(第二冊實體已出)(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(22)

1001 回覆
123 Like 2 Dislike
今日的戲份拍攝完畢,畫哥的助手駕著七人車接送我們。

在車上,畫哥道:「我應該點稱呼你啊?」

「畫哥,你唔介意,可以叫我阿志。」

「阿志,我覺得你頭先作嗰首歌,填啲詞真係好中我心聲,睇嚟你真係我嘅忠實FANS,仲有你嗰首歌好啱依套戲,我諗住用嚟做插曲,我自己唱埋,你覺得點啊?」

這首歌並不是在這個時候面世,而且這首歌填詞正是畫哥自己,我把對方的作品物歸原主,應該不會對歷史有太大影響吧?(其實我已經憑著自己的意願改變了很多歷史。)

畫哥見我默言,以為我有什麼顧慮,重覆道:「阿志,係咪有啲咩問題啊?」

「哦!唔係,難得畫哥覺得適合,我當然求之不得啦!」

畫哥笑道:「你連條件都未傾,咁快就應承,唔驚我搵你笨啊?」

我搲著頭道:「依層我無諗咁多喎!難得畫哥你鍾意首歌,我又覺得無第二個比你更適合唱依首歌。」

畫哥拍了拍我的肩膀,道:「後生仔唔好咁計較係好事,但係都要知道自己嘅權益,你放心,我照返市價畀返你應得嘅報酬,唔會要你蝕底嘅!你出嚟做野無幾耐,依個商業社會,唔係話你信邊個就得架,要睇清楚合約,保障自己先得架嘛!」

「哦!多謝畫哥。」

畫哥的說話當中隱隱透露出一絲絲的唏噓,相信他想到自己之前做生意遇人不熟,最後虧了大本的往事,其實之前與dream music的合約糾紛,亦讓我感到很困擾,所以我都明白對方的感受。

畫哥道:「我有睇雜誌,知道你最近上咗因周刊封面,做我地依行上港聞版,通常唔係好野,不過你上封面件事,反而係正面。」
我笑道:「咁我唔係大明星,知名度低,做封面人物都對我唔會做成太大嘅壞影響。」

這時,司機把車停下來,我與畫哥下車,有路人認出畫哥,要求合照簽名,畫哥都一一答應,由停車處到火鍋店,不過是五十米的距離,可是我們足足花了十五分鐘才走進火鍋店。

火鍋店的老闆認出畫哥,道:「喂!畫哥,你兩位老友已經喺樓上等你喇。」

原來不只是我與畫哥兩個人吃飯,還有他的兩位朋友列席。

畫哥問道:「老闆,今晚有咩靚啊?」

老闆認道:「我地依到咩到靚,今晚就澳洲龍蝦同象拔蚌最省鏡。」

畫哥問道:「阿志,龍蝦同象拔蚌啱啱食啊?」

「哈,畫哥,依兩樣野我真係最鍾意架喇!」

畫哥道:「老闆,龍蝦、象拔蚌俾四人份我。」

我與畫哥沿著樓梯走上閣樓,畫哥道:「依間九龍城火鍋店有四、五十年歷史,好出名架!次次嚟都叫個鴛鴦湯底,一邊沙嗲、一邊皮蛋芫茜,好正架!」

「畫哥,我依啲鄉下仔,少出嚟應酬食飯,真係未聽過依間火鍋店。」

走上二樓,一陣濃濃的沙嗲香氣撲面而來。

靠窗的一張桌子,坐著兩名男人,其中一人揮手道:「喂!阿畫。」

「阿麥、阿劉。」
原來畫哥所說的兩位朋友,就是在電影圈裡很有名氣的導演。

劉導演道:「阿畫,好耐無見你帶啲小朋友嚟宵夜喎!」

畫哥為我們介紹,道:「依位小朋友叫成皇志,叫佢阿志得架喇!依兩位劉導演、麥導演。」

「劉導演、麥導演,你地好。」

麥導演道:「咦!阿志,你有啲面善喎。」

畫哥道:「之前元朗單野,阿志上過因周刊封面架!」

麥導演道:「哦!唔怪知得啦!」

劉導演道:「元朗嗰件事錯綜複雜,又有戲劇性,真係可以改篇拍成電影。等陣先,阿畫,你帶阿志嚟,唔係諗住用元朗件事嚟拍戲啊?」

畫哥搖頭笑道:「唔係,阿志依家拍緊我同妹姐套戲,我覺得佢幾有才華,識填詞作曲,咪帶佢畀你地見下囉!」

麥導演笑道:「哦!原來畫哥仔,又起咗愛才心,想提攜下後輩。」

畫哥道:「依個圈係咁架啦!之前啲前輩提攜我,依家輪到我提攜返啲後輩,好正常啫!」
終於過左唔係咁有興趣既元朗篇 可以返黎追文
有得拍無間道
志志做左幾十年人都仲似細路仔
兩條蛋散激一激就要爆一首歌
仲有幾多可以爆?
有無留意今章嘅標題
死好命
做少年版劉sir
做少年偉仔
這時老闆親自送上火鍋配料,道:「畫哥,龍蝦、象拔蚌送到。」

畫哥道:「起筷啦!今日啲龍蝦、象拔蚌好靚架!」

我們邊吃邊聊,劉導演道:「阿志,你最鍾意邊個導演嘅戲啊?」

麥導演笑道:「唔准話係我地兩個架?」

我笑道:「除咗你地兩位導演之外,我最鍾意就係杜SIR嘅作品。」

劉導演點頭道:「無錯,杜SIR嘅電影真係別具一格,我都好鍾意。」

麥導演道:「阿志,估唔到你咁細過都識欣賞杜SIR啲戲,我地幾個都好鍾意杜SIR架!」

我道:「我記得有人問過杜SIR,問佢拍過咁多套咁優秀嘅電影,點樣去演繹一個優秀嘅故事,佢就話佢從來唔識點樣去演繹一個優秀嘅故事,只係識塑造一個優秀嘅人物。其實我覺得只要塑造出一個優秀嘅人物,佢地就會演繹出一個動人嘅故事。」

劉導演讚道:「杜SIR電影入面嘅角色形象鮮明,好吸引人,依個就係佢嘅功架喇。」

畫哥附和道:「杜SIR,真係一個好好嘅導演,我同佢合作過好幾次,佢係好識發掘演員嘅另一面,再加以發揮,佢啲戲每個角色都係好有血有肉。」
劉導演道:「阿畫,之前你就係參演杜SIR嘅電影先可以一嘗影帝夢嘅心願。」

畫哥道:「係啊!所以我好感激杜SIR架!」

麥導演道:「阿畫,先排你又同杜SIR合作,你覺得有無機會攞多屆影帝?」

畫哥笑道:「杜SIR嗰套電影係好收得,但係今年對手好勁,老實講我真係信心唔大。」

劉導演道:「阿畫,上次你攞影帝嗰套係鬥智鬥力嘅警匪片,不如開返套警匪片啦!睇返咁多屆金像獎,好多影帝嘅得獎電影都係依個題材。」

麥導演道:「咁又係啊!生抽、KEN哥、少偉、髮哥、李SIR等等,都係做警察嘅角色封帝架。」

畫哥點頭道:「聽阿麥你咁講又好似係喎,我覺得劇本係電影嘅靈魂,如果有好嘅劇本真係諗得過。」

劉導演笑道:「阿麥,你咁講得,係咪已經寫好劇本喇!寫劇本一向係你嘅強項。」

麥導演搖頭道:「邊有咁快寫好啊?我只係有個方向下套戲係警匪片,想好似杜SIR嗰種鬥智鬥力,但我覺得純粹嗰種兵捉賊嘅關係就太單調喇!」

劉導演提議道:「喔!我諗到喇!不如好似髮哥嗰套龍虎風暴咁啦!加入臥底元素。」

麥導演點頭道:「好啊!阿劉,當年套龍虎風暴,你都有份參與嗰喎!依套戲一定要搵你合作啦。」

劉導演道:「一係唔做,一係就要做到最好,我想做一齣最具指標嘅香港電影,無論十年定二十年後,啲人提起港產片,一定會講起我地依一套戲。」
他們的一言一語讓我悸動,難道這部港產片最輝煌的三部曲就在這時候萌芽,我現在可是見證著經典的誕生。等等,聽兩位導演的說話,他們只是有一個不完整的概念,距離那部經典電影的完成還是相當遙遠,如果我能在這時候參一腳,不但能夠在香港的電影史留名,而且畫哥亦會更加看重我,這是我在娛樂圈第二次躍起的機會。此時,我的良知向我吶喊:這是竊取他人的努力;但是魔鬼亦在我耳邊呢喃:這樣做只是加速這電影的誕生,那些原創者的名字依然會記錄在歷史上。

畫哥道:「喂!阿志,你做咩成個人硬晒咁啊?」

劉導演見微知著,道:「阿志,唔通你對我地頭先嘅說話有其他睇法?」

畫哥道:「阿志,你有啲咩野唔怕講喎!依家大家吹下水,交流下對電影嘅睇法,唔需要太拘謹。」

畫哥他們廣開言路,並不仗著自己的名氣、地位擺姿態,難怪會在這個圈子那麼吃得開。
我亦放下了道德包袱,本來我便不是一位道德滿分的謙謙君子,從未來穿越到這個時空,剽竊他人的作品,我也不知幹了多少趟,現在放在我眼前就是翻身的大好機會。

我猛一咬牙,立定決心,要把握這個機會,我道:「我之前睇過吳大導套變臉雙雄,嗰套係講一兵一賊,交換咗面皮,從而交換埋身份。」

麥導演道:「阿志,你嘅意思係想將吳大導條橋用落我地套戲入面?」

我道:「我只係受到吳大導嘅啟發,我嘅諗法係戲入面嘅黑社會派人入警察裡面做臥底,而警察又同樣派人入咗黑社會做臥底,咁樣會點呢?被派入黑社會做臥底嘅警員,固然唔想擔驚受怕繼續做臥底,想做返警察;而嗰個做咗警察嘅黑社會臥底,係咪又甘心繼續幫黑社會手呢?佢心入裡唔想繼續做依啲勾當,想做返個好人。」

我頓了頓,只見畫哥三人都把焦點集中在我身上,畫哥把一塊灼熟了的象拔蚌放進我碗內,點了點頭道:「繼續講。」
呢個時侯差唔多到沙士?>
範範都搞下大鳩志肯定好快紅
03年沙士
加速ok?
我覺得無間道得第一集先算係經典,另外嗰兩集多咗
典型拍到爛
第二集好正啊
第三集勉強咗啲
回憶返去陳永仁都無鬚
我就覺得陳永仁有鬚好型
倪永孝應該拎男主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞