(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
儘管沈建業一再向我強調這次遊行是非常安全,可是我還是有些憂心,於是致電給房侍農,希望他可以提供協助。

我致電給房侍農,對他說明了這個狀況,他給了一個在元朗執勤姓許的警員的電話給我,說有什麼疑難可以去找他。

最近我與房侍農較少聯絡,因為有事情困擾著他,如果不是有事,我也不想去打擾他,他有個同屬梨木樹警署叫阿仁的同袍在執勤時被槍殺,直到現在仍未能把兇手捉拿歸案,他與阿仁的感情很要好,所以直到現在他還是很難過。

我從未來的2016年回到這個世界,我知道那個槍殺阿仁的兇手,就是被稱為魔警的秦漢滔。

當時,我以睡仙報夢的方式,向房侍農透露殺死阿仁的兇手就是魔警秦漢滔,於是房侍農立時把秦漢滔帶回警署調查,房侍農質詢對方在阿仁被殺的時候在什麼地方?秦漢滔說當時自己獨自在荃灣一間卡啦OK作樂,於是房侍農前往上址調查,翻查了閉路電視,當時秦漢滔在案發時候果真在那所卡啦OK消遣。

之後抽取了秦漢滔的DNA做化驗,並與遺留在兇案現場口罩上的DNA作出對比,發現兩者的DNA並不吻合,亦即是沒有證據證明秦漢滔就是殺死阿仁的兇手。

當我得知這個消息時,我心裡的震驚可想而知,秦漢滔怎麼可能不是兇手?當時傳謀一致口誅筆伐,冠以他魔警的稱號,又說他愛嫖愛賭,又喜歡出風頭,把他塑造成一個十惡不赦的大魔頭,這是因為我引起的蝴蝶效應改變了原來的結果?還是秦漢滔根本就不是殺死阿仁的真正兇手?在我那個時空,秦漢滔所涉及的三宗案件均存在著不少疑點,加上死無對證,究竟真相是怎樣一回事?

其實我對秦漢滔的印象都是透過報紙、電視得知,而且這三宗案件的訊息量太豐富,我連這三宗案件發生在何時何日也不記得,不然我一早便向房侍農提及阿仁被殺的子,讓對方可以及早防範,避過一劫。

雖然我也很替房侍農感到難過,但是既然秦漢滔有不在場證據,我對房侍農的幫助有限,查案一事還是交由他們警方去調查吧!
越嚟越少人
有啲爸絲打好似唔見咗
你地都知近排治安唔好,快啲上嚟報過平安啦
重頭戲來了
大家去發夢最緊要注意安全

能力所及照顧身邊人

我識有啲讀者不幸遇劫
報平安
春巴自己都小心呀
今日到故事地頭
荃葵青
到時見
報平安
報平安
平安
萬喜,孟喜。
馬岱,萬黛。
你騙我唔到!HAHA
今天,在自強會新的大本營裡,我與一眾吳林紫娣的舊會員聚集一起,傾談前往元朗的事宜。遊行的日子定在星期日,由正午十二點開始,整個過程大概兩至三個小時,之後的時間萬喜與萬黛會帶我們到處去吃吃玩玩,所以自強會的成員大都把這次遊行視為郊遊。

朱思遠擦拭著相機,自語自言道:「我身為自強會校園報嘅特約記者,遊行嗰日一定要影多啲靚相,放上校園報上面。」

朱思遠看到矮仔文把玩著手中的魚杆,不禁問道:「喂,矮仔文,你做咩啊?」

矮仔文道:「之前萬喜話元朗有好多魚塘,魚塘裡面有好多魚,我諗住帶定枝魚杆去釣魚,之後去酒樓食晚飯嘅時候,叫酒樓蒸咗佢。」

朱思遠愕然,道:「但係魚塘裡面啲魚係啲村民養嗰喎!你捉咗佢地啲魚,真係唔驚佢地打你咩?」

矮仔文強辯道:「個魚塘咁多魚釣佢幾條鬼知咩?加上啲魚有得式認嘅咩?」

朱思遠瞧見飯桶武在組裝氣槍,不禁好奇心起,問道:「嘩!飯桶武,你仲咩啊?」

飯桶武把氣槍瞄在空處,道:「依把係生化2嘅沙漠之鷹,我用咗幾年利是錢先買到,星期日入元朗,實有好多蛇蟲鼠蟻可以畀我練靶。」

萬季常打量了四周,突然道:「我地自強會嘅勢力發展得越嚟越快,越嚟越多人才加入我地自強會,文光義同埋萬喜都係可以獨當一面嘅人才。」
矮仔文聞言瞧著萬季常,道:「嗯,嗰個文光義好有腦、同好有眼光,自強會用咗佢嘅提議,即刻有飛躍性嘅成長,我地之前就係缺乏咗依一類型食腦嘅軍師,所以就算有我同飯桶武依啲萬人敵猛將喺到,都係無用武之地。」

萬季常訝然道:「食腦嘅軍師?陳依官唔算咩?」

矮仔文搖頭道:「之前自強會畀湯仲謀搞到亡過一次黨,陳依官最多都只係孫乾、麋竺咁嘅水準,搞下外交都仲可以,但唔係丞相嘅材料。文光義就唔同喇!佢識好多野、啲橋又得,自強會包括陳依官在內,好多人都好服佢。」

萬季常續道:「等等,你頭先話自己係萬人敵?你當你地係關羽、張飛啊?」

飯桶武點頭道:「自強會未成立嗰陣,會長已經同我地情同手足,我地對會長都係一條心,忠心不二。」

萬季常指著自己道:「你地係關羽、張飛,咁我咪係趙子龍?」

飯桶武搖頭,道:「尚興國先係趙子龍,萬喜依啲可以獨當一面嘅人才就係錦馬超。」

萬季常訝道:「咁五虎將咪得返黃忠畀我揀?」

矮仔文提議道:「或者你可以揀做魏延。」

萬季常搖頭道:「魏延係反骨仔嚟,我對會長嘅忠誠一定唔輸畀你地兩個,我唔要做魏延。」

矮仔文道:「一係就老餅、一係就反骨仔,兩個畀你揀一個。」

萬季常想了想,恍然道:「等陣先,仲有姜維畀我揀,我就做姜維啦!姜維依啲文武雙全嘅人才同我好似,做姜維都唔錯喔!」
我從2016年的時空回到這裡,經歷過數次大型社運,自估應該比在座的人,更認識一個公民應有的權利,於是我問道:「你地其實對今次嘅遊行有咩意見同睇法?」

管佳莉瞧了瞧眾人,然後道:「我地今次唔係好似同之前嗰幾次遊行一樣,舉住啲標語一邊行一邊叫口號咩?」

我道:「如果我地走出嚟之後,當權者都係扮聽唔到,又或者無視我地嘅訴求呢?」

管佳莉聞言為之語塞,片晌才道:「咁樣我地都係無辦法架!」

Humphrey道:「我喺大學都參加過唔少不同形式嘅集會同遊行,正所謂羅馬都非一天可以建造,唔可以祈求一次嘅遊行示威,就可以令對方作出好大嘅改變,應該持之以恆繼續堅持落去。」

我道:「如果一直堅持依種抗爭方式,當權者可能會覺得你地威脅唔到佢,嚟個充耳不聞,咁又應該點呢?係繼續用依種方式堅持落去?抑或將行動升級?」

楊鳳瑤聞言,倒抽一口涼氣道:「行動升級?即係要去硬碰?之前我睇外國啲關於示威嘅新聞,啲示威者又用武器同啲警察打、又去放火燒車胎,我隔住個電視睇到都覺得驚,如果我喺現場實嚇死啊!」
呂靜宜插言道:「我喺英國兩年,都參加過嗰邊嘅示威遊行,第一次見到依啲場面都好驚,但事後啲示威者同我地講返,放火只係防禦,如果啲防暴警察衝到埋嚟會見人就打,對其他示威者造成危險。其實相比起示威者嘅暴力,政府使用嘅制度暴力仲恐怖得多,佢地一個錯誤嘅政策隨時會害咗成千上萬嘅市民,而佢地做出依啲決定係唔需要負上法律嘅責任,最多都係下台,而示威者就唔同,示威者作出依啲激烈抗爭,係要負上法律責任架。」

我聞言心想:「呂靜宜喺英國依個民主國家生活咗兩年,自然對普世價值與公民嘅權利有更深入嘅認識,眼界亦都變得寬闊。」

布正麗點頭附和,道:「初時我去到台灣,睇電視見到啲議員喺議會到打交,都嚇咗一跳,因為議會一直畀我嘅印象都係一啲著到好斯文嘅人去開會嘅地方,之後了解多咗,我覺得一條惡法嘅通過,雖然無打交嚟得咁有…依個視覺嘅衝擊,但係佢嘅禍害比起打交要嚴重幾萬倍。」

楊鳳瑤搖頭道:「我去咗日本讀書咁耐,啲人都唔會講政治,可能日本人一向都係較為拘謹。」

經過一番詳談,我對他們的政治取態已經有初步的了解,我道:「當然我就唔贊同主動去使用暴力,但當受到攻擊,我地就無可避免用到依啲方式去保護自己同埋身邊人。」

布正麗問道:「成皇志,你覺得我地今次去元朗遊行會有危險?」

我安撫道:「你地放心啦!沈建業沿途安排咗糾察隊,房侍農畀咗當區警員嘅聯絡電話我,有咩事可以搵佢幫手,而且我地只係去遊行,又唔係入去做啲咩。韓軍話晒都叫做鄉郊會主席,有頭有面,佢最多唔聽我地講,如果佢明目張膽去對付我地,對佢都唔會有好處。」

陳依官點頭同意,道:「我地遊行嘅人數有成千人以上,又有警察維持跌序,韓軍就算唔滿意我地反對佢,都未至於公然撕破臉皮去對付我地。」

我道:「嗱!唔單止我咁講,依家連陳依官都咁樣講,你地可以放心啦!」

話雖如此,但其實我對星期日進入元朗遊行一事感到憂心忡忡。
孟起啊
有文😱
多文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞