自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
慶幸窮拎出生的我沒有被洗腦
窮都可以窮得好開心架
唔使上興趣班,悠哉悠哉咪幾好
無錢去玩,宅係屋企或者去自修室都幾好丫
窮拎既朋友應該都無得上興趣班,唔洗同人比能歌善舞多才多藝,淨係比成續姐。只要耳朵過濾一下唔聽成續,搵幾錢,比幾多家用等等咪耳根清靜囉
父母唔識,你識咪得咯。舊時揀科on99 咁揀, 都叫自己揀丫

窮都可以窮得好開心架
屋村垃圾中學無見過世面,做緊奴隸都唔知,緊係無所謂
入到大學咪知差距,個種差距你一世都追唔到
唔好父母怨仔女 仔女怨老豆
一家人日日你算我我算你 咁真係好容易有命案發生

利申: 一仔一女

有得唔怨咩,未入大學,個個有補習,又有note又唔同配套又唔同考試skill,得閒仲拍下拖,你就自己慢慢搵,搵得來人地都讀曬,得閒就去搵part time
入到大學,有錢人諗點玩,窮撚就日做夜讀,玩都無玩過呀,手提電腦都無呀

窮撚要玩呢個遊戲就注定係咁,你可以揀唔玩,玩得就要接受現實,講出來舒發下冇防,但係怨都冇人幫到你

又會怨無得補習咯,不如怨父母要你返學,其實唔返學去自修咪幾好,返學咁嘥時間。
細個見人地個個有得學跆拳道
我又想學 點知因為冇錢比呀媽話唔比
見人地學鋼琴 又係冇錢冇得學
到中學呀媽呀哥都出黎做野 叫做好少少
到DSE果陣有少少錢補下習
因為中學係屋村band3 個個都差唔多所以覺得冇乜野
終於考到三大 識多左有錢同學
依家先發覺自己有幾咁劣勢
睇下人地fb d舊相先知人地原來中學已經去晒歐洲日本韓國
我剩係去過台灣中國泰國(靠自己pt)

人地唔駛搵首期已經有樓 一考到車牌已經有車揸

入U改變命運?岩 醫生律師咪係
其他改你老母咩

上次毒撚遊日本,食飯聽到隔離檯有個老母同個仔話20幾年前今日係同一張檯喂奶,跟手個仔話,係咩唔記得啦,話淨係記得細過係xxx應該北歐之類地方),睇極光,全程有講有笑,我都鄧佢地開心,一諗到自己三十歲前都似白過咁,心情就好撚覆雜

你呢D叫怨父母怨到痴鳩左線
我咪又係成廿歲人,有工做,先有錢去旅行第一次搭飛機
你呢D就真係窮撚思想喇,將人生既失敗歸咎於細個無旅行呢D濕星野

點解你會覺得我將人生既失敗歸咎於細個無旅行呢D濕星野?
其實我係想表達窮得來都可以有一家人嘅回憶咁解,冇話一定去邊度旅行,開心嘅話去日本城都得
我一直都覺得佢以前受過唔少苦,我應該孝順唔可以掉低佢唔理
雖然我係覺得佢自己攞黎既
佢成日話果陣唔係因為我地佢一早走左佬
成日話總之你一定要讀好D書唔好衰俾對家人睇
但係當然我既童年係無任何SUPPORT,
而我認我發爛唔肯俾心機讀書而後果我自己受得起
但係你果2個仔你一直都無呢D要求
大果個你話佢細個受左好多苦
所以佢無讀書出去做野月頭俾1000月尾攞3000都無問題
佢賭錢賭都週街街數你攞2X萬出黎俾佢還錢無問題
我俾家用遲左1日就俾人拍住黎收數
我同細佬感情好,佢係我地之間搞挑釁搞到我地不和
細佬係度對住我一個樣,細佬唔係度就另一個樣
之後細佬為佢同我開波就係咁話細佬細要就佢
諗住咁樣就可以控制晒幾個都剩係對佢一個好
之後有一段時間我負面情緒終放第一次爆發
想死,失業失戀,咩都無食剩係飲水最後係D FRD拉返我上黎
而佢係日日鬧我,佢知我有唔對路但係不停搵野黎鬧我
又話我無用又剩不斷咁挑釁我情緒
而我一直都諗住:佢以前受唔少苦我要孝順唔可以掉底佢唔理
佢一有咩事就剩係識搵我搞
我話唔WORK都死都迫我去死一次先
叫佢搵返大/細佬佢又係咁話我叻佢地識野多D
實質係唔想麻煩佢地,而佢又唔敢兇佢地2個, 專搵我笨實
但係:無論佢地幾無理幾徧心都好都唔可以掉抵佢唔理
前年年尾,我情緒病爆發,原本唔知自己爆發緊
剩係知自己好唔開心,行街有唔識既人講緊笑行過我都會覺得人地笑緊我樣衰3
不停咁發脾氣, 身邊個個都唔鐘意自己
之後自己買左張機票單拖走左去日本一個人冷靜左2日之後
就突然醒返, 肯定係自己出左問題, 之後終於唔再肯忍佢
爆左佢一鑊大大的, 之後無再見佢
舊年年中就算係日日都對住既同事都話我靚左好多
面色好左好多, 話我以前面色好差成日青青綠綠,成個道友咁
宜家面色紅潤左好多,仲重左1X磅
可能因為無晒壓力,個人情緒控制好左好多
做野都無咁易同人地嘈,我好後悔點解唔早D咁做

其他改你老母咩

上次毒撚遊日本,食飯聽到隔離檯有個老母同個仔話20幾年前今日係同一張檯喂奶,跟手個仔話,係咩唔記得啦,話淨係記得細過係xxx應該北歐之類地方),睇極光,全程有講有笑,我都鄧佢地開心,一諗到自己三十歲前都似白過咁,心情就好撚覆雜

你呢D就真係窮撚思想喇,將人生既失敗歸咎於細個無旅行呢D濕星野

其實我係想表達窮得來都可以有一家人嘅回憶咁解,冇話一定去邊度旅行,開心嘅話去日本城都得

重有我上面咁多回覆都冇怨佢地窮,只係話佢地思有問題

其他改你老母咩

無得旅行只係貧富差距既例子

其他改你老母咩

咪就係 我想帶出既係貧富既差距係在細節中
唔係因為冇得去旅行就怨父母
咁父母都係想子女好
畀壓力佢地都係想佢地能夠脫貧

離地離到上外太空

你自己咩料,望下塊鏡先,係以前港英政府之下,機會咁多都發圍唔到,仲望個細路

窮人永遠就係唔睇現實,信埋啲假希望
賭又係,湯水又係,生個仔都係

不如你答港英時代有咩發圍機會? 係其他人眼中,依家發圍機會仲大架,你又發唔到?

你個其他人係邊個
你自己啊
算鳩數啦你

你都on9,家陣資訊咁發達,搵工有jobsdb, 搵人脈有Linkedin, 你創作既可以隨時放上網,隔離講故台幾多講故佬,幾多人自彈自唱放上youtube, 以前有呢啲機會?

答我啦仆街,剩撚係識怨,順便答撚埋我港英有咩發圍機會啦

其他改你老母咩

睇到呆撚咗
未入大學,個個有補習,又有note又唔同配套又唔同考試skill,得閒仲拍下拖,你就自己慢慢搵,搵得來人地都讀曬,得閒就去搵part time
入到大學,有錢人諗點玩,窮撚就日做夜讀,玩都無玩過呀,手提電腦都無呀
啲人問我做乜唔上莊識下人,享受下大學生活

ulife???窮人u乜撚life,諗方法搵多少少,諗下點解決下一餐,點樣買部好少少既手提電腦仲好

其他改你老母咩

睇到呆撚咗

咁你點睇咁多學生自殺?

其他改你老母咩

人生的失敗唔一定源於家庭貧窮,但個人成功與家境一定有關。
我以前去英國遊學團,大部分人(來自不同中學)家境都小康以上,今日個個都三大畢業/讀緊。
未入大學,個個有補習,又有note又唔同配套又唔同考試skill,得閒仲拍下拖,你就自己慢慢搵,搵得來人地都讀曬,得閒就去搵part time

ulife???窮人u乜撚life,諗方法搵多少少,諗下點解決下一餐,點樣買部好少少既手提電腦仲好

Ulife根本唔係比窮撚,窮人入u無資格唔讀書去玩
好能認同樓主

我中學老師打嘅:

Privileged and Underprivileged in Education

I have seen many success stories but most of them involve children from the privileged class with top professional or very wealthy parents. Judging from my experience, if a child is underprivileged, his or her chance of success in education is less than 20 %.

Privileged kids go to international schools or direct subsidy schools that offer international curricula. They do not have to sit the super-competitive DSE, with many subjects awarding only about one percent of the candidates the top grade of 5**. Such students take international exams like IGCSE, GCE and IB.

As far as I know, the percentage of Hong Kong students getting the top score A* in IGCSE is about 20 percent, and 50 percent get A* to A. A full 98 percent get the grades from A* to C, and practically nobody fail. Other international exams are also more generous than the local DSE in awarding good grades. If you do well and are admitted to a famous overseas university, you can even get a Hong Kong Government scholarship which covers the tuition fees for four years.

Students from international schools attain native speakers’ proficiency in English and this is a big advantage in university education. Though their proficiency in Chinese is only about primary level, they can still enter local universities, which require Level 3 or above in DSE, something that only about 50 percent of local school candidates can attain despite their mother language being Chinese.

Now you can see the big advantage in studying in an international school. The problem is that few people can afford such an education because the school fee per month is more than $10000, apart from the usual requirement of buying a very expensive debenture.

You can still win if you go to a local school and if you do not have any major learning defect, such as being hyperactive, dyslexic or autistic. Then you can work hard every day, even during holidays, especially in the last few years of schooling. You need to have many extracurricular activities at first to enrich your portfolio. Once you can get into a top secondary school, you have to drop most of them to concentrate on studies. Now you need to have private tuition or go to one of the top tutorial schools three or four times per week. Of course all these require above average intelligence, forbearance and still a lot of money.

If you are not especially strong academically, you can consider going abroad to study after finishing secondary school here. You need to have about one million dollars to do so. This is still a lot cheaper than pursuing an international programme.

If you can afford none of the above, you belong to the underprivileged class. You may even have to earn your pocket money by doing a part-time job. Your fate is practically sealed if you go to a band two or three local school and are doing just average academically. Your chance of getting into a subsidized local university is less than ten percent. Even if you are admitted, you probably cannot choose a subject that leads to a lucrative profession.

Privileged or underprivileged, children are children. When I see underprivileged children struggling for survival, I cannot help protesting and trying to redress the balance, though I know that my effort is so feeble that little can be done.

其實西方教育界一早做晒研究。

有錢人家庭個小朋友長大會比窮人成功好多

所謂咩上流力只係班有錢人作個故仔出黎呃窮人每朝返工幫佢地工作搵錢

窮人成功例子係有,但你唔睇下成功數量,唔同有錢成功果班比較下?

唔好再比人呃啦窮撚,你窮是有原因的,

有錢鳩作個故仔話上流力你就信到十足十

你點會唔窮一世?

Cant agger more
慶幸窮拎出生的我沒有被洗腦
窮都可以窮得好開心架
唔使上興趣班,悠哉悠哉咪幾好
無錢去玩,宅係屋企或者去自修室都幾好丫
窮拎既朋友應該都無得上興趣班,唔洗同人比能歌善舞多才多藝,淨係比成續姐。只要耳朵過濾一下唔聽成續,搵幾錢,比幾多家用等等咪耳根清靜囉
父母唔識,你識咪得咯。舊時揀科on99 咁揀, 都叫自己揀丫

窮都可以窮得好開心架
屋村垃圾中學無見過世面,做緊奴隸都唔知,緊係無所謂
入到大學咪知差距,個種差距你一世都追唔到

以有涯隨無涯 殆矣
一個字 : 蠢

兩個字 : 迷信

明明都讀到上大學啦,理應對自己嘅環境同將來都有一定程度嘅認識,應該識諗先啱喎
咁父母都係想子女好

離地離到上外太空

你自己咩料,望下塊鏡先,係以前港英政府之下,機會咁多都發圍唔到,仲望個細路

不如你答港英時代有咩發圍機會? 係其他人眼中,依家發圍機會仲大架,你又發唔到?

你個其他人係邊個
你自己啊
算鳩數啦你

你都on9,家陣資訊咁發達,搵工有jobsdb, 搵人脈有Linkedin, 你創作既可以隨時放上網,隔離講故台幾多講故佬,幾多人自彈自唱放上youtube, 以前有呢啲機會?

你搵工用jobsdb
人地一早靠世伯搵到大公司offer
屋企父母就係成日都講錢
下下話我唔比家用
少少事都可以拉埋錢黎講
唔係唔想比但自己都唔夠洗
我都想自己儲下錢
成日都想死 但我無死既勇氣

明明都讀到上大學啦,理應對自己嘅環境同將來都有一定程度嘅認識,應該識諗先啱喎

認識多左咪知你一世都追唔到班有錢人
所謂希望,就係有錢人吹出來等你做佢奴隸
中國香港精神
人窮不可怨父母
窮人不可怪政府
咁父母都係想子女好

離地離到上外太空

你個其他人係邊個
你自己啊
算鳩數啦你

你搵工用jobsdb

問撚緊你港英時代有乜發圍機會呀,你果陣出世未呀,你下下同最撚有錢比,你生係小康之家都係繼續怨架啦。
咁父母都係想子女好

離地離到上外太空

你個其他人係邊個
你自己啊
算鳩數啦你

你搵工用jobsdb

講故台d講故佬,自彈自唱放上youtube 果d 都拎黎講
佢地正職做緊乜你知唔知架?(利申: 唔知)
靠呢d 唔穩定既收入維生, 咪又係要屋企無負擔, 唔等錢開飯先做得到

Ulife根本唔係比窮撚,窮人入u無資格唔讀書去玩

exchange又係,我都唔知損失幾多個交流機會
識人又係,根本無咁既消費能力
見到死個D屋企都唔係最窮,係咪最窮既已經睇化晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞