(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
今晚點都有
加油
推一推
旅遊巴終於把我們送抵元朗,瀕臨瀨屎邊緣的游大輝終於找到了厠所,除下褲頭卸下重擔。

游大輝從厠所出來,摸著肚子呼道:「嘩!舒服晒!」

他看到宛琳珊臉現鄙視的神色,連忙上前,解釋道:「珊珊,我今次真係達陣,無瀨到出嚟,妳唔信我可以證明架!」

宛琳珊看到游大輝以手拉著褲頭,嚇得她連忙走開。

我們在這約定的地方等候了五分鐘,沈建業、萬喜前來接待我們。

身型高大健碩的沈建業與我握手,道:「歡迎你地,大部分示威者都已經喺集會現場,我帶你地去吖!」

萬喜道:「棉總、元天民主戰線、自強會,再加上其他街坊,今次遊行集會嘅人數差唔多有成二千人,比想像多好多啊!」

我聞言感到奇怪,因為我的那個時空,遊行人數動輒以萬人作為單位,所以我不知道有二千人參加的遊行有什麼值得高興?

走了不久,我們來到了集會現場,參與遊行的示威者年齡層很廣,年紀少的有阿興和榮仔這些初中生,年長的有一些銀髮族的公公婆婆。
有一位中年人站在台上演說,我依稀記得在那次棉總的周年晚宴曾經在遠處望過他一眼,他就是現在棉總的主席,亦應該是元天民主戰線的幕後金主吧!

倏地,有人喊道:「鳳瑤,點解妳會喺到嘅?」

楊鳳瑤循聲瞧去,訝異道:「公公,點解你又會喺到嘅?」

孫伯伯指向台上,道:「今日棉總叫我地嚟撐場支持學生,咁我地依啲老伙計咪入嚟撐場囉!」

楊鳳瑤道:「原來係咁,我係自強會嘅幹事,有元朗嘅學生向自強會求助,所以入嚟聲援。」

孫伯伯訝道:「乖孫,原來妳都係嗰個學生組織嘅人嚟?」

楊鳳瑤指向我道:「公公,依個成皇志你見過架啦!佢就係自強會嘅會長。」

我道:「孫伯伯,好耐無見喇!你都仲係咁壯建喎!」

孫伯伯上下打量著我,半晌才訝道:「你…係小黃嘅孫,乜原來你就係嗰個學生組織嘅會長喇!小黃今日都嚟咗喎!」

我循孫伯伯所指的方向望去,才發現混在銀髮族裡頭的公公,公公轉過頭來,他瞧見我,臉上亦有些詫異的神色,道:「阿志,點解你喺到嘅?」

我道:「今日我同自強會啲會員一齊出嚟聲援被殺校嘅學生。」

阿興道:「咦!阿公你又喺到嘅?」

阿公道:「連阿興都嚟咗啊?」
正, 有文,推.....
有文推一推先
妹釘有機喇
有文
求下春巴寫大鳩志屌哂咁多條女
勇武呀公
遲d成皇志會選區議員?🤔
我們從集合地點出發,有人舉起各式標語、橫額,跟隨大會喊著口號,遊行隊伍外有記者進行採訪及拍攝,布正麗從那群記者裡找到了一張熟悉的臉孔——蛇果日報的金碧韻。

拿著相機拍照的金碧韻亦發現遊行隊伍裡的布正麗,金碧韻走上前,道:「妳居然嚟遊行?」

布正麗指了指身後的人群,道:「我今日同自強會嘅會員嚟遊行,係呢?妳嚟做採訪啊?」

金碧韻搖頭道:「我唔係嚟採訪遊行架!我收到匿名嘅線報,要嚟查一啲野。」

布正麗被金碧韻的說話勾起了好奇心,問道:「查咩啊?」

金碧韻道:「根據最新一份聯合國人權報告,話香港嘅人口販賣情況比想像嚴重,甚至同戰亂地區嘅伊拉克同級。」

布正麗詫異道:「咁誇張?同伊拉克同級。」

金碧韻道:「香港表面就好和諧,但實質內裡唔知隱藏咗幾多唔見得光嘅野,要靠我依啲記者將真相揭露出嚟。」

「知你份工偉大喇!記者姐姐。」布正麗愕然道:「等陣先,妳嘅意思係妳今次嚟依到係要搵關於人口販賣嘅資料?」
金碧韻點頭道:「記唔記得之前,妳朋友顧琛琛失蹤嗰段時間,警方收到線報,數字幫收埋啲女仔喺元朗嘅?」

布正麗點頭,道:「但係唔係已經拉咗人咩?」

金碧韻搖頭道:「妳嘅諗法太簡單喇!元朗最大嘅黑勢力一向就係花生幫,數字幫喺依到嘅勢力比唔上花生幫,而且依區嘅指揮官阮本初就係湯伯符嘅姨丈。」

布正麗不禁倒抽了一口涼氣,道:「妳嘅意思係數字幫做咗花生幫嘅替死鬼,花生幫就繼續做埋依啲陰質野,咁樣咪真係警…黑勾結?」

金碧韻道:「嘿!係咪突然覺得依個社會好黑暗呢?或者真相比我地想像到嘅更加可怕!」

布正麗道:「其實妳收到啲咩料?」

金碧韻道:「匿名者只係同我講韓軍、湯仲謀、阮本初同官幹勾結,其他野都要我自己去查。」

「吓!咁妳諗住點查啊?」

金碧韻道:「妳有無聽過關於元朗嘅鬼故啊?」

布正麗點頭道:「有啊!話吳林紫娣元朗校背後座山以前係亂葬崗,又話有啲人喺後山撞到女鬼,好多人都唔敢去嗰到。」

金碧韻笑道:「既然係亂葬崗,咁個鬼故應該有好耐歷史,但係我訪問過啲舊校生,佢地都話未曾聽過依個鬼故,只係話後山以前有個礦場,不過已經荒廢咗十年,你講嗰個鬼故係依兩三年先開始流傳。」

聰慧的布正麗立時道:「妳嘅意思係有人專登作依啲鬼故出嚟,令其他人唔敢去接近嗰到。」

金碧韻點頭,道:「而且你地參加今次遊行聲援嗰間學校,就係距離礦場好近嘅地方。」

布正麗道:「妳覺得個礦場有問題?」
金碧韻搖頭一笑,道:「做我地依一行要大膽假設,小心求證。」

布正麗道:「喂!如果照妳嘅推測,嗰到會好危險嗰喎!妳唔驚咩?」

金碧韻道:「驚架!不過最緊要搵到啲有新聞價值嘅野。」

「喂!咁妳真係小心啲喇!」

金碧韻打了一個OK手勢,道:「放心啦!我醒目女嘅!更加嚴峻嘅情況我都遇過啦!」
中秋快樂各位
中秋節快樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞