(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
好多文
何是兵?何是賊?抑或兵賊本來是一家?
何為邪鬼何為神,神鬼如何兩不分
有文
推推先,雖然明白春巴打算將現況的事放入故中,但希望一切都接合完美,深怕故事會失控( 個人感覺,不喜勿插)
春巴!加油!
其實作為香港人唔可能唔受近日嘅事影響
而相信各位都畀四頭月嘅抗爭所影響
一個作者亦會透過寫作抒發自己嘅情感
其實我依章主要寫秦漢滔
相信各位舊讀者都知道我一直有將警察同黑社會元素加入故事裡面
之前有羅家環同湯仲謀
8座事件都有警察同黑社會

由於個背景係由學校為主變成社會
成皇志嘅身份再唔係學生
人事鬥爭變得更劇烈
涉及到政治

依個故事其實偏向寫實
所以無可避免會涉及到依啲元素

當然我唔係為抽水而抽水啦
G持春巴,唔知你認唔認得我,不過我由一開頭已經追緊,一直都好少留言。
故事好寫實,但希望主角可以醒啲,把握到機會
當然認得啦

多謝支持
唔好有女比班鄉黑捉呀好無
其實有無啲住係元朗同屯門有返咁上下年紀嘅爸絲打

應該都有耳聞元朗屯門有牛屎飛渣架貨van出去溝女

有啲專捉靚妹上車

你地真係無聽過咩?
好睇,加油,辛苦晒
謝謝春巴回文,其實這個故由開初已追,一直做CD ROM, 到後來想留言講番句才申請AC。我都明白現況真的令人又嬲又累,若果可以在文中舒發一點絕對可取。我其實開初只是怕春巴會將原本計劃好的大綱故事改到變了第二個故,但經你回覆我就放心了。
最重要是認清目標,無論寫故和做人及面對現況,清楚了解自己在幹什麼就可以了!
加油!繼續睇故,繼續發夢.......
我有!我認我係老鬼。
尼件事都係不了了知。
當年係元朗人人自危呢!
菜餚紛紛上桌,先來一個海鮮羹,看見身旁的楊鳳瑤津津有味用湯匙刮著吃,讓我回想起昔日的事情,那時我頭腦一熱,在學校強吻了她,生出了不少事踹。

楊鳳瑤發現我看著她,她可能與我一樣想起往昔的事情,神情亦有點不自然道:「仲咩咁望住我啊?」

呂靜宜和布正麗聞言瞧向我們,為了沖淡這種尷尬的氣氛,我隨便找些話題去聊,道:「係呢!楊鳳瑤,妳去日本留學,長遠有咩計劃啊?」

「其實我諗住讀設計,不過依家最緊要惡補啲日文先,如果唔係都幾惡搞。」

「呂靜宜同布正麗佢地喺外國,我唔擔心啊!係驚妳咋!」

楊鳳瑤冷哼一聲,道:「你真係當我係妹釘啊?」

「妳份人面對啲陌生人就好細膽,我驚妳喺嗰邊畀人蝦唔識出聲啫,日本有唔少有蘿莉控嘅電車痴漢,我驚妳畀人欺負,唔識反抗啫!」

「吓!依件事邊個同你講架?」楊鳳瑤反應甚大瞧向布正麗與呂靜宜。

她們兩人搖著頭,異口同聲道:「我無講過啊!」

楊鳳瑤用手捂住自己的臉,我訝異道:「我隨口講咋!妳真係喺日本畀人非禮,仲要唔出聲啊?」

楊鳳瑤辯道:「咁…我日文唔得吖嘛!而且佢又未必有心,或者佢企唔穩,唔覺意啫!」

我嘀咕道:「如果妳咁識得體諒人,當年就唔會差啲咬斷我條脷啦!」

「吓!成皇志,你講咩話?」

「哦!無,我話如果依啲情況發生喺布正麗同呂靜宜身上,嗰個痴漢下場會好慘,妳啊!份人唔好咁驚青,一個女仔喺外國要識反抗啊!知唔知啊?」
倏地,隔離桌的陳依官指著一人喊道:「妳唔係自強會嘅人,究竟妳係咩人?」

這一異動吸引了我們的注意,我們不約而同循陳依官所指的方向看去,只見一個女人正在狼吞虎嚥地扒著飯。

女人見我們瞧著她,她才停下手來。

游大輝問道:「陳依官,我仲以為依個女人妳識嘅添!」

陳依官道:「我唔識架!因為佢坐喺Humphrey,我仲以為係佢啲大學同學,但佢一句聲都無出,只係顧住食野,我先覺得奇怪咋!」

Humphrey搖頭道:「我都唔識佢架!不過見佢著住件民主戰線嘅T恤,我以為係自強會嘅新會員嚟!」

這時,女人張聲向我們說話,我們面面相覷,不知道她說的是什麼話?

宛琳珊插言道:「依個女人講嘅語言好似日文,楊鳳瑤,妳知唔知佢講啲咩啊?」

楊鳳瑤瞥了宛琳珊一眼,搖頭道:「雖然我日文程度得半桶水,但係聽得出佢講嘅唔係日文嚟嘅。」

女人見我們只是瞧著她,她便把一張便條塞到陳依官手上,陳依官打開便條,唸道:「這是北韓女人,請通知南韓大使館。」

陳依官此言一出,我們立時感到震驚。
宛琳珊現出難以置信的神情,道:「依個女仔係北韓人,點解佢會跟我地上車嘅?我地係咪要報警啊?」

陳依官阻止道:「等陣先啊!張紙條叫我地聯絡南韓大使館。」

萬喜神色凝重道:「無錯,我同意陳依官嘅講法,我地應該聯絡南韓大使館,因為依位女仔好可能係脫北者。」

阿興問道:「脫北者?咩嚟架!」

萬喜點頭道:「脫北者就係由北韓偷渡到其他國家嘅北韓人嘅稱呼,北韓係一個極權國家,人民生活得好痛苦,有啲人為咗生存,佢地會冒住生命危險偷渡去中國,再搵機會走去南韓希望得到政治庇護,如果我地聯絡警察,佢地或者會將依個女人遣返翻去北韓,佢嘅下場會好慘。」

那名北韓女人瞧了瞧我們,以生澀的普通話道:「我…是…朝鮮人…」

北韓女人指了拍便條,續道:「男人…給我,我給你…救我…」

布正麗以普通話問道:「妳如何來到這裡?給妳便條的男人是誰?為什麼他不幫助妳,而要找我們去幫妳。」

北韓女人呆呆的瞧著布正麗,顯然她的普通話水平只是有限公司,她努力用手去比劃,道:「很大…貨倉…很多女人…」

呂靜宜道:「佢嘅意思係咪話有個貨倉入面,有好多佢依種女人啊?」

陳依官道:「等陣先,我地入嚟元朗嗰陣都無見過依個女人嘅,我地喺韓家村坐車嚟依到先發現佢,唔通佢講嘅貨倉喺韓家村附近?」

布正麗聞言如遭雷殛,想起了之前金碧韻的說話,她道:「頭先遊行嗰陣,我撞到金碧韻,佢話收到人報料花生幫有做開販賣人口嘅交易,佢入去韓家村搵料,唔通依個北韓女仔係喺花生幫嘅地方偷走出嚟?」
一瞬間,我腦海裡急速整理各人的對話,得出了一個結論,道:「弊!依件事好大鑊,如果花生幫真係做埋啲販賣人口依啲唔見得光嘅勾當,佢地發現唔見咗個北韓女人,一定會派人嚟搵佢,我地要即刻埋單走人喇!」

阿興道:「阿哥,我地依到有咁多人喺到驚咩喔?」

我罵道:「驚咩?我地依到全部都係學生,有三份一人係女仔,人地黑社會嚟架!點輪到我地唔驚啊?」

萬喜點頭道:「成皇志,你嘅擔憂係有道理嘅,你地都係快啲帶埋個北韓女人離開元朗好啲,始終依到喺佢地地頭,唔知佢地會做啲咩?張單我埋啦!你地快啲走啦!」

這頓飯的氣氛急轉直下,由喜氣洋洋變得膽戰心驚,很多人都沒有興趣再作逗留。

布正麗向北韓女人道:「別擔心,我們會保護妳的。」

北韓女人好像明白布正麗的意思,點了點頭。

阿興向萬黛,道:「喂!記住喇!下次我嚟要帶我去騎馬啊!」

萬黛急道:「得喇!你乖啦!快啲走啦!我應承得你,就唔會反口。」

我們離開了大光榮酒家,矮仔文打量四周,道:「我仲以為出面會有幾百人埋伏我地添!」

飯桶武和應道:「咪就係囉!唔好話黑社會,連途人都唔見有,奇怪喇!今日星期日啲鋪頭都咁早收嘅,係咪元朗先係咁架?」

由大光榮酒家步行到旅遊巴停泊處,路程需要五分鐘,司機先我們一步去取車。

我瞧見楊鳳瑤的神情有些慌張,我安慰道:「妳唔駛咁驚喎!轉個彎就上車喇!就算佢地要搵都係搵嗰個北韓女人,佢地邊會知北韓女人同我地一齊喔!」

楊鳳瑤點了點頭,道:「係囉!我自己攞嚟緊張啫!」

前方出現刺眼的車頭燈光,司機已經上了旅遊巴等候我們。

一陣踏著碎石的腳步聲從遠處傳來,突然四周湧出了數以百計臂上綁上紅絲帶的人士,他們手上拿著木棍、竹枝等硬物,他們發現我們,然後朝我們的方向跑過來。
好多文
幾時會幫主角都點下武值

和理非都要升級啦 主角都升Lv 又食腦 又打得 多D主角光環
從來功夫一膽二力
打唔打得睇心態信念
一夫拚命
萬夫莫敵
期待 主角擔大旗 打番場 靚仗
自家赤手空拳+帶埋唔少婦孺+毫無準備
對面齊裝+全部鄉黑+準備齊全
保到自己人全部冇串冇爛都叫做好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞