(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
呀興成日都有爆炸性言論
柳豔呢?
好多文
真正飲英國奶水大
高瘦平變高瘦凸
都幾肯定文光義都係未來人
不過未必係1998年穿越,可能後d
或者未必係未來人
可能係預知未來 但本身未來冇成皇志
所以佢唔知成皇志點解咁勁而互相試探
今天韓家村內,韓軍豪擲過百萬在村內筵開百席去招待賓客,身為主人家的韓軍風騷地穿梭在眾宴客間,接受來賓的舉酒祝賀。

韓軍向前來祝賀自己的官幹敬酒,道:「幹爺,今次真係全靠你地嘅大力支持,我先可以打低劉帆坐正。」

官幹與韓軍碰杯,道:「韓律師,依啲都要你個人有本事,我地嘅支持先會有用嘅,恭喜你成為鄉郊會嘅新任主席,希望你可以為國家、為香港做實事。」

韓軍道:「幹爺,你放心啦!元朗一定會越嚟越繁榮安定。」

獻世派的議員萬歷亦走過來向韓軍敬酒,道:「韓主席恭喜晒!」

韓軍笑道:「我除咗要多謝幹爺之外,第二個就你要多謝貴黨係依次選舉上嘅大力支持。」

萬歷道:「韓律師嘅理念同我地獻世派嘅黨內方針不謀而合,我地當然要大力支持啦!劉主席都做咗咁多年,出面嘅世界係咁轉,元朗都就嚟有鐵路,係時候要同外面接軌架喇!鄉郊會要有新思維,如果唔變,出面啲人會笑我地仲係滿腳牛屎架!」

韓軍點頭,意氣風發道:「嗯!啱啊!民主、自由先會令社會進步,以前英國佬時代,我地元朗人喺新年賭幾手都唔得,啲鬼頭警司帶人嚟拉人封鋪,依家我地自家人當家作主,推排九又得、擲骰仔又得。好似選主席咁,往時只得一個做,做又三十六、唔做又三十六,依家有人出嚟競爭,咁樣先會進步。」

萬歷豎起拇指道:「韓主席講得好啊!」
此時,韓軍發現了劉帆之子劉琮琦,他立時走過去,道:「琮琦,得你一個嘅,令尊呢?」

劉琮琦道:「爸爸佢身體唔係好舒服,所以派我嚟祝賀韓律師你當選。」

韓軍笑道:「令尊喺元朗打拚咗咁多年,都係時候享下清福喇!鄉郊會日常有咁多事務要人處理,令尊繼續去操心,咪盞捱壞身體,依啲野就交畀我啲後生去傷神囉!」

劉琮琦現出有點牽強的笑容,道:「爸爸話韓律師做主席,佢就放心喇!」

一陣吶喊喧囂聲從村口傳來:「抗議無理逼遷收地!」

「土豪劣紳…」

「…可恥!」

「土豪劣紳…」

「…可恥!」

韓軍向身旁的湯伯符問道:「伯符咩事啊?」

湯伯符道:「韓主席,大種乞衣同萬喜又帶班學生嚟搞事,駛唔駛我叫人趕佢地走?」

萬歷聞言臉現尷尬之色,道:「韓主席,唔好意思,今日你大喜子,我依家就出去叫萬喜走。」

韓軍拍了拍萬歷的肩膀,道:「都係自家人,我做依個主席就係要為鄉民服務,我好明白萬喜依啲年輕人,衝動好勝,佢有啲咩訴求,就請佢入嚟同我慢慢傾囉!」

就在此時,湯伯符的心腹手下子義急匆匆從村口走進來,在湯伯符的耳旁細聲細語一番。

湯伯符聞言大駭,不禁道:「韓律師,你伯爺個墳頭畀人搞啊!」
乜原來呀韓律師咁早就死老竇呀
韓律師係唔係叫左人做野,但係又冇找數?
呢個蝴蝶效應勁,提早收劉皇叔皮。馬力都出埋。萬喜同大種乞兒又邊個?
蝴蝶太勁,未來人優勢大減,之後搞到楊家誠同水晶宮,就連賭波都唔work
留明
大西北
馬超字咩
好心痛
我都係

今日我出咗去

返到嚟睇住電視

個腦一片空白
訓唔著
呢排都好難訓得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞