啊!」

我看到身旁的呂靜宜眺望窗外,緊張得雙手緊攥著牧童笛,我安撫道:「唔駛太擔心,有警察嚟緊,班人唔敢攻入嚟架,我地會無事架!係呢!妳頭先支牧童笛用得幾好喎!估唔到牧童笛除咗可以當樂器,仲可以當武器喎?」

呂靜宜苦笑道:「你估我想架?我都想輕輕鬆鬆吹下牧童笛。唉!點解同你一齊總係會發生啲咁嘅事?」

「就係我地之前經歷過咁多驚險都無穿無爛,今次我地亦都可以逢凶化吉。」
倏地Humphrey道:「我地要計劃定Plan B,萬一嗰班人真係衝入嚟,我地應該點做呢?」

陳依官問道:「萬喜,除咗依到仲有無其他安全地方啊?」

萬喜搖頭道:「全元朗最安全又可以容納到咁多人嘅地方只有依到。」

Humphrey道:「如果我地有人識揸旅遊巴,就可以返去揸架旅遊巴嚟接人走,班人嚟晒追我地,停車場嗰邊應該無人,部旅遊巴迫迫地都可以載晒依到啲人。」

陳依官道:「但係頭先班人咁樣打部車法,部車仲開到咩?」

Humphrey道:「佢地只係打架車外面,無破壞到架車嘅引擎,應該仲可以開到車啩,當然要試過先知啦!」

游大輝道:「但係個司機走嗰陣,佢有無帶走車匙啊?仲有我地有無人識揸旅遊巴啊?」

榮仔從褲袋掏出一物,道:「車匙喺我到,頭先旅遊巴司機跳車走佬嗰陣,跌咗車匙喺地下,我順手執咗。」
萬喜道:「咁就好喇!雖然我未揸過旅遊巴,但係我都開過其他車,就等我去揸部旅遊巴過嚟,教會有條後樓梯通向後門,嗰班人應該唔知道教會有後門,我可以偷偷走後門出去。」

此時,那名大叔插言道:「等等,你地喺咪搵識揸旅遊巴嘅人啊?我正職就係一名旅遊巴司機。」

萬喜喜道:「太好喇!咩野都齊晒,只要我地返去揸架旅遊巴返嚟,就可以離開依到。依頭我熟路,你跟我走後門,我地去開架旅遊巴過嚟。」

萬喜正要行動之際,一直在窗邊觀察街外狀況的我喊道:「萬喜,等陣啊!出面班人要走喇!」

萬喜等人立時走到窗邊,原本包圍著教會的百多名惡徒正如潮水般退去。

此時,我的電話響起,我按下通話掣,電話彼端傳來許SIR的聲音,道:「喂,阿志,我到咗附近喇!你帶個北韓女人出嚟教會啦!」
好耐未試過出咁多文

正評未

唔好儲起做定期
你快 d 出多d 文,有下個post 我咪可以再正評
好多文
北韓女人rip
好多文
仆街啦
此時,我的電話響起,我按下通話掣,電話彼端傳來許SIR的聲音,道:「喂,阿志,我到咗附近喇!你帶個北韓女人出嚟教會啦!」

個北韓女人認得許sir,反抗逃走!
許SIR的說話讓我感到愕然,我道:「吓!許SIR,你講咩話?要我帶個北韓女人出嚟?但係出面成條街都係揸住武器嘅圍頭佬喎!」

其他人聽到我的說話,大都感到詫異,陳依官道:「依家條街仲好多圍頭佬,啲差佬嚟咗幾多人啊?佢有能力保護到我地咩?」

Humphrey亦道:「不如叫佢地搵架旅遊巴一次過送我地走仲好啦!」

布正麗插言道:「成皇志,等陣先啊!個北韓女人喺脫北者,應該將佢交畀大使館好啲。」

眾人一你一言我一語都反對許SIR的做法,電話彼端的許SIR逕自道:「阿志,放心啦!我嚟到附近,嗰班圍頭佬已經開始散緊,你地同個北韓女人出嚟,我會保護到你地嘅安全架。」

在兩方的不同意見下,最後我還是覺得Humphrey的說法較為穩妥,我道:「許SIR,我地依到有好多人受傷,麻煩你搵兩架旅遊巴送我地去醫院先。」

「你放心啦!我有其他夥計會安排。」

「許SIR,依到好多人頭先都畀班圍頭佬打到怕,一係你同啲夥計嚟教會門口保護我地啦!」

「唔駛咁麻煩喇!你就照我說話做,同個北韓女人出嚟,我喺教會前面兩條街等你。」

許SIR的不耐煩和他的說話,讓我覺得不合理,要我們離開教會,步行兩條街的距離,雖然那些圍村人現在漸漸退去,可是隨時會在半路與他們遇上。

我質疑道:「許SIR,你嘅提議保障唔到我地嘅安全,我地隨時會半路遇襲。」

「阿SIR做野唔駛你教,總知我叫你咁樣做,你就咁樣做啦!」

許SIR的說話簡直就是不可理喻,明明他的方法就是極不穩妥,要我把眾人的安全都交託在這樣的一個人身上,別開玩笑了。我們留在此處總比去找對方更為安全。

正當我要拒絕許SIR的提議時,突然窗外傳來了兩下刺耳的鳴響。

在場的所有人都獃住了,宛琳珊問道:「咩聲嚟架?」

楊鳳瑤問道:「係咪炮仗啊?」

萬喜搖頭道:「唔係,我聽得出係鎗聲嚟架!出面有人開鎗。」

萬喜的話激起了在場所有人的聳動,我問道:「許SIR,你地頭先開鎗嚟啊?」

「開鎗?我無開到鎗喎!你地嗰到有人開鎗咩?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞