(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
啱啱睇到有獨立調查委員會同原來啲黑警做錯嘢會受罰
睇到呢度真係好感慨
多謝春巴嘅平衡時空
想講句老套啲嘅說話
正義會遲到,但唔會缺席
星期日有出嚟都知道市民團火仲喺到
好多人唔敢勇武,但都會用和理非嘅方法反抗

以前個社會係公道啲
或者喺其他嘅平行時空
佢地已經一齊咗呢
咪就係
所以無論如何點都要頂住
所以無論如何點都要頂住
好想佢哋兩個一齊
唔通布正麗四十幾五十歲?

石籬粉仔

網址: https://s.openrice.com/QrbS08ie600~dLrY5XjD3
地址: 葵涌石籬大隴街143號葵都大廈地下5號舖
依個wo 你住果時冇?
但志哥真係食過既應該得學姐一個?

𠴱陣食街邊小販多
若果係甘要主角再跳多次樓先得了.....HAHA
無錯
唔知下個會係邊個呢
你地估下

第一季應該得返幾章

下一季就叫做愛在瘟疫蔓延時
做愛在瘟疫蔓延時?
好在沙士唔係性傳染
昏暗的牢房,湯仲謀輾轉反側,他剛剛收到消息,得知他的同父異母兄長遭到鎗傷,及一直疼愛自己的王公覆,因為他的兒子王炳被殺,令他情緒激動最後還中風。

湯仲謀從新聞得知成皇志和他的自強會也牽涉其中,他不禁忿然:「成皇志條仆街真係命硬,幾百人追住佢地打,都打唔死佢。」

與自己一向不咬弦的同父異母兄長,就算真的被鎗殺也沒有什麼大不了,可是現在花生幫樹倒猢猻散,如果將來自己真的要接受這個燙手山芋,真的不知如何是好?

湯仲謀中了成皇志的苦肉計,在入獄時的頭三個月,內心充滿不忿怨恨,經常聯同在囚的花生幫中人與其他囚犯打架,後來他醒覺這種做法並不能幫助他報仇。還有兩年的時間,他才可以重獲自由,與其在這裡生事,還不如好好去裝備自己,這個世界知識才是力量,於是學生時期並不唸書的他,居然在獄中拿起了課本。

在獄中,湯仲謀認識了兩個人,其中一個是凌霸的弟弟凌素飛,凌素飛與兄長凌霸感情要好,兩兄弟都是在泰國當過僱傭兵的狠角色,湯仲謀得知成皇志的父親成人豪同樣被關在赤柱,他想煽惑凌素飛去對付成人豪。可是凌素飛拒絕道:「我唔係你花生幫嘅人,唔需要聽你嘅說話去做事,我過多一個禮拜就出返去,我先唔會喺依個時候節外生枝,更何況殺死我大佬嘅係死差佬房侍農,我要報仇都唔係搵成人豪啦!」

湯仲謀煽惑凌素飛失敗,但成人豪居然與大圈幫的永長結怨,據聞有斷袖分桃喜好的永長看中一位剛入倉的青年,夜晚在厠所要強行破瓜的時候,成人豪為救那名青年,與那群大圈幫大打出手,當場生閹了永長這有多次雞姦記錄的積犯,讓對方以後也不能抬起頭作惡,成人豪與那群大圈幫激戰受了傷,還受到加刑的懲處。

湯仲謀在獄認識的另一個人,可是大有來頭,她就是賭王柯漢生的千金,柯家的九姑娘柯麗萍,柯麗萍參加了監獄的團契義工來監獄傳道。

湯仲謀並沒有信仰,可是監獄裡全都是男人,對於他這個經常在脂粉叢中打滾的人是相當不習慣,現在難得可以與女性相處,嗅嗅女兒香也是好的。

柯麗萍瞧見湯仲謀,亦是眼前一亮,平常她在監獄遇到的都是長相粗獷、脾氣暴戾之人,從未想像過湯仲謀這種帥氣俊秀的類型會出現在這裡。

湯仲謀對女人一向很有一手,他利用女人天生的母性,加鹽添醋說出自己的經歷,自己被人陷害要坐冤獄。

柯麗萍聞言很同情湯仲謀的遭遇,勸他要把握時間好好唸書,待出獄後重新做人,之後還與湯仲謀成為筆友,經常指導湯仲謀的功課。

湯仲謀並沒有異想天開到藉此成為賭王的乘龍快婿,以自己現在的身世,就算柯麗萍再蠢,他也不可能得逞,不過讓柯麗萍留下印象,牽上了一重關係的話,說不定日後會有用。

湯仲謀心想:「成皇志給我的屈辱,待我出獄後定當十倍奉還!」
兩個爭做賭王女婿
宿敵唔知隔左幾耐 終於出現翻
第一二季都唔會見影喇

要坐多排監

不過一出嚟就搞到天翻地覆

始終影響到第二部曲嘅結局
唔知兩兄弟有冇機會結盟
反正兩個面對嘅都係同一個敵人
乜小販唔係已經係香港絕跡左十幾年?
布甸而家幾歲左右?
巴打點解唔溝左佢,咁好既女人
會唔會係春巴條女
邊兩兄弟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞