(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
尋晚喺機場見啲遊客坐埋入地勤

我又坐
有個鬼佬瞓入運輸帶

我用有限英文同佢吹水

同佢share 啲新聞同相

佢話香港警察似暴徒多過市民
話我地好和平
所以佢地唔驚
喺機場等

我話有消息隨時有差佬出嚟射彈清場
佢面色一變話依到好多遊客同細佬

跟住又話大陸哩成日喺佢屋企附近搶奶粉
叫我教佢講中國粗口
我話粗你媽個b

跟住佢係重覆依句野
好呀之後佢又會再spread出去
粗你媽個b
韓軍與眾人走過了近百級的石樓梯,攀上小山坡,走進了韓家村的深處,入目的情景讓韓軍目眦欲裂,直把手指握得發白。

韓俊的墓碑被人打得四分五裂,鮮花與供品亦被燒焦,墓旁四周被人以黑色噴漆噴上不同帶羞辱及警告意味的字句:

「警黑勾結、殘害鄉民」、「養不教父之過」、「若有再犯、必取汝命」

韓軍森然道:「有無捉到人,幾時發現架?」

子義其中一位白衣小弟,囁嚅道:「我啱啱發現,就即刻通知你喇!」

子義重重拍了白衣小弟的腦袋一下,道:「我唔係叫你一直守住嘅咩?點解個墳頭會被人起咗架?」

白衣小弟叫屈道:「大佬,我一直守到五點先去瞓架!」

子義重重掌摑了對方一巴掌,罵道:「我叫你一直守住,邊個畀你走去瞓架?」

湯伯符道:「五點都未有事,六、七點條村已經有人起身飲早茶,韓公個墓喺咁入,外來人走到入嚟實會畀人發現,唔通係二五仔做嘅?」

子義道:「就算唔係二五仔直接做,都係有人去通風報信,如果唔係邊可能走到入嚟做野,又無畀人發現到,由村口走到入依到九曲十三彎,無人帶路,邊識入嚟。」

此時韓軍在想的不是那個破壞韓俊墳墓的人是用什麼方法辦到,而是想這次事件的真正元凶究竟是誰?誰人有最大的嫌疑?

一念及此,韓軍別過頭向劉琮琦瞧去,劉琮琦很努力裝出一副忿忿不平的表情,可是嘴角上噙著的笑容已經出賣了他。

「哎呀!究竟係啲咩人做架?就算有十怨九仇都唔應該咁做吖?一人有事一人當,始終禍不及家人,咁樣對先人,實在太…唔尊重喇!我劉琮琦對於依啲咁暴力嘅行為予以強烈譴責。阿韓主席,你嘅心情我好理解,我知道你依家有好多野要處理,你唔駛招呼我喇!我自己走得架喇!」

劉琮琦的說話話中有刺,無疑在韓軍的傷口上灑鹽。

韓軍不禁向劉琮琦怒目而視,劉琮琦裝作驚恐道:「韓主席,你咁樣望住我,唔係懷疑我做架?我可以用劉家祠堂嚟發誓,依件事完全同我無關。韓主席,你一向敢作敢為、直腸直肚,應該得罪咗唔少人,我都係唔阻你捉鬼喇!」

劉琮琦意氣風發地轉身離去,示威叫囂的聲音繼續隱約從村口傳來:

「土豪劣紳…」

「…可恥!」

萬歷瞧到韓軍的臉色越來越難看,他立時道:「韓主席,依件事一定唔關萬喜事,佢最多都係同大種乞衣佢地叫下口號,唔會有膽去搞你爸爸個墳墓架!」

韓軍默然不語,氣得全身發抖,萬歷感到韓軍的怒意持續旺盛,於是他道:「我依家即刻出去趕佢地走。」

萬歷離開後,韓軍朝虛空打了一拳,他立誓如果捉到破壞父親墳墓的真凶,一定要讓對方後悔做人。
竟然有文,推
推呀
推!
呂靜宜與楊鳳瑤回來香港渡暑假,兩人閒來無事除了與布正麗四處食、買、玩外,還積極參與自強會的事務,自強會發展速度之快,讓她們感到詫異,她們都是自強會的創黨幹事,自強會對她們來說有一種特殊的意義,就如母親看見快高長大的孩子一樣。

為了應付自強會日常的繁重事務及儲存自強會的文件,Humphrey替自強會在葵興的工廠區租了一個單位,租金都是由自強會的會費邀交,這單位暫時當作自強會的臨時大本營。

這天,我不需要工作,便到上址觀摩一番,我按下了門鈴,開門給我的是呂靜宜,
呂靜宜把長髮紮成一束馬尾,她額上滲出汗珠,臉蛋紅撲撲的,我看見她拿著掃把,便道:「妳打掃緊啊?」

呂靜宜以手背拭著汗道:「我同鳳瑤見依到咁亂,咪執整齊佢、順便打掃一下囉!」

我尾隨她走進室內,四周都是紙箱與文件,凌亂不堪,我皺起眉頭,道:「布甸,平時喺到做咩架?」

「你講我啊?攤開你雙手,到你接力喇!」布正麗把一個紙箱交到我面前,我不其然手張開接過紙箱。

「仲有我啊。」楊鳳瑤有樣學樣,把另一個紙箱堆疊在我捧著的紙箱上。

承受著雙倍重量不禁讓我的身子沉了沉,我不滿道:「喂!喂啊!好重啊」

布正麗道:「你依個壯丁上得嚟係時候喇!我地依三個弱不禁風嘅小女子,無能力做啲粗重野,正好由你代勞!」

我抗議道:「喂!等陣先啊!我經過只係上嚟睇下咩環境咋!無諗過做清潔工架!」

楊鳳瑤道:「好心你男人老狗就畀小小風度出嚟,唔好咁計較啦!」

我以求助的目光瞟向呂靜宜,呂靜宜攤開雙手,道:「唔好咁望住我、亦都唔駛分化我地啊!我同佢地同一陣線架!」

她們三人有些時候會出現分歧,可是在欺負我的時候,總是出奇地意見一致,看來我是把她們三人connect在一起的原因。
其實咁突然插入毀墳同weconnect真係好突兀
其實有爸打已經估到一個人嘅出場
係,之前都表達過意見,但樓主好堅持加時事野落去

時事野有個缺點,將來再睇個故就會覺得不合時宜,因世事不停咁變
我覺得好睇既章節,都係樓主自創既劇情,夠真投入到

強加時事落去既章節,真係
雖然好突兀,但點都支持既
係有啲突兀,不過係枝節嘢啫,支持
其實之前連登都有一個叫帶風向嘅問題提出嚟

就係話當一個post 出現

第一個提出意見的人是對一件事的方向有著領頭羊的作用

就以上述為例

其實以上的幾百字

只是講述自強會成立了新事務所

呂靜宜和楊鳳瑤因是創黨成員對自強會有特殊情感

成皇志經過上址呂靜宜開門

成皇志看到呂靜宜打掃滿頭大汗

看到四周很混亂作出抱怨

楊鳳瑤 布正麗要成皇志幫手

成皇志向呂靜宜救助

成皇志覺得他們有時會意見分歧 可是對付自己就很齊心

我就有點奇怪這段文字為何又何來突兀

難道只是用了connect 這個字?

一晚睡醒過來

上連登一看

我有點突兀

說我強加時事

又說我抽政治水

讀者們看完我的留言,再細想一次,究竟事情是否真的這樣

我尊重言論自由

儘管我不同意這些意見,我亦尊重人表達意見的權利(我不知這說話是否突兀)

同樣寫故事就是我表達言論自由的權利

我有權使用任何字去寫這故事
至於有人提出元朗、警黑的事件

我已經解釋過湯仲謀的花生幫勢力落在元朗

相信如果讀者有印象在第一部曲的第60 61章的時候

布正麗向成皇志說出果仁幫分裂出多個幫派

花生幫、栗子幫、杏仁幫

果仁幫的幫子正是韓俊

韓俊與湯伯符有著千絲萬縷的關係

那時寫的時間是2017年

之後我在銀婚夜宴當晚提到成皇志在晚宴上誤認湯伯符為湯仲謀 湯伯符是來找三官合作的

銀婚夜宴寫在四月的時候
阿興找蔣天誅幫手,三官與蔣天誅合作破裂 最後與曾經上船的大狀之一韓軍合作

早在故事開頭已經提到官商要進軍香港地產界

因為一些事情的阻礙合作伙伴由蔣天誅變成韓軍 湯伯符 阮本初,地點由西貢將軍澳變成元朗
至於毀墳一事

各位有沒有看到所噴的字完全是不同意思

這是一個警告

另外我承認有影射
劉帆之子叫劉琮琦影射劉帆為劉表
湯伯符是孫策,劉表與孫策是世仇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞