(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
KEY WORD "芙蓉 小鳳仙"
阿責此言一出,我著實嚇了一跳,問道:「你講嗰個喺咪拍大鬧摩天輪嗰個海芙蓉?」

「唔係佢,仲邊有第二個海芙蓉啊?」

我在娛樂圈工作過一段時間,深知人言可畏的道理,一段無中生有的緋聞隨時可以毀掉一個人的人生。

「依單野你聽邊個講啊架?放風俾你嗰個人信唔信得過?」

阿責瞪大雙眼道:「咩邊個講啊?我喺酒店食buffet,親眼見住佢地一齊上房架!海芙蓉仲著埋小鳳仙裝,成兩個鐘頭先落返嚟,海芙蓉髮尾仲要濕嘅,你唔好同我講佢喺上面學完瑜伽,所以要沖涼洗頭。」

陶民責並不像說謊,他亦沒有必要在此事上向我說謊,只是我難以想像到海芙蓉居然與官幹搭上,官幹是有老婆的,而且他有萬妞王的稱號,他們怎也不像是正常男女發展的關係?可是我想深一層,娛樂圈裡有不少女星會為了利益,與一些有家室的富豪發展不倫關係,只是恰巧這個女星是我認識而已。

阿責繼續抱怨道:「你明唔明我嘅感受?心目中嘅女神居然俾隻賤肉橫生嘅豬壓喺床上面抽插,當堂幻想破滅,我真係想同個北佬交換,可以砌著住小鳳仙裝嘅海芙蓉,命短幾年都制啦!」
我都很明白陶民責的心情,穿起小鳳仙裝的海芙蓉真的很惹人垂涎,而與她交手的竟是一個又老又肥又醜的男人。

與對方再談了一會,陶民責便要趕著回二奶台進行拍攝的工作。

我離開電台時,在門口碰見了宛琳珊。

「咦!宛琳珊,你今日嚟電台做咩啊?」

宛琳珊喜孜孜道:「我轉咗去dream music,今日有第一首歌派台啊!上嚟做宣傳。」

「吓!乜原來妳轉咗去dream music到啊?」

宛琳珊道:「係啊!雖然話係兩間唱片公司,但係都係同一個老細,你解約後,dream music無晒歌手,於是蔣學勤就係beauty song揀人,佢覺得我合適,問我有無興趣出唱片,咁做歌星一向係我夢想,緊係應承啦!之前我拒絕咗dream music,估唔到最後輾轉都係做咗dream music旗下嘅歌手。」

離開dream music後,除了文光義外,我再沒有與dream music的人聯絡,所以並不知道dream music的情況。

「哦!原來係咁,咁妳會幾時出碟啊?係咪會角逐今年嘅新人獎?」

「會啊!隻CD籌備緊,如無意外十月推出。」宛琳珊問道:「係呢?成皇志,你嚟電台做咩啊?」

我把來電台與陶民責見面的事對宛琳珊說,宛琳珊道:「原來你依家跟畫哥搵食,唔單止幫佢寫劇本,佢仲打本俾你出第二隻CD,真係令人羨慕,點解你成日都遇到啲好事架?」
「依家妳都出CD啦!駛乜羨慕我啫?」

「成皇志,聽你講嗰套阿鼻道係大製作,又少偉、又畫哥,不如你安排個角色俾我啦!」

「吓!我幫人寫劇本,妳當我係監制,可以話事咩?如果我話到事,就唔駛嚟叫陶民責試鏡啦!」

「你問都未問就拒絕我,你有得演青年少偉,就幫口問下我可唔以做青年少偉嘅女朋友囉!話晒大家一場同學,係咪咁都托手踭先?」

我以調戲的語氣道:「戲入面做我女朋友?妳唔怕同我傳緋聞咩?」

「怕咩啫?傳之嘛!又唔會係真嘅!依啲免費宣傳,多啲人識,都唔錯喔!」

宛琳珊的話讓我想起海芙蓉的事,於是我問道:「係呢?宛琳珊,妳同芙蓉姐行得咁埋,有無聽過芙蓉姐嘅緋聞啊?」

宛琳珊一臉戒備地道:「你講邊單先?」

我向四周掃視了一眼,才輕聲道:「同官幹嗰單。」

宛琳珊神色慌張,打量了四周一眼,道:「依單野你喺邊到聽返嚟架?」

我把陶民責親眼瞧見海芙蓉與官幹上房的事告知宛琳珊。
宛琳珊頹然道:「依單野有狗仔影到相,都畀官幹夾硬撳落嚟,估唔到最後都俾人發現。」

「吓!咁陶民責講嘅野即係真嘅?」

「你細聲啲啦!」宛琳珊發現四周沒有人,才道:「芙蓉姐都唔想架!佢之前套戲因為官幹一句怪力亂神,所以喺上面上唔到啊!影響咗好多人啊!佢喺被迫架!依單野你真係唔好同人講,芙蓉姐受咗好大嘅委屈。」

我點頭道:「依層當然啦!」

與成皇志道別後,宛琳珊憶起海芙蓉對她的說話:「喺依一行做,就係咁身不由己。妳想紅就要放低妳嘅底線,付出相應嘅代價,咁多女仔投身依一行,妳唔想賣,其他人願意賣,老細就捧肯賣嗰一個,現實就係咁殘酷架喇。珊珊,或者有一日妳都會出賣妳自己,妳都係諗清楚先好唔好繼續喺依一行發展啦!」
More
宛琳珊隻豬無lu
琳琳呀
Mola mola
新年快樂
出文la 巴打
大家新年快樂
各位新年快樂
新年快樂
happy new year!
Happy New Year!
少人推
無乜動力

上星期日日出文
都少人推

我寫下其他故算
橫豎最近同海外嘅華人姐姐合作
趕個抗爭故畀人出漫畫

我先著重個project 先
由頭追到而家

More More
多方面發展
新人live 即推 名都改埋顯誠意
Pushhh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞