(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
好多年啦
小販就

布甸原形應該廿到尾

寫野都會有啲人似自己遇到嘅角色

小龍女原形都有夏夢啦

無話係好就去追
阿湯兩個lo
你估下
Chapter 26 阿鼻道

元朗事件後,我繼續跟隨包叔到片場做臨時演員,有些演員和導演對元朗事件感到好奇便主動和我聊天,吃飯的時候,邀請我跟隨他們一起吃,不用再吃那些冷冰冰的飯盒。

我道:「導演,包叔佢地可唔可以跟埋嚟一齊食啊?」

「哈哈,依層當然啦!我地食電影依行飯,無論大明星定臨時演員都係一視同仁嘅!更何況包叔依啲咁資深嘅甘草演員,我一向都好尊重。」

導演說出這麼一番冠冕堂皇的說話,亦難掩他神情流露出的尷尬,這個圈是很現實的,包叔這些甘草演員就算為影視界灌溉了一生的血汗、青春,只要他沒有名氣、地位,圈內人大都會無視他們的存在。

其實我亦有點訝異,難道他們為了滿足自己的好奇心而請我吃飯?當我與他們吃過飯才知道事情並沒有那麼簡單,他們看了因周刊的報導,知道阿興與蔣天誅的關係非比尋常,更有傳阿興是蔣天誅的義子,所以他們希望從我口中一探究竟。

在娛樂圈打滾了差不多一年,我了解他們的想法,從事影視的工作,最好與黑白兩道打好關係,那麼在拍攝過程便可以順利進行,如果遇到一些不懷好意之人作出打擾,只要那些具份量的人說一句話,便能讓對方知難而退。

既然我知道他們的用意,當然沒有對他們坦承,模棱兩可道:「我地兩兄弟的確認識天誅公,我細佬阿興同天誅公都幾投緣,至於佢地有無上契,嘿嘿,依層就唔方便講喇!始終天誅公佢老人家已經金盤洗手,如果我大嘴巴亂咁講野,就唔係咁好啦!」

我這樣說反而讓他們一廂情願認定了周刊的傳聞是真的,對我的態度變得更加友善。
飯後,導演還主動要駕車送我回家,可是我情願與包叔等人一起搭巴士更逍遙自在,於是婉拒對方的好意。

我與包叔等人一同搭巴士,阿名拍了拍肚皮道:「阿志,你真係唔話得喇!導演搵你食飯,都帶埋我地嚟。」

包叔讚道:「我一早就話阿志份人重情義,唔會忘本。」

我道:「我多謝你地肯陪我嚟就真,其實我唔係好識應酬依啲場面啊!有你地喺到,我自在好多。」

牛油仔插言道:「都係啊!啲人咁假又勢利,見你同蔣天誅熟,先拉下關係啫!話對老臨同大明星一視同仁,講出嚟自己唔笑先好野。」

包叔責道:「牛油仔,依啲說話你喺我地面前講好喇!畀其他人聽到就麻煩喇!」

阿名道:「阿志唔單止帶挈我地食咗餐飯,過幾日仲可以參與畫哥同妹姐芳華嘅演出,阿志聽聞導演俾你個角色有名有對白喎!」

牛油仔道:「超!本身阿志唔出事,以佢當時嘅人氣,年尾男新人實十拿九穩啦!依家得個二打六角色,有咩值得開心喎!」

阿名罵道:「牛油仔,好心你收下把口啦!講依啲野有乜謂啫!」

包叔拍了拍我的肩膀道:「阿志,有得參與畫哥同妹姐嘅大製作好事嚟架!佢地都係愛才之人,好肯提攜後輩架!話唔定佢地覺得你表現得好,會俾機會你都唔定架!」

包叔的安慰說話我心領了,我並不抱著有什麼不設實際的期望,畫哥與妹姐會給我特別的看待。
留名

呢隻日更新得好快
布甸真人有冇男友?

想追
其實同故事中形容咁樣

係唔識

隔離班

只係見過

畢咗業更加唔知佢咩境

當然布甸係有幾個人嘅原形同特質

吳林六美亦然
有幾個人特質=
有人大波
有人靚有
人重情義
有人群埋黑社會
有人食煙

但無一個人齊曬

可能無一個又靚又大波
畫哥與芳華姐這部電影要趕在年尾檔期上映,電影的題材與歌舞有關,所以參演的演員最好在音樂上有一定造詣,畫哥知道我曾經出過唱片,懂作曲、填詞,在樂理上有一定的底蘊(其實都是標竊他人的),所以加重了我的戲份。

對於這難得的機會,我是非常珍惜的,每次都會提早兩小時到片場,熟讀劇本、用心揣摩角色的內心狀況,有時就算沒有我戲份的拍攝,我也留下來用心觀察,一來從其他人身上學習、二來方便連戲。

包叔覺得我的演技比之前進步多了,得到別人的讚賞,讓我感到很滿足。

今天,我又比平時早到片場,未幾有兩位同樣是戲中的配角來到現場,畫哥與芳華姐一向喜歡提攜新人,這兩名電影新人分別叫洛仔和阿漢,他們同樣在音樂上有一定造詣,因為我們都是這一行的新人,平常都已經存在著競爭,他們知道我曾經在樂壇闖出了一番成績,都有些妒忌,畢竟我第一隻唱片便已經衝破了白金銷量,是這屆新晉歌手的紀錄。

洛仔提議道:「阿志,聽聞你為伊申清寫過歌,我地知道你好有才華,唔知你可唔可以即興作首咸濕歌呢?」

我搖頭笑道:「我係曾經幫伊申清寫過歌,但係依啲野已經過咗去喇!依家只係想專心拍好畫歌套戲咋!」

阿漢嘲道:「哦!原來係傳聞咋!真係聞名不如見面,我以為真係有本地歌手咁有才華添。」

被兩人這麼一「激」下,我道:「嗯,咁我試下啦!」

洛仔斷言道:「等陣先,你唱嘅咸濕歌,唔可以我地聽過嘅!」

「點為知叫做你地聽過?就算你地未聽過都話聽過,咁我咪點都輸?」
阿漢道:「唔可以用舊曲新詞,要新曲新詞,俾一日時間你。」

「一日?」

洛仔道:「曹植七步都成到詩啦!如果真係有料一日已經多咗喇!」

「你地畀咗個挑戰我,咁不如加啲賭注,賭五千蚊。」

洛仔與阿漢面面相覷,洛仔猛一咬牙,道:「五千就五千,如果你真係作到,我地抵輸啦!」

「好,咁一言為定喇!」

阿漢道:「如果你今日作唔到,你就要俾五千蚊我地。」

「唔駛今日喇!我即刻作俾你地。」

我從以前聽過那些改篇的咸濕歌,找了一首來應用,唱道:
「17歲那日不要臉 Down左套A片
由口爆去到輪姦 短短一年太新鮮
記得飯島 松島 都已見過面
後來 榮升主角太突然…」

我把這一首改篇的咸濕歌清唱完畢,阿漢與洛仔面面相覷,他們想不到我居然可以這麼快便完成了一首他們未曾聽過的咸濕歌。

洛仔疑惑道:「你係咪本身已經作好架!就算再有才華,都無理由可以即場作到一首咁嘅歌喎?」

我張開手道:「依層你理得我喔!條款你地定,我完成到係我本事,五千蚊喔!唔該。」

洛仔與阿漢每人各給我二千五百元,我訝道:「唔係每人五千咩?」

阿漢辯道:「咩啊!講好咗,賭五千蚊,你輸就俾五千,無理由我地輸就要每人俾五千你。」

「OK,照殺。」我接過了五千元。
這時,一把聲音響起,道:「你地做咩啊?」

我別過頭去,原來是畫哥,畫哥瞧著我,道:「你頭先唱嗰首係咩歌嚟?」

洛仔與阿漢互相瞧了對方一眼,洛仔指責道:「畫哥,阿志頭先唱咸濕歌啊!」

阿漢道:「係啊!畫哥,佢居然喺你依套咁嚴肅咁認真嘅歌舞電影入面,唱咸濕歌,即係侮辱你。」

畫哥一臉認真地瞧著我,道:「佢地講嘅野係咪真架?」

面對天王級歌手的迫視,我從容不迫地搖頭道:「唔係啊!畫哥,如果你唔信嘅話,我唱一次畀你聽喔!」

畫哥點頭道:「嗯,你唱啦!」

「十七歲那日不要臉 參加了挑戰
明星也有訓練班 短短一年太新鮮
記得四哥 發哥 都已見過面 後來...榮升主角太突然

廿九歲頒獎的晚宴 Fans太瘋癲
來聽我唱段情歌一曲 歌詞太經典
我的震音 假音早已太熟練 然而情歌總唱不厭…」

我唱畢了這歌,洛仔與阿漢一臉震驚,洛仔道:「畫哥,佢頭先首詞唔係咁架!」

只見畫哥臉色動容,道:「依首歌係寫我嘅?」

我點頭道:「其實我細細過就有睇畫哥嘅演出,畫哥一直以嚟都係我偶像,所以我就靜靜雞寫咗依首歌。」

看見畫哥的神情,我想他應該不會惱我吧?

畫哥點頭道:「你就係成皇志喇?」

我點頭道:「係啊!畫哥。」

「今晚收工,唔好走住,同我去九龍城打邊爐,嗰到啲手切肥牛同鵝腸好好食架!」

洛仔與阿漢呆若木雞,半晌我才道:「係嘅!畫哥。」
個個都玩連豬新icon
歡迎加入畫仔天地......HAHA
[url]有明蝠俠[/url]
秋生同杜汶澤囉
秋生應該成左名, 杜生仲未做阿木,傻強呀
趁有得寫就寫多啲

珍惜時間
湯伯符竟然死唔去…
好睇推一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞