自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
以前窮人父母重多,點解又唔見咁多學生自殺?
最窮:賴掂都咁窮,生多幾件,搏其中一件發達養全家,就算冇一個發達起碼老左可以逐個榨咁d血黎飲,

乜撚野思想而家d後生?就咁生你一個出黎,當養到你讀完大學你知唔知要幾錢? 一觀奶粉300幾蚊夠食一個星期架炸,你讀完大學出黎做野當你中位數先得個15000,當你好撚孝順比一半屋企,你有冇計過要還幾多年先還得返養大你個20年。何況生多幾個?

成日諗到你老豆老母咁你就死撚左去唔好做人啦。

利申 32歲,生左個仔冇耐。

點解要覺得生個仔出黎 個仔應份要還比你
呢樣就明顯分別到西方國家同中國傳統思想既分別
你地自己扑野開心 搞到件副產品生出黎
唔怪自己唔用套 到要負責任去處理副產品啦
就怪個副產品比唔到著數你

文盲,定理解能力低?幾時有話要個仔還?

我上邊係解釋緊你老豆老母生你出黎唔係為左要你養返佢地。你地就算讀完大學唔係讀神科拎個中位數黎講15000既一半去供養佢地都唔撚知要還幾多年先還得晒。何況生多幾個?

你而家唔明第時做左老豆老母就會明。

窮人生仔正仆街,窮人唔好結婚生仔,害撚死另一半下一代
最窮:賴掂都咁窮,生多幾件,搏其中一件發達養全家,就算冇一個發達起碼老左可以逐個榨咁d血黎飲,

乜撚野思想而家d後生?就咁生你一個出黎,當養到你讀完大學你知唔知要幾錢? 一觀奶粉300幾蚊夠食一個星期架炸,你讀完大學出黎做野當你中位數先得個15000,當你好撚孝順比一半屋企,你有冇計過要還幾多年先還得返養大你個20年。何況生多幾個?

咁撚計較唔好生啦屌你

我覺得以前窮人有骨氣啲又肯甘心捱,講真
我嫲爺、外公外婆都好正常
同我講最緊要自己幸福就好

就只有我爸個代嘅人唔接受捱窮
迫仔女出人頭地,賺大錢
唔止要回報,仲可以比佢哋係親友面前曬命

咁其實都係個人感覺,冇野prove到樓主講既野係啱喎
咁係你自己唔求你仔女還
你係個好爸爸
但我哋明顯唔係講緊你呢啲正常父母啦

冇人想一出世就窮,大部分父母都想留返最好既野比子女。

我知自己係好幸運既一群,未必個個父母都好似我咁唔使擔心太多關於錢既野。但我覺得你地唔應該咁樣睇你地老豆老母。

窮人嘅嘢,你唔明架啦
好似曾蔭權細個夠窮,咪又係做到特首
窮人思想,思想兩個字真係好重要。識兩個家庭,住公屋,一個就五兄弟姐妹,一個就三姐妹,屋企都淨係靠阿爸搵錢,家境唔好,餐餐粗茶淡飯,結果兩個家庭既仔女全部都入到大學,有啲做老師,有個做物理治療師,有個仲會考10A做醫生。雖然都未算係咩大有錢人,但無父蔭黎計已經算好叻。兩個家庭既共通點係,無聽過佢地要補習,都未聽過佢地父母講啲仔女咩壞話。所以窮唔窮真係唔係直接原因,點教仔女點對仔女,先係最重要。當然天生好蠢,自己無心讀書個啲另計啦,因為點逼或者點唔逼都好,都係一事無成

當然你講個啲人的確係好勁,但只不過係好少數,睇返啲數據就知hku入面住公屋or基層既人佔極少數
有好既家庭同資源自然就有好既教育,窮人家庭既教育方針都只會當你搖錢樹 老實講,窮人家庭讀書叻個個細蚊仔一定會比人錫多啲

點解要覺得生個仔出黎 個仔應份要還比你
呢樣就明顯分別到西方國家同中國傳統思想既分別
你地自己扑野開心 搞到件副產品生出黎
唔怪自己唔用套 到要負責任去處理副產品啦
就怪個副產品比唔到著數你

文盲,定理解能力低?幾時有話要個仔還?

我上邊係解釋緊你老豆老母生你出黎唔係為左要你養返佢地。你地就算讀完大學唔係讀神科拎個中位數黎講15000既一半去供養佢地都唔撚知要還幾多年先還得晒。何況生多幾個?

你而家唔明第時做左老豆老母就會明。

我理解錯你既用意 抱歉
直程唔應該有要用供養既概念
宜家就因為老馮要養咁
明知個仔搵得唔多 都要拎一半 呢下先慘
同你窮仲要打劫你無分別

迫仔女出人頭地,賺大錢

唔講要啲仔女回報啦,窮根本就唔應該生,自己冇本事冇能力仲要生幾件陪自己受難係咩心態

咁撚計較唔好生啦屌你

如果個仔出世咗知道要咁樣還債俾老豆

咁其實都係個人感覺,冇野prove到樓主講既野係啱喎

依家社會係愈來愈多人嘅個人感覺就係咁

你既愈黎愈多人咪就係連登仔
兩老:讀到書唔係人,係你自己賺架。

迫仔女出人頭地,賺大錢

唔講要啲仔女回報啦,窮根本就唔應該生,自己冇本事冇能力仲要生幾件陪自己受難係咩心態

咁以前社會重窮,係咪唔應該生我哋啲7,80後出黎
好似曾蔭權細個夠窮,咪又係做到特首

窮人生仔未就係想搏呢d囉
窮人思想,思想兩個字真係好重要。識兩個家庭,住公屋,一個就五兄弟姐妹,一個就三姐妹,屋企都淨係靠阿爸搵錢,家境唔好,餐餐粗茶淡飯,結果兩個家庭既仔女全部都入到大學,有啲做老師,有個做物理治療師,有個仲會考10A做醫生。雖然都未算係咩大有錢人,但無父蔭黎計已經算好叻。兩個家庭既共通點係,無聽過佢地要補習,都未聽過佢地父母講啲仔女咩壞話。所以窮唔窮真係唔係直接原因,點教仔女點對仔女,先係最重要。當然天生好蠢,自己無心讀書個啲另計啦,因為點逼或者點唔逼都好,都係一事無成

當然你講個啲人的確係好勁,但只不過係好少數,睇返啲數據就知hku入面住公屋or基層既人佔極少數
有好既家庭同資源自然就有好既教育,窮人家庭既教育方針都只會當你搖錢樹 老實講,窮人家庭讀書叻個個細蚊仔一定會比人錫多啲

窮閪家庭靠自己入港大法律同建立人脈跟過資深大律師
入到大學冇洗過屋企一個仙,出國打比賽自己出錢,乜都一腳踢
屋企太嘈溫唔到書日日到溫到好夜先返屋企,屋企個功能係賓館
好在兩老當中有一個識教,唔係話佢地啲咩,只係點解要自己啲仔女人生要玩crazy mode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞