自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
生育是投資

覺得子女一定要無條件報答自己就係問題
你對仔女好佢地自然會報答你 唔可以覺得自養大左個仔 個仔就要喺佢地老嘅時間養返佢地
自己窮,乜都俾唔到啲仔女。d 仔讀書時連學費都唔夠俾,仔女想買多啲書睇買多啲資源讀好書都難。

之後又要求仔女讀乜讀物搵大錢,屌你咩。

當仔女為咗錢為咗前途而頂佢嘴,佢就會話我咁辛苦生你出黎養你咁多年,你敢唔順我意?咁你嫌辛苦當年就咪撚生啦
奉勸大家得過且過
唔好逼得自己太緊
窮人細個冇讀書> 做份牛工> 生幾件出黎一齊捱窮> 仔女捱到大出黎做野養翻父母,家用每人幾千> 窮人父母人生完結>仔女繼續捱到死

仔女:咁你生我出黎做乜?

利申:窮人,問過呀媽生我出黎做乜,當初決定生多件之前有冇計劃?

媽答:完全冇,純粹老豆想要仔

窮人思想最普遍:自己細個冇讀書> 打份牛工> 生仔女> 叫仔女“讀多d書將來搵份好工” 養翻屋企> 但自己思想錯足咁多年仲生多件出黎害佢
你地咁辛苦的原因就係因為唔負責任的父母
怨佢地,點解唔放棄佢地
自己一個生活仲開心
窮人細個冇讀書> 做份牛工> 生幾件出黎一齊捱窮> 仔女捱到大出黎做野養翻父母,家用每人幾千> 窮人父母人生完結>仔女繼續捱到死

利申:窮人,問過呀媽生我出黎做乜,當初決定生多件之前有冇計劃?

窮人思想最普遍:自己細個冇讀書> 打份牛工> 生仔女> 叫仔女“讀多d書將來搵份好工” 養翻屋企> 但自己思想錯足咁多年仲生多件出黎害佢

生你就副作用姐
人地享受製作過程咋

老豆想要仔
呢個標準答案
窮到燶
都要追仔
成日比哂壓力個仔女又唔比人減壓,我調返轉咁對佢地呀,日日ot又唔比減壓,做人姐,逼到人想死何苦呢
老老實實 我唔敢係fb講呢個想法

btw其實有錢人仔女都好慘 興趣班多到…

實比人批鬥

果D唔係真上流,果班只係中產扮有錢。
學陶傑咁話,人地真正有錢人work hard play hard,放假唔係北海道滑雪就美國迪士尼樂園玩。

班窮撚供樓放假冇錢玩,屈埋個仔女操樂器當娛樂,你樂器唔出去同人夾,唔玩樂團邊講得上係娛樂,唔跳樓就奇

老老實實讀國際學校會輕鬆好多
冇咩聽過咩英基讀到自殺
高質post
老老實實 我唔敢係fb講呢個想法

btw其實有錢人仔女都好慘 興趣班多到…

實比人批鬥

果D唔係真上流,果班只係中產扮有錢。
學陶傑咁話,人地真正有錢人work hard play hard,放假唔係北海道滑雪就美國迪士尼樂園玩。

班窮撚供樓放假冇錢玩,屈埋個仔女操樂器當娛樂,你樂器唔出去同人夾,唔玩樂團邊講得上係娛樂,唔跳樓就奇

老老實實讀國際學校會輕鬆好多
冇咩聽過咩英基讀到自殺

咁易入咩
留名學野
請不要清楚說明真相
正皮,同樣認為家庭因素為佔好大比例
通常都係公屋既男仔 自殺
睇過篇文話屋企係子女既避風港
但係如果個避風港先係原因咁又可以點面對

真係好難,以前老豆老母夜晚成日噪交,我係房入面其實未訓完全聽到哂,我係會驚到喊。

試想像下一個小朋友日日返到屋企俾父母照肺,佢點面對先得架
好撚想呢篇嘢上頭版
新聞大大隻字報導
而且好多老豆老母好鍾意彈一句

你睇下人地個仔點點點.....

我心諗:不如你睇下人地老豆老母點解咁成功
而且好多老豆老母好鍾意彈一句

你睇下人地個仔點點點.....

我心諗:不如你睇下人地老豆老母點解咁成功

我直情講出黎
家陣啲父母就算睇完呢啲新聞都只會講句:我唔覺得我逼緊我子女,仲有我教仔/女關你撚事咩
絕對認同樓主 好想聽到有錢人仔女自殺
貧窮真係萬惡既根源
點解窮?點解上一代起跑線一樣,人哋得你唔得?
蠢、見識少就先天嘅可以唔怪你
懶、幼稚、唔肯思考點進步、唔肯改變自己就自己攞嚟
重要自私、唔顧人感受、大支嘢、自我中心覺得自己啱哂就神憎鬼厭
日日俾呢啲人恰,困住冇得走,窗口就變成唯一逃生通道
絕對認同樓主 好聽到有錢人仔女自殺
貧窮真係萬惡既根源

打錯
窮撚父母思想的確係最無得救既地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞