(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
其實我很少打這麼多字去澄清自己的本心

但是見帶風向的情況越來越嚴重

不得不文用手機打這麼一大段文字去澄清

其實次前亦發生過很多類似的事情
好像成皇志向呂靜宜提出睡仙陳搏的故事
有些讀者亦覺得突兀
最後我是用這個伏筆去讓房侍農與成皇志建立起師兄弟的關係 房侍農亦因而由一位庸碌的人差點被屈非禮 最後成為神探

之前特別篇章亦有些讀者覺得突兀
之後又不少讀者回頭看均覺得這一篇很有意思

所以我預計兩三個月後
回頭一看又是相近的情況
歷史是不斷重覆
行到水窮處,坐看雲起時
其實有追開就唔覺得突兀。
春巴,你想點寫就點寫啦,就算真係抽水又如何
作為舊讀者冇意見,有文就得喇
辛苦你喇,加油
有乜問題 唔鐘意咪唔好睇
支持春巴
其實我只係講返自己嘅意見

我知道最近大家都唔好受,情緒都比平時波動

連登仲有言論自由

各位都可以暢所欲言

我重申有啲元素我唔係為加而加

係之前已經加咗伏線落去

係跟返之前伏筆

當然最近嘅事畀咗我一啲啟發

有啲新角色有參照部分人嘅形象

其實之前已經講過會跟住當時嘅時候講一個角色

應該有讀者估到

本來唔想開估

既然有啲讀者誤會咗我

我依家開估

我依一章想講嘅事同人,故事名叫秦漢滔

大家意會係咩人
在三人的逼迫下,我只好當起了清潔工人的職責,她們分類好一箱箱不同類型的文件,然後放進紙皮箱裡,再命我當苦力去堆疊起一箱又一箱份量十分的紙皮箱。

我堆疊好這些紙皮箱後,感到有些天旋地轉的暈眩感覺,便倚在牆壁休息。

布正麗見狀,便道:「喂!唔好偷懶啊!快啲過嚟搬開個文件櫃佢,後面一定積咗好多塵啊!」

我看到那個逾兩米高的鐵櫃,不禁吐了一口涼氣,搖了搖手道:「阿布甸姐,吊頸都透氣喔!我腦缺氧啊!透順條氣先啦!」

楊鳳瑤揶揄道:「搬少少野,就嘈生晒,又話腦缺氧又盛,好心你後生世仔就唔好咁虧啦!啲晨運阿伯身體仲好過你啊!」

「喔!妳個死妹釘去咗成年日本,都仲係咁毒舌,架妹嘅溫柔體貼妳一啲都學唔到返嚟。」

楊鳳瑤向我裝出鬼臉,我擠出一副可憐兮兮的表情向呂靜宜投以求助的目光,呂靜宜搖了搖頭,把手指向那個充滿歲月痕跡的鐵櫃。

她們並不是每一件事亦態度一致,可是在欺負我這件事上出奇地有共識,我就是con……不,我英文不是太好,還是用回中文表達吧!我成為她們的假想敵,團結了她們。
我費盡了九牛二虎之力把鐵櫃拖出,沒有理會她們的下一步指令,坐在一旁涼快。

一番勞動後,我汗流浹背,我舉起手嗅了嗅腋下,很奇怪我嗅到了一陣異香。

不,這氣味不是由我身上傳出來的,而是源自她們身上。她們三人在勞動期間,灑了灑香汗,讓室內猶如噴上了香薰一樣。

我的視線不斷在三人身上遊移,他們身上的衣物被汗水沾濕,呈現了透視的效果,貴為前吳林紫娣的第一校花,布正麗故之言讓人賞心悅目。而楊鳳瑤這長不大的蘿莉亦別有一番風韻,穿著貼身的深色運動短褲,白哲結實的大腿後側,滲著無數的小汗珠,青春換發,透現出她的如鮮花初綻的芳華,瞧見她雙手按在抺布上,屁股朝天,不斷來回擦拭地板,這個動作未免…有些讓人想入非非。我的目光從楊鳳瑤轉到呂靜宜身上,不禁看呆了眼。

天啊!在外國浸過鹹水回來的呂靜宜,不但上圍大幅度upgrade,連思想亦前衛了不少,呂靜宜一向給人的印象文靜溫婉,可是她今天居然沒有戴bra,淋漓汗水讓她所穿的淺色上衣提高了能見度,讓她胸前的兩顆櫻桃子變得若隱若現。

從前和呂靜宜一起時,我沒有看過她這麼私密的地方,現在我一窺全豹,以我飽覽這麼多年的愛情動作片的經驗來說,這形狀和色澤,就算是最嚴苛的人當評審,最少也要評為A級。

正當我對楊鳳瑤和呂靜宜二人評球論足之際,有一異物直向我平射飛來,心神全放在別處,猝不及防間,我被擊個正著。

擊中我的是一塊沾滿灰塵垢物的毛巾,布正麗把毛巾搓成一團,用她在台灣學習的投球技巧來對付我。

我的臉佈滿灰塵,呂靜宜讚道:「布甸,妳咁好眼界嘅?一扔就中,下次要同妳一齊去扔公仔先得。」

楊鳳瑤指著我的臉恥笑道:「哈哈,污嘴狗啊!」

布正麗扠著腰,道:「你休息夠喇!起身工作啦!」

我拍了拍臉上的灰塵,無奈地起身繼續工作,這時我感到眼角好像要泛出淚光。
布甸娘娘吃醋了
靜宜姐姐
開後宮啦
布甸就夠唔好貪
其實我唔係覺得大方向突兀
只係我以上講既呢2個位既問題
connect嗰下因為印象中成皇志唔係會突然中英夾雜既人
毀墳嗰邊就同現實好似

我無意干涉春巴既故仔
只係提出作為讀者既感受

如果冒犯到你
同你講聲對唔住
記憶中大鳩志係食過學姐 其他未食過架嘛?
小王子
死妹釘
傻啦

爸打都係講出自己意見

咁我又係唔多唔少借鑒咗一啲依家嘅人同事

但唔係為抽而抽

為加而加

即係創作依加野就係咁

當你初頭諗嘅野係咁

但到最後可能寫出嚟好大分別

其實我就覺得最重要都係個故事好睇

有啲野我都控制都好緊

避免個故事暴走

其實好耐之前當我劍出偏鋒嘅時候

好似話成皇志講睡仙陳搏嘅故事

已經有爸打提出依樣嘅憂慮

但當時我無刻意去解釋

因為如果我太早講

當讀者睇到就無驚喜

但今次就因為依個問題比上次嚴重

我不得不提早開估其實我主要寫一個叫秦漢滔嘅人

當然我講到咁白

大家都知咩事,聽個讀音大家都知邊個

佢有啲咩事跡大家都比我更清楚
死喇我get唔到係邊個
殺警英雄
步高?
夠啦,果陣日砌夜砌
我們四人同心協力下,奮鬥了兩個小時,終於把這自強會的臨時辦公室打理得整整有條,我邊拭著汗邊道:「出咗成身汗,又攰又肚餓,唔出去食喇!打電話叫外賣啦!」

當我拿起電話筒的時候,呂靜宜道:「等陣啊!我阿哥靜間上嚟,順便會買埋野食!搞到成身大汗,入去厠所洗個面、換件衫先。」

呂靜宜剛走進洗手間,我瞧見布正麗與楊鳳瑤正在津津有味去閱讀一份報章,好奇心驅使下,我走到兩人後面,問道:「妳兩個睇咩睇到咁入神啊?」

布正麗回頭瞥了我一眼,道:「自強會發行嘅校園報,依家有好多學校都有得睇,你唔係身為會長都唔知依件事啊?」

我搲著頭,道:「妳都知我平時都好少理自強會啲野,所以我真係對依方面唔係好清楚,份校園報有咩咁好睇,你地睇到入晒迷咁嘅?」

布正麗沒好氣地搖了搖頭,道:「校園報有讀者投稿,每期都刊登一啲嚟自唔同學校嘅鬼故事。」

楊鳳瑤指著報章道:「布甸,依個鬼故好恐怖啊!佢話吳林紫娣元朗校有個男學生,有次離開學校嗰陣,睇到後山有個女人向佢招手,佢再拎返轉頭,已經唔見咗個女人。」

我插言道:「依啲模式嘅鬼故,我聽過九十幾次啦!無啲新意。」

楊鳳瑤抬頭看了我一眼,道:「但係個男學生話,喺個女人消失位置嘅附近發現到一隻女人鞋。」

布正麗道:「之前有讀者投稿有關鬼鞋子嘅故事,話吳林紫娣元朗校後山以前喺亂葬崗,嗰到埋葬咗好多日本侵華時慰安婦嘅屍體,所以成日有女鬼喺嗰到搵替身,嗰一帶地方無咩人敢去架!」
夜媽媽俾我睇呢啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞