(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
我估最後係亞志同畫哥做對手戲!

一定係咁,除非唔係!
畫哥講得啱呀

繼續講,唔好停
嚟緊會大搞一樣野

震驚全港

條線鋪咗好耐

會切合返第二部曲嘅副題
期待期待!
繼續講!
出嚟啦!小志!
Chapter 27 廣告

阿鼻道三部曲被譽為港產片的最後高峰,隨後的港產片雖然不乏佳作,可是已經江河日下,這套電影其後把版權賣給荷里活製作,亦能在奧斯卡勇奪包括最佳影片、最佳導演的四個大獎。

網上對這套電影的評論分析文章不知凡幾,當年我亦很沉醉這套電影,看了不少關於這電影的文章,所以對這套電影有挺透徹的理解。

我以一個影迷的角度去述說這套電影,果然這套享負盛名的電影鉅著,吸引了他們的注意力,說來好笑,其實這套電影是出自他們的手筆。

我們四人邊吃聊,畫哥三人亦不斷對我口述的阿鼻道故事加以自己的看法,畫哥擔演過數以百計的電影和劇集,以演員的角度去表達自己的意見,道:「嗯,我好鍾意阿明嗰個角色,佢想做好人,但係受到黑白兩道嘅逼迫,一方面又驚畀其他警察發現佢係黑社會派過嚟嘅臥底;另方一面又驚森哥發現佢想叛變,嗰種焦慮感令到個角色好立體。」

我剛才述說這套電影時,儘管已經說得挺詳細,但只是口述,並不能完全覆蓋整套電影每一個細節,畫哥從我的說話已經完全拿捏到阿明這個角色的心路歷程,那份敏銳真的殊不簡單。

劉導演道:「阿明同阿仁天台最後嗰場戲,阿明上到天台四圍望,個鏡頭唔直接影住佢,而係影住另一幢大廈嘅玻璃外牆,玻璃外牆反映住阿明嘅身影,佢不斷四圍望想搵阿阿仁出嚟,突然一把鎗指住阿明條腰,揸鎗嘅人就係阿仁。」

劉導演聽完我轉述的劇情,便已經勾勒出一個很有電影感的橋段,只是聽他口述便已經很有畫面,劉導演從事攝影出身,他的鏡頭運用相當有功架,只是數個鏡頭的交錯運用,便能營造出緊湊的氣氛。

麥導演道:「阿畫,阿志依個故事掂啊!拍出嚟一定成為金像獎大贏家啊!」

畫哥拍了拍我的肩膀道:「阿志,你嚟緊會好忙,幫我寫好阿鼻道個劇本佢,有咩問題就搵麥導演,佢係依方面嘅專家。」

我聞言先是愕然,片晌才喜道:「係嘅!畫哥。」

劉導演道:「我心目中已經有初步嘅人選喇!阿畫你當然就做阿明啦!阿仁嘅角色我想搵少偉、生抽就做王SIR、至跩就做森哥,年青版嘅阿明同阿仁,我諗住搵啲新演員。」

畫哥道:「就搵阿志啦!」

我訝異道:「吓!要我做畫哥你嘅後生版。」

畫哥道:「咩啊!好失禮你啊?」

我苦笑道:「緊係唔係啦!畫哥,係我驚失禮你咋!」

劉導演道:「其實阿明嘅年青版,我心目中有位人選,我覺得阿志做阿仁嘅年青版更加適合,佢對眼同少偉好似,同樣有對憂鬱嘅眼睛。」

劉導演的說話讓我愣住了,要我取代原本的費殊文去當少偉的年青版。
Fish man 可以專心打nba
哩篇好正 ,春巴加速
編劇都撈埋
星火單嘢眼火爆,入黎輕鬆吓
費殊文
比比鳥同樣

未出道啲歌畀人抄晒

青年版少偉示意圖
星火單野
上少D 連登 吸少D負能量
多出街 盡自己能力範圍 幫得幾多得幾多 路是由人行出 堅持先會見到希望
席散,畫哥說要送我回家,並且還有事情要與我商討。

在車上,畫哥道:「阿志,估唔到你除咗識音樂,仲識編劇,你嗰個阿鼻道嘅臥底故事喺幾時諗到架?你咁嘅年紀就諗到個咁精彩嘅故事,真係好有才華喎!」

畫哥的讚賞讓我汗顏,我的才華是由最近十多年的影樂精髓去成就出來的,作的歌、編的劇豈能不好?

心想歸心想,可是我嘴巴卻是謙遜一番,道:「個故事我好早之前諗到,不過唔知好唔好,得到畫哥同兩位導演嘅認同,我真係好開心啊!」

畫哥道:「阿志,你儘快寫好個劇本佢,我就同阿劉、阿麥去籌備套戲,同埋我想你寫一首有意思、符合套戲嘅主題曲。」

畫哥勤力如牛的工作態度在行內一直是出了名的,據說他曾經為了工作,有三個月沒有回家睡覺的記錄。

我道:「畫哥,其實我一早諗好首歌架啦!」

畫哥喜道:「咁快,你哼嚟聽下。」

「生命太短 明日無限遠 始終都不比永遠這樣遠
不理會世上長路太多 終點太少 木馬也要去繼續轉圈…」

我唱畢後,畫哥不斷地點道:「好,依首歌嘅歌詞填得好好,同個故事好夾。」

「畫哥,如果少偉應承咗參演依套戲,我覺得你地合唱就最好,依首歌係講述你地依對臥底嘅故事。」

「嗯,你嘅建議非常好。」畫哥道:「阿志,其實你咁有才華,有無為自己打算下,始終做臨時演員有啲浪費。」

畫哥的說話說中我的心事,我苦笑道:「依層我都無方向,有野就做啦!」

「你之前做過歌星,突然要你做臨時演員,你甘心咩?以你咁嘅才華,點解唔去其他唱片公司敲門啊?」

「我有試過架!但係都無回音。」

畫哥道:「如果你想繼續喺樂壇發展,我可以幫你架!」

我愕然道:「畫哥,你講真架?」

畫哥反問道:「依啲野有乜好講笑呢?」

「但係…我原本係細蔣生嘅旗下藝人,你唔驚得罪細蔣生咩?」

畫哥哈哈一笑,道:「我諗你搵嗰啲唱片公司,都係同你有相同嘅諗法。你地實在太唔清楚蔣生佢地兩兄弟喇!佢同你和平解約,就代表你地一場賓主關係完咗,唔係代表成為敵人。我同佢地識咗二十年,之前我生意上有啲糾紛,都係佢地幫我解決,更何況你同天誅公有一重關係,係啲人太過捕風捉影啫。你依家只需要考慮你想唔想再係樂壇重新出發?」

我默然一會,然後瞧向畫哥,堅定地點頭,道:「畫哥,我想啊!我真係好想再次企喺台上唱歌啊!」

畫哥拍了拍我的肩膀,道:「好,嚟緊你會有排忙啊!會忙到連瞓覺嘅時間都未必有。」
哩到個畫哥咁好既
畫哥呢個名諗起無雙
畫哥工作態度一直無問題, 係D人唔鍾意佢支持政府
大家星期日有時間,記住加入香港金融業職工總會做會員呀!

我哋可唔可以為大家發聲,可以做到咩地步,全靠會員的支持

冇會員,政府點解要理你呢,資方點解要理你呢...

所以唔好等,今日就加入啦

PS: 就算唔係金融界的同業,都麻煩like and share,俾多一個人睇到,就多一分機會團結同路人,拜托拜托🙏

#香港金融業職工總會
#香港金總
#HKFU
#收會員

https://www.facebook.com/107457800635080/posts/159723118741881/?d=n
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞