(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
居然比我估中

超人咩
食咗兩粒蓮子羹
搭直通車落地府啦
好 寫得夠好爽 唔會講好多廢話 俾人有機會反殺
個故邊會完大半

三官、湯仲謀大把野寫

兩個厲華

沙士

海外線

第二部應該分五季咁上下

娛圈
沙士
海外線
湯仲謀復仇
決戰

咁上下啦
春巴漏左加甜
識貨

我想甜有一手

好唯美

啲人睇過田中𠴱邊就知
甴近平
連環殺滅
不過個北韓女人好慘
唔記得秦漢滔係咩人
徐步高
湯伯符傷重,係咪準備傳位畀湯仲謀了?
試吓連續讀秦漢滔
幫布甸同男主加甜
推文
那些惡徒把旅遊巴團團圍著,拿起武器一副趾高氣揚的樣子。

車箱內,彌漫著一陣絕望的氛團,由旅遊巴逃亡、邊打邊撤到教會、教會的突圍戰、再到載著呂靜宜逃難、拯救楊鳳瑤和布正麗。我們作戰了一整夜,傷疲交煎,已經沒有能力再去作戰,距離直上公路,離開元朗的途徑近在咫尺,可是旅遊巴的燃油居然在這時候耗盡,我們所受的打撃可想而知。

有人在痛哭、有人在嘆氣、有人在怒號。

車外,數以百計的惡徒在挑釁、在嘲諷、在謾罵,一名惡徒威嚇道:「你地一個二個快啲同我躝落嚟,要我地上嚟捉你地,到時你地死得仲慘啊!」

有一位中年婦人激動地喊道:「我地做咗啲咩野得罪你地?係都唔肯放過我地。」

在車上的自強會成員都把目光瞟向我,希望我想出什麼辦法可以化腐朽為神奇。

在這空曠的地方,被數以百計的惡徒團團圍著,我們又傷又累,還有什麼辦法?難道真的要向那些惡徒卑躬屈膝?就算我們願意向他們投降,他們會放過我們嗎?

我掃視眾人一眼,道:「大家唔好灰心,只要唔放棄,我地仲有希望。」

面對這個情形,我再也沒有任何方法,只能說這些話鼓勵士氣,而我其實亦不相信有什麼奇蹟會出現。

旅遊巴大叔道:「各位年青人,你地已經好叻、好勇敢架喇!頭先你地保護咗我地,依家就交畀我依啲大人去頂啦!雖然我都唔知頂得幾耐。」

旅遊巴大叔此言一出,車內其他街坊亦作出附和,道:「無錯啊!今次輪到我地大人企喺前面喇!」

那些街坊紛紛站在車頭前方,要我們退到車尾,我瞧見很多街坊的手都在發顫,可是他們的步伐都是堅定不移的,街坊們的義舉讓我們很感動。

這時對面行車線有三架旅遊巴駛來,有三十多名大漢從其中一架旅遊巴走下車。

看到這裡我的心再涼了半截,已經被數以百計的惡徒圍堵,現在對方還持續增援,對付我們真的要用上這麼多人手嗎?

倏地,阿興一臉興奮喊道:「係伯伯啊!我認得嗰架金色嘅車係伯伯架車嚟架!」

我放眼一看,果然在三架旅遊巴的中間還有一輛香檳金的勞斯萊斯,勞斯萊斯的車門敞開,一名壯碩的黑人和一名老者從車箱走出來,那老者正是蔣天誅。

呂靜宜瞧見阿興這樣興奮,忙問道:「阿興,嗰啲人唔係嚟打我地,而係嚟救我地嘅?佢地係咩人嚟架?」

阿興點頭道:「伯伯緊係嚟救我地啦!唔通幫班惡人嚟打我地咩?」

有人問道:「但係佢地得幾十人,包圍我地嘅惡人有成二三百人,點夠打啊?」

我道:「嗰個老人家就係蔣天誅,佢入得嚟元朗,應該有辦法嘅!」

那些較年長的街坊聞得來者居然是蔣天誅,他們臉上均現出詫異的表情。

「嗰個人就係係蔣天誅?嗰個黑幫教父蔣天誅居然嚟救我地?」
惡徒們亦察覺到對面行車線的異樣,史享與一眾惡徒上前查看,史享喝問道:「老野,你地邊到啊?食花生嘅話就同我死埋一二邊。」

縱使前方有三百多名手執武器的惡煞,久歷風雨的蔣天誅態度依然從容,道:「你個毛都未出齊嘅花靚,無資格問我叫咩名,叫我一聲天誅公得喇!」

正所謂人的名字,樹的影子,蔣天誅道出名號,立時引起在場惡徒的聳動,就算這位黑道霸主早已金盤洗手,名字依然如雷貫耳。

長期在元朗計算牛屎數量的史享,雖然聽過蔣天誅的名字,可是只是把蔣天誅的各項事跡當作被人宣染的誇張故事,不知天高地厚的他,仗著自己人多,膽氣亦更壯,他罵道:「你話你係蔣天誅就係蔣天誅啊?就算你真係蔣天誅又點啊?元朗話事嘅係我地,唔係你姓蔣嘅!」

並不是所有人都像史享般那麼沒有見識的,鄰村作為支援史子義行動的大飛,性情一向飛揚跋扈,就算碰上湯伯符也毫不收斂,然而當他遇見蔣天誅,立時變得乖巧,他恭敬道:「天誅公,唔知你老人家入嚟元朗有咩貴幹呢?」

蔣天誅打量大飛一眼道:「你就係八鄉大飛?」

大飛驚喜道:「好高興天誅公仲記得我。」

蔣天誅淡然道:「我嚟接放學嘅,知道班學生無車搭,就安排咗校巴入嚟接佢地。」

大飛點頭爽快應允,揚聲道:「八鄉嘅兄弟,依到嘅事唔再關我地事,我地返屋企喇!」
大飛的舉動讓史享愕然,他道:「大飛,你咁樣做算咩意思啊?臨陣退縮咁無雷。」

大飛冷冷地盯了史享一眼,道:「我大飛受過天誅公恩惠,無掉轉槍頭斬你個陷家產,已經算係咁喇!」

大飛與百多名手下揚長而去,藉著自己的威名,蔣天誅只用一句說話,便達到不戰而屈人之兵的效果。

人數雖然少了近半,史享還有二百多人,他強撐道:「我地仲係多人過你地啊!」

蔣天誅淡淡道:「你估下我入嚟元朗係咪淨係帶得三十幾人?」

蔣天誅的懾人氣場及泰山崩於前而色不變的從容神態,縱然他們的的人數遠少於對方,可是形勢已經逐漸扭轉,自從蔣天誅到達後,那群人數佔優的惡徒連叫囂亦不敢,只是輕聲去交頭接耳。

一名惡徒向史享耳語道:「享少,阿公一早講咗要走好耐喇!陣間阮SIR嚟到,佢會好難做架!」

史享心想現在己方的士氣大受打擊,很多人都想撤離;雖然蔣天誅等人手上並沒有武器,可是並不清楚對方的真正底蘊,那三架旅遊巴上,不知道還有多少人馬;加上如果真的與蔣天誅開戰,湯伯符會否敢於與蔣天誅為敵,去支持自己呢?

史享陷入天人交戰的狀態,蔣天誅喝道:「喂!細路,我依家俾五分鐘時間你地走,五分鐘之後仲見到你喺我面前篤眼篤鼻,我就對你唔客氣,我無乜耐性咋!」
現實就是這樣不公平,儘管人數比別人多,加上這裡是自己主場,然而人家的名頭如斯響亮,史享再狂妄亦只能作出一個選擇。

史享臉色陣紅陣綠,未幾他喊道:「各位兄弟,我地走喇!」

史享走時連一句山水有相逢的狠話亦不敢擱下,只能與其他圍村兄弟夾著尾巴灰頭土臉地離去,蔣天誅不費一兵一卒,只是動動嘴皮便把史享與大飛等惡人嚇走,真可以說是大獲全勝。

阿興從旅遊巴上走下來,走到蔣天誅跟前興奮地道:「伯伯,點解你會嚟救我地嘅?」

蔣天誅笑道:「老虎仔,我係收到人話你地喺元朗出咗事先入嚟咋!」

這時,我們亦紛紛從旅遊巴下車,聽到蔣天誅的說話,我道:「天誅公,多謝你救咗我地咁多人,如果唔係你趕到,我地都唔知點算啊!係呢!係邊個同你講我地出事架?」

蔣天誅道:「嗰個人喺車上面,你上車咪知囉!」

倏地,一陣聒噪的鳴響聲由遠至近傳來,一列由二十多輛警車由成的車龍向我們的方向駛來。

未幾,不斷有裝備整齊的防暴警察從車警上,走下來結成陣勢。
咁耐之前既防暴就已經做左狗
神仙打救成功
Chapter 25 獨立調查委員會

街坊們向防暴警察喝倒采,破口大罵道:「你地有無搞錯啊?啲打人嘅黑社會走晒,你地先嚟,警署又閂門,報警又搵唔到人,我地每年交咁多錢稅嚟養你地做咩啊?你地都唔係保護市民嘅。」

那些防暴警察無言以對,不論在那一個國家,無警時分長達個多小時,就算以最寬鬆的標準來看,都是任何人也不能接受的。

一名較高級的警員拿起揚聲器,向蔣天誅道:「先生,請你地立刻上返車,唔好堵塞馬路。」

街坊們繼續發洩他們的不滿,道:「賊又唔見你地捉,專係著重啲雞毛蒜皮嘅野,如果唔係蔣先生,我地畀人溶咗啦!靠你地啲差佬保護食得屎啦!」

昔日的黑道霸主反而受到民眾的擁護,而身為執法者的警察反遭到市民的唾棄,真的讓人諷刺。

一名脾氣暴躁的警員,以警棍擊打著盾牌,威嚇道:「想點啊?係咪想返差館啊?」

警員的態度儼如火上加油一樣激起了街坊們的義憤,街坊們立時與警員展開罵戰。

這一場小騷動,讓指揮官阮本初立刻趕赴前線作出調停。

蔣天誅瞧見阮本初,立時揶揄道:「阮SIR,終於見到你喇!咪係睇完頭先場波先開工啊?」

阮本初一眼認出蔣天誅,一本正經道:「因為頭先韓家村發生咗好多單有組織嘅縱火案,依區大部分嘅警力都調配咗去嗰一邊,所以影響咗警方嘅服務,當我地得知消息,已經第一時間趕過嚟喇!」

蔣天誅冷笑道:「阮SIR,你啲官腔唔需要同我打嘅,自然有人同你追究,成個元朗有成場波嘅時間無警察,睇嚟你依個指揮官都有排解話喇!」

蔣天誅不愧為黑道教父,兩三句說話已經擊中對方要害,阮本初臉色大變。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞