(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
但有個問題男豬不是得罪了官家三兄弟才被封殺嗎?雖然話擺平左,
但連蔣生都唔敢再用佢,真係甘就翻到身?
畫哥並不是要簽我成為他旗下的歌手,而是出錢投資給我製作唱片,並用他的唱片公司給我發行唱片,好處是自由度較大,壞處是很多事情都需要自己去負責,好像宣傳及負責把歌曲派台的工作。

幸好的是畫哥向其他相熟的電台DJ知會了一聲,要多播一些我的歌曲;又讓他的音樂團體向我提供支援,我才沒有那麼徬徨,不過饒是如此,應付電影拍攝、撰寫劇本、籌備唱片的工作,已經足夠我忙了,真的應驗了畫哥的說話——忙得連睡覺的時間也沒有。不過我認為現在的充實生活,比起之前的日子過得有意義得到多,至少我真的朝著我想走的方向前進。

關於籌備新唱片一事,我向暉洋請教,他說由於我在娛樂圈失蹤了一段時間(其實我一直在娛樂圈當臨時演員),新人在第一年出道是要不停在媒體裡曝光,我經過了一段空窗期,在這競爭那麼大的樂壇裡,恐怕有不少人已經把我這樂壇新人遺忘,所以他建議我以新曲加精選的形式去推出第二張大碟。

我苦笑道:「但係我之前嗰隻係EP嚟,得幾隻歌咋!」

「咁就將所有舊嘅歌加入新嘅唱片入面啦!」
第二張唱片是不容有失的,我決定選四首新歌曲,上一隻唱片我選了很多柏豪的歌,派台成績也相當不錯,但這次我並不想再選對方的歌曲,今次我選歌的條件依舊是我能夠駕馭和受歡迎的歌曲作為前題。

我選了一首鄭倫的你聽得到、無賴、啟示錄,選完這三首歌之後,我覺得這隻碟全都是慢歌,應該要加入一首快歌,這樣會更加多元化,於是我決定加入一首熱血的歌曲黃金入球。

這一首是日本的改篇歌,我記得原本那首日文歌的歌名,於是找人替我搜查一下,發現這首歌並未在日本發行,於是我便把這首歌加入大碟內。

呂世伯知道我再戰樂壇,繼續大力去贊助我,讓我得以有資本去作宣傳,可是我對宣傳一事並沒有任何經驗,於是我唯有向營銷的高手文光義請教。
文光義只是簡單地說了幾句:「有效嘅宣傳,不外乎鋪天蓋地俾人知道你嘅存在,夠錢就狂賣廣告同。無錢你就做一啲野去吸引傳媒報導你,你有本事就同某個明星或者名人傳下誹聞,又或者好似你上次元朗黑夜咁,好多報紙同雜誌將你放上去封面到。」

這個時代網上行銷並不流行,有效的宣傳渠道是紙媒、電視和電台,我並沒有資源像林昌奴大灑金錢在電視、紙媒上宣傳自己的大碟,文光義戲言要我來多次元朗黑夜的大事件,就算我願意拿自己的性命去賭博,也不知怎樣去籌劃這類事情。

除了籌劃唱片的事宜,我亦忙於寫阿鼻道的劇本,雖然我已經觀賞了這部電影很多次,然而要動筆去寫劇本,就是另一回事,幸好有麥導演和他的好拍擋阿John去指點我,於是我以每天三千字的速度去撰寫這個劇本。

劉導演審視我的劇本,他翻了幾翻,突然問道:「阿志,你覺得傻強依個角色,由邊個去演好啊?」

這角色歷史已經有答案,於是我說出那個演員的名字。

劉導演沉默了一會,才道:「嗯,佢啊!依個角色我反而覺得另一位演員去演更加好,一係你同我聯絡下阿責,叫佢嚟試下境先。」
改變歷史
杜汶澤出場
唔使再屈就亞視
之前阿興贏拳賽係無條件解約

蔣天殺係做樣畀官幹睇
佢𠴱陣又做電台、又拍電影

好多瓣數
你唔講我都唔記得,好似同黎明friend 過一排
應該再打後多幾年

先同劉華fd

佢好似成日得罪人
劉導演心中的傻強居然另有人選?我不知他心儀的演員是誰?但我個人挺喜歡陶民責這位演員。陶民責就是因為這個角色開始得到觀眾的廣泛認識,因而走上個人的演藝高峰,如果劉導演另覓別人去飾演傻強,說不定對陶民責的今後的個人事業有很大影響。

這個時期的陶民責除了在兩奶台拍攝電視劇集、客串一些電影外,亦會在電台主持節目,他相約我在電台的canteen見面。

畫哥之前向我分享他的經驗,他說他自己一定會有記事簿在身,好讓他可以一有頭緒便把一些點子記下。我在等候陶民責的時候,沒有浪費時間,在canteen奮筆疾書,撰寫阿鼻道的劇本。

我全情投入在撰寫劇本當中,不知過了多久,倏地一把聲音響起,道:「你係咪成先生啊?」

我抬起頭來,發現陶民責站在我面前,我連忙站起,伸出手道:「你好啊!陶生,叫我阿志得架喇!」

陶民責伸出手與我相握,笑道:「咁公平啲啦!我叫你阿志,你好似其他人一樣叫我阿責得架喇!」

「好啊!阿責,其實今次我嚟搵你嘅目的係有個電影角色好適合你嘅。」

阿責問道:「唔,係一個點嘅電影角色嚟?」

我開始述說阿鼻道這套電影,又講述傻強在這套電影的角色。

我道:「雖然傻強係依部電影佔嘅比重唔多,但係佢嘅角色好鮮明,佢跳脫嘅性格,我覺得由你去演就係最合適架喇!」

阿責拍打著桌子笑道:「個句『做緊一樣嘢但又好唔專心咁望住我哋嘅就係差人』,真係好撚到啊!我真係喺現實生活遇到啲咁嘅事。」

我見阿責很滿意這個電影角色,便道:「阿責,你幾時方便,劉導演想搵你試鏡。」

阿責訝道:「試鏡?你唔係覺得我適合依個角色,先嚟搵我做咩?」

「其實咁嘅,我寫依個劇本嗰陣,心目中就係你做傻強,但係導演有其他心水,所以想你去試下鏡。」

「吓!乜原來你係編劇嚟架?好少編劇咁後生喎!」

「哦!係啊!本身我拍緊畫哥同妹姐部電影,有次同畫哥食宵夜講開我有個咁嘅故事,佢覺得個故事幾好,就叫我同麥導演寫個劇本俾佢。」

「嗯,雖然我幾鍾意傻強依個角色,但係我唔係咁鍾意試鏡。況且我都有幾套電影要拍。」
聖誕快樂呀春巴
各位

聖誕快樂啊
雖然遲咗少少,不過都祝春巴同各位聖誕快樂🎄
阿責的回應出乎我意料,可是我想深一層這回應又乎合他的個性,據傳他之前與很多人鬧翻,其實他那種直腸直肚的人,都是把心底的感受說出來,不喜歡他的人,覺得他口沒遮攔,喜歡他的人覺得他是真性情,然而在這個圈子裡,傳媒最喜歡把藝人的一言一行放大,好讓一些小事發酵成大事,炒作誰人與誰人不和,那便可以吸引觀眾的注意。

阿責知道他自己並非導演的首選,自然感到不快,既然知道原因,便容易說服他。

我道:「阿責,我唔知劉導演點諗啦!正如我所講你係我心目中嘅第一人選,我好有信心當劉導演見到你試鏡嗰陣,你就會成為佢嘅首演。我寫依個劇本嗰陣,個腦好自然咁諗邊個演員做邊個角色,好似少偉做阿仁、畫哥做阿明、生抽做黃SIR咁,而你陶民責就係傻強。」

「又少偉、又畫哥,聽你咁講依套戲好大卡士下喎。」

我續道:「唔係我賣花讚花香啊!我敢講依套戲,打後廿年都無同類型嘅港產片超越到,而且仲會衝出國際,成為經典。每個成功演員都會有一個電影、電視嘅角色,成為佢演藝生涯嘅起爆點,好似畫哥嘅神雕大俠、少偉嘅學警偉杰咁啦!我覺得傻強依個角色會促進你嘅事業更上一層樓。」
阿責聞言笑咪咪地道:「點啊!你個靚仔,家陣你係編劇定sales啊?把口浪過油,不如轉行啦!」

我笑道:「咁你真係應承嚟試鏡喇!」

「緊係啦!你講到傻強會帶挈我風山水起,我出賣屎忽都要劉導演俾傻強我做啦!」阿責又道:「喂!講真你條友全名叫咩名啫?硬係覺得你有啲面善。」

「我叫成皇志。」

阿責詫異道:「你就係成皇志?」

看來我真的越來越出名了,連明星也知道我是誰。

我苦笑道:「睇嚟經過元朗件事之後,多咗好多人識我,希望依個唔係我嘅起爆點啦!」

「我知道你個名唔係因為元朗單野,而係之前你打嗰個北佬,條北佬係西環辦你都敢打,雖則我想咗好耐,但無你咁夠GUTS,真係畀個服你。」阿責豎起拇指道。

我與官幹爭執一事,蔣天殺打人情要傳媒不要報導,想不到陶民責居然知道,他的消息真的挺靈通。

我苦笑道:「嗰次我係因為救朋友,而且之後我都付出咗沉重嘅代價。」

阿責道:「嗯,我知你之前係歌手嚟,我做電台DJ嗰陣都有播你嘅歌,有傳你俾公司雪藏。」

我為難道:「依層…做依一行,有時有啲野唔係咁方便講,況且依家我都有機會再次出碟。」
這宗事件因為涉及到的人較為敏感,我與陶民責只是初相識,所以我並不想多談。

「咦!真係?咁快就搵到新唱片公司幫你出碟?我真心覺得以新人嚟講,你啲歌OK架?起碼好過今屆九成新人,我同依個台啲DJ都幾熟,叫佢地播多啲你嘅歌,你幾時有歌派台啊?」

我聞言喜道:「我今個星期有新歌派台架喇!多謝你先。」

「應該嘅!我隨時靠你個角色彈起,我要你射住射住架!」

我笑道:「唔好玩我啦!陶生。」

想不到居然這麼快便與陶民責混熟,這時候他在電台工作,說不定他真的可以為我提高歌曲的播放率。

阿責又道:「你知唔知點解我咁憎嗰個北佬啊?」

「嗯,佢斷咗你衣食?」

阿責搖頭,道:「阿志,你有無夢中情人?即係唔係要溝嗰陣,係當咗某個明星係你嘅幻想對象。」

我道:「你嘅意思係官幹上咗某個明星?」

陶民責的話讓我產生好奇,究竟誰是他的幻想對象,而官幹搞上的明星又是何人?

阿責瞧著我,道:「睇你嘅表情係咪好想知道係邊個呢?」

我點了點頭,阿責靠過來,耳語道:「條仆街擒咗海芙蓉啊!係著小鳳仙妝好好睇嗰個海芙蓉啊!個官幹成隻豬咁,居然畀佢執咗海芙蓉一劑,你話我慶唔慶?」
無追開?
只記得有個咁既名
師姐啊
海味呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞