自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
關於呢個topic,我想講下個人經歷

其實我當年中四,返學俾同學欺淩,放學自修操pastpaper,夜晚一Q樣繼續操。凌晨四點訓,六點起身。中四五考到全級頭幾,但英文唔夠好俾老母見係回程架地鐵話左我二十分鐘。每日返學上堂都好似地獄咁,死頂落去。俾人玩,俾人串,俾人笑
CE18分考上去(我讀舊制文商科)

但中六,七課程更難,之前積落既負面情緒暴發哂出黎。學校旅行去長洲,落住船下面d浪花,成程係到諗不如跳落去一了百了好唔好。後尾屋企人知道左我有尋死念頭,尤其我老母好唔開心。佢想勸我唔好自殺。

老母:你唔可以就咁去架
我:點解呀?
老母:因為我用左咁多錢係你度,你都未回報我你點可以咁自私架?
我:投資都會有風險架喎(我果陣負面都唔識嬲)
老母:所以你咪唔可以去死囉,你走左我一蚊都無

你地世界美好,唔係代表其他人既世界都咁美好架
呢一句我真係會記一世

同我一樣

我話我想自殺 想死 做人好辛苦

佢話
你咪死啊 比左咁多錢養大你 晒晒啲錢嫁
要死都唔好係屋企死 出去搵地方死

呢段野 我聽過幾次 中學 幾年前
除左以上呢啲說話 冇再講其他野

我以前有抑鬱 唔小心同佢講左 因為我係屋企成個震晒抖唔到氣 佢仲係咁鬧我 完全唔停 我仲要求佢可唔可以放過我唔好出聲住 我成個人好唔舒服郁唔到
如果唔係都唔會同佢講

佢話
你要癲就出去癲 唔好係屋企搞埋晒啲咁既病 都唔知點解惹埋晒啲咁既病

紅字個d講完分分鐘比人斬撚死

順便想講句情緒病唔係小事,有情緒病嘅巴絲有咩唔開心搵fd傾下會好啲,唔好屈埋屈埋
係咪每個窮人子女都諗過自殺
利申捱過左
雖然係岩,但高登連登有好多係爛泥扶唔上柄ge廢物,呢篇只係畀佢地用黎安慰自己

又嚟blame the victum
將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

事實上有好多係以為自己生於有錢家庭就會改變到自己能力

能力係天生ge,廢柴永遠都只會係廢柴,你要仆住認我都吹你唔漲

重點係,生於有錢家庭幾廢都會有錢,而生於窮撚家庭廢就真係食得屎

但我笑緊ge一堆又窮又廢,都唔願努力,反而花精神去埋怨ge人

無能力俾個好環境而生你出來
點解唔可以埋怨父母

冇問題,不過埋怨之餘都可以improve下自己姐
雖然係岩,但高登連登有好多係爛泥扶唔上柄ge廢物,呢篇只係畀佢地用黎安慰自己

將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

能力係天生ge,廢柴永遠都只會係廢柴,你要仆住認我都吹你唔漲

btw呢句聽落係酸緊 希望你唔係啦

我有乜要酸
你自己爬下呢d父母post,有唔少人都抱持呢種諗法

唔會改變到自己能力,但即使你係垃圾都可以上到位

This is Hong Kong
永遠由冇能力嘅人領導一班有能力嘅人
窮人唔好生仔

將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

重點係,生於有錢家庭幾廢都會有錢,而生於窮撚家庭廢就真係食得屎

但我笑緊ge一堆又窮又廢,都唔願努力,反而花精神去埋怨ge人

點解唔可以埋怨父母

無資源im乜撚prove
有幾多窮人失去exchange機會
即使你勁到拎獎學金夠你去exchange,但都唔夠係果邊生活
有幾多大學生要返part time搵生活費
improve???講就輕鬆,有錢人咪輕鬆囉,有乜洗費問屋企就得,窮人?有時間搵多啲錢交下生活費先啦,仲要諗定點還學費

係香港,貧窮係大罪

將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

點解唔可以埋怨父母

連要improve自己都唔知唔識嘅人
咪即係廢囉
正如上面講又窮又廢真係食得屎
其實我覺得冇錢可以用愛搭救,好多中產細路都未必開心架,但佢地起碼屋企叫做有錢,佢地去外國/讀書/實踐興趣都起碼有錢去支持。
但班垃圾窮撚父母,窮都算,仲要又打又亂鬧。完全提供唔到愛、和平正面既成長環境俾小朋友,真係唔死冇撚用。

Can agree more

將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

點解唔可以埋怨父母

咪即係廢囉

不如你講下後生仔要improve到咩level先可以做有錢人
窮人細個冇讀書> 做份牛工> 生幾件出黎一齊捱窮> 仔女捱到大出黎做野養翻父母,家用每人幾千> 窮人父母人生完結>仔女繼續捱到死

仔女:咁你生我出黎做乜?

利申:窮人,問過呀媽生我出黎做乜,當初決定生多件之前有冇計劃?

媽答:完全冇,純粹老豆想要仔

窮人思想最普遍:自己細個冇讀書> 打份牛工> 生仔女> 叫仔女“讀多d書將來搵份好工” 養翻屋企> 但自己思想錯足咁多年仲生多件出黎害佢

巴打好慘
如果我係你
我聽到啲咁嘅理由我一定心碎

咁我一定慘過佢
我老豆想要個細女
利申細仔
呀爸會話仔女係垃圾
搵唔到錢就覺得係垃圾
又唔諗自己有冇比咩資源人

將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

點解唔可以埋怨父母

咪即係廢囉

其實兩件事冇衝突架喎
窮撚家庭生你出黎係一件事
你唔發奮係另一件事
但你可以同時屌鳩窮撚父母又同時發奮架喎
都唔知你衝出黎笑人做乜 😂
仲要唔知你笑緊邊個,成個post都冇人自認唔上進又怨鳩父母 😂😂
其實香港地做學生慘過返工
返工幾慘都好
你可以隨時唔撈
做學生冇得你揀
被教畜針對
被同學欺凌
想轉校都唔係咁易
返工放假做咩都得
做學生就放學仲要溫書做功課
玩下就被人話懶散

將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

點解唔可以埋怨父母

咪即係廢囉

其實兩件事冇衝突架喎
窮撚家庭生你出黎係一件事
你唔發奮係另一件事
但你可以同時屌鳩窮撚父母又同時發奮架喎
都唔知你衝出黎笑人做乜 😂
仲要唔知你笑緊邊個,成個post都冇人自認唔上進又怨鳩父母 😂😂

佢係到引導人諗窮就係唔上進
都唔知係咪係到維穩
返工幾慘都好
你可以隨時唔撈
做學生冇得你揀
被教畜針對
被同學欺凌
想轉校都唔係咁易
返工放假做咩都得
玩下就被人話懶散

你肯定未聽過日本學校
你諗下係香港邊個俾壓力你
係日本邊個俾壓力你
返工幾慘都好
你可以隨時唔撈
做學生冇得你揀
被教畜針對
被同學欺凌
想轉校都唔係咁易
返工放假做咩都得
玩下就被人話懶散

返工放假做咩都得
大學窮撚仲要半工半讀
返工幾慘都好
你可以隨時唔撈
做學生冇得你揀
被教畜針對
被同學欺凌
想轉校都唔係咁易
返工放假做咩都得
玩下就被人話懶散

返工放假做咩都得
大學窮撚仲要半工半讀

放學人地去玩
我放學就去做part time
返工幾慘都好
你可以隨時唔撈
做學生冇得你揀
被教畜針對
被同學欺凌
想轉校都唔係咁易
返工放假做咩都得
玩下就被人話懶散

你肯定未聽過日本學校
你諗下係香港邊個俾壓力你
係日本邊個俾壓力你

講緊香港你無喇喇講咩日本
睇見香港變成咁真係好sad
有錢人真係贏撚晒,
窮人連話自己窮都要比人屌唔上進

咩叫窮人先

另外我覺得入左U又無好好裝備自己出到黎話搵唔到份正常工好抵屌
返工幾慘都好
你可以隨時唔撈
做學生冇得你揀
被教畜針對
被同學欺凌
想轉校都唔係咁易
返工放假做咩都得
玩下就被人話懶散

返工放假做咩都得
大學窮撚仲要半工半讀

放學人地去玩
我放學就去做part time

人地有錢諗點享受ulife點食女
我就諗點搵補習點學投資點追hon
班親戚仲問幾時拍拖生仔
我屌你班女你俾錢養埋咪有仔囉
我無錢一定唔會將我既故事禍延下一代咁仆街
有錢人真係贏撚晒,
窮人連話自己窮都要比人屌唔上進

咩叫窮人先

另外我覺得入左U又無好好裝備自己出到黎話搵唔到份正常工好抵屌

點為之裝備好???
點裝備可以成為有錢人???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞