自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
你住邊區咁貴呀
我10年開始租屋 (之前大學長住hall 3年)﹐當年天后劏房3k
日頭正職11k﹐夜晚再pt 7k左右,一星期七日都要工作,都儲到錢
工作收入愈來愈多,慢慢由劏房搬到上單位
而家住果道街價租10k﹐300呎市區單位

我睇咗好多區,個價都係8k-9k,頂多200尺左右
甚至我已經睇到係成個九龍、成個港島咁樣睇

劏房你係真係指電視上面個啲
聽見都覺得你好勁

我都唔怕自爆啦
我住大角咀,近奧運
300呎單位,樓下地產都係租緊10k
我以前住過深水埗,8k單位都有啦
(我唔住唐樓,一定要有lift)
以前住得太多年劏房/周圍搬,比女友話過n次以前我間屋/而家office好冇人的味道,好整齊但feel唔到人性,所有野都係實用就ok

你覺得我勁,但因為我真係狠得到放棄拖死我的父母,同佢地泥漿摔角唔會有得救
人唔可以等人救你,只可以自己救自己
細個見人地個個有得學跆拳道
我又想學 點知因為冇錢比呀媽話唔比
見人地學鋼琴 又係冇錢冇得學
到中學呀媽呀哥都出黎做野 叫做好少少
到DSE果陣有少少錢補下習
因為中學係屋村band3 個個都差唔多所以覺得冇乜野
終於考到三大 識多左有錢同學
依家先發覺自己有幾咁劣勢
睇下人地fb d舊相先知人地原來中學已經去晒歐洲日本韓國
我剩係去過台灣中國泰國(靠自己pt)

人地唔駛搵首期已經有樓 一考到車牌已經有車揸

入U改變命運?岩 醫生律師咪係
其他改你老母咩

你呢種只係純粹葡萄人既心態就算鳩數啦

劣勢咪繼續努力改變lo
讀乞食科咪睇多d唔同JD 為目標準備
一味葡萄人有撚用咩
我一直有皮膚問題 睇過政府冇用 想睇出面d皮膚科 我都知係貴 但冇辦法 返學要見人 第日揾工都想係整潔儀容 同老母講睇皮膚科 佢話好貴 負擔好重 點點點... 嘈咗一輪 佢話:鬼叫你生到咁
嚟句刻骨銘心 我想㗎咩 你生我㗎喎...
之後老豆肯比錢睇 但比得幾唔情願

好似 本身皮膚都幾好
考完個dse出事,起初發現有事既時候話想去睇醫生
老母就話等你唔飲湯食熱氣野乜乜乜
自己拎黎衰乜乜乜
但根本唔關事,到成面爛面連人都唔想見
話去睇中醫良心發現肯俾錢
不過都成日話睇完呢次唔好睇乜乜乜
話食藥咁貴之類(睇左一段長時間嚴重到日日食藥)
仲話記得要俾返多d禮金佢
變靚返先嫁到好人家,果時佢笑住講但我好心寒
唔知佢講真定假 心諗當初話睇醫生又唔肯
拖左三年先肯睇,係關外貌是成個人佢無晒自信

飲湯是窮人既假希望
根本無任何證據話work
的確父母無知同眼界窄係問題......

細個屋企人做工廠,劏房住過,成日食隔夜飯.....但屋企人對我有期望唔係為錢而係唔想我大個捱窮..... 當然養到家人係bonus....

我都有怨過點解人地同學有生日會,可以去宿營食貴既杯面,問唔中去外地旅行.... 人地可以學樂器,但我抽唔到音統處, 無得學.....

我到二十歲之前未曾去過中國以外既地方,二十三歲第一去出國,泰國..... 一直以為開私家車好有錢

死有諗過但屋企人好慘..... 所以我逼自己快點長大,做辛苦d既工, 比其他人做更長時間.....

總之,香港你勤力係有希望架..... 怨父母都唔會令人生有改變.....但坦白講, 父母叻, 真係可以走少好多路..... 但佢地心態好重要.... 可以窮但唔可以認命....

寫咁多係希望大家唔好認命,至少,將來自己仔女唔會睇唔起自己

巴打我好佩服你
真心希望你一切順利

我之前返工一星期返七日,每日二十個鐘..... 女朋友都走埋

辛苦但同自己講,呢d工有錢人唔會做我先有得做.....捱過左慢慢學到野, 就會好... 所以也希望巴打們唔好放棄......

其實香港比強國好好多,至少你會見到最仆街既689 , 貪曾同皇仁之龍都係窮撚出身...... 你諗下大陸既窮撚,連自己既子女都無機會.... 當然比就同最好既比, 真心我想努力等子女可以移民架.....

巴打加油
如果做到你仔女會好幸福
窮既父母
梗有d缺點係令佢地變窮
嫖賭飲吹起碼中一個
佢地自己跟本就係蟲
咁子女點成龍?
最窮:賴掂都咁窮,生多幾件,搏其中一件發達養全家,就算冇一個發達起碼老左可以逐個榨咁d血黎飲,

乜撚野思想而家d後生?就咁生你一個出黎,當養到你讀完大學你知唔知要幾錢? 一觀奶粉300幾蚊夠食一個星期架炸,你讀完大學出黎做野當你中位數先得個15000,當你好撚孝順比一半屋企,你有冇計過要還幾多年先還得返養大你個20年。何況生多幾個?

成日諗到你老豆老母咁你就死撚左去唔好做人啦。

利申 32歲,生左個仔冇耐。

冇錢就咪撚柒生啦戇鳩
你邊撚個偉人咁巴鳩閉要遺傳自己d垃圾基因?依家人口爆炸,冇錢仲學人生又害人一生,仲扮撚哂偉大。
還你老母西呀?你地自願生仔,我地被迫出世,我地乜都冇做就冇啦啦要還筆債俾你?食撚懞左?

生個細路出黎唔係你養佢 係借錢比佢養住先 遲d計咪息收入都幾可觀 難怪咁多貧窮家庭都係
咁生
Btw當個細路係你債仔就咪旨意佢會孝順你啦債主
個post根本係比有錢人笑柒班窮撚

個個入黎都外國讀書,仲要讀時裝

窮撚

其實呢個可能係好多人唔開心既原因
有比較就會好灰,我自問算叻,但都比唔上啲超級有家底既廢柴富二代...
所以我都好撚憎啲串柒柒既二世祖
都好憎啲又拜金又刷鞋既垃圾

點解有錢人可以咁串?係因為有太多人一見到人揸跑車就出哂水,班二世祖就自然會覺得自己好撚威。
如果香港大部份人係成熟到見到一架超跑望都唔望一眼,咁呢個社會就有救

窮閪表示best fd身家過百億,家住2.5億豪宅,屋企有酒窘影音室健身房兼背山面海,係美國讀書又揸波子返學,所以真係咩有錢佬野都見過晒
識朋友係好重要,窮閪無父幹惟有出外靠朋友

同意
所以有時唔好話入名校無用,你愈入top既學校愈有機會識到top既人
個post根本係比有錢人笑柒班窮撚

個個入黎都外國讀書,仲要讀時裝

窮撚

其實呢個可能係好多人唔開心既原因
有比較就會好灰,我自問算叻,但都比唔上啲超級有家底既廢柴富二代...
所以我都好撚憎啲串柒柒既二世祖
都好憎啲又拜金又刷鞋既垃圾

點解有錢人可以咁串?係因為有太多人一見到人揸跑車就出哂水,班二世祖就自然會覺得自己好撚威。
如果香港大部份人係成熟到見到一架超跑望都唔望一眼,咁呢個社會就有救

窮閪表示best fd身家過百億,家住2.5億豪宅,屋企有酒窘影音室健身房兼背山面海,係美國讀書又揸波子返學,所以真係咩有錢佬野都見過晒
識朋友係好重要,窮閪無父幹惟有出外靠朋友

同意
所以有時唔好話入名校無用,你愈入top既學校愈有機會識到top既人

完完全全同意由細群咩人好大機會說會變咩人
你試下全級食煙吸酒跟人
你咪試下一個人走去溫書囉
我一直有皮膚問題 睇過政府冇用 想睇出面d皮膚科 我都知係貴 但冇辦法 返學要見人 第日揾工都想係整潔儀容 同老母講睇皮膚科 佢話好貴 負擔好重 點點點... 嘈咗一輪 佢話:鬼叫你生到咁

好似 本身皮膚都幾好
自己拎黎衰乜乜乜

飲湯是窮人既假希望

仲要唔係唔湯
當時一星期1-2次
但總會有各種理由話你
總之無情爛面就一定你問題
又話又唔見其他屋企人咁

結果之後屋企人都出事
窮人做乜要生仔

因為佢地唔明生左出黎, 好大機會第時都係做低下層既工, 做有錢人仔女既奴隸

窮人仔女靠自己成材然後成功既有幾多個?
有無本事咁好彩生到個天才?
生出黎望個仔係天才, 唔駛哉培自然成材之後發達養全家
不如望中六合彩會唔會簡單d?
細個見人地個個有得學跆拳道
我又想學 點知因為冇錢比呀媽話唔比
見人地學鋼琴 又係冇錢冇得學
到中學呀媽呀哥都出黎做野 叫做好少少
到DSE果陣有少少錢補下習
因為中學係屋村band3 個個都差唔多所以覺得冇乜野
終於考到三大 識多左有錢同學
依家先發覺自己有幾咁劣勢
睇下人地fb d舊相先知人地原來中學已經去晒歐洲日本韓國
我剩係去過台灣中國泰國(靠自己pt)

人地唔駛搵首期已經有樓 一考到車牌已經有車揸

入U改變命運?岩 醫生律師咪係
其他改你老母咩

你呢種只係純粹葡萄人既心態就算鳩數啦

劣勢咪繼續努力改變lo
讀乞食科咪睇多d唔同JD 為目標準備
一味葡萄人有撚用咩

ys
細路果陣就話冇得揀要俾阿爸阿媽糟質,
大左想要d咩要靠自己爭取

hi 太太
窮人做乜要生仔

因為佢地唔明生左出黎, 好大機會第時都係做低下層既工, 做有錢人仔女既奴隸

有左咪要生lo...
窮人做乜要生仔

好多仲停留係啲傳統思想,無後為大

好似 本身皮膚都幾好
自己拎黎衰乜乜乜

飲湯是窮人既假希望

仲要唔係唔湯
當時一星期1-2次
但總會有各種理由話你
總之無情爛面就一定你問題
又話又唔見其他屋企人咁

結果之後屋企人都出事

仲要好迷信,聽啲唔知乜師奶講,唔知咩中醫講,啲垃圾報紙廣告
有同感
窮人既思想先係可怕

佢地生仔既時候係完全唔會諗兩個問題
1. 點解要生?
2. 有咩條件養大個仔?

生完仔女又唔係比最好既資源佢地,搞到仔女競爭力一出世開始就係比人差,但又要望子成龍喎

慘得在報紙成日登萬中無一既「公屋狀元苦讀奪佳績」,搞到窮人父母又話你唔夠努力

利申 單親,公屋,廢物一件
絕對認同樓主 好想聽到有錢人仔女自殺
貧窮真係萬惡既根源

好少見XXX係私樓跳樓亡。豪宅更加少見。
讀咁多年書,有邊個真係俾啲課程迫死
唔係無,但一定唔係主要因素
家長心態先係致死原因
阿爸阿媽窮
明知自己窮話唔諗住生最尾又生夠兩個
阿媽話以為阿爸有左細路會生性d...
因為窮而衍生果d生活艱難,又推落細路度
成日講到如果冇生我地佢可以好似王子公主咁生活
一日到黑係細路面前嗌交,嘈離婚又拖埋我地落水

有d朋友交到心會同佢地傾
窮人有窮人慘法
有錢人細路都有佢地ge慘法
同d有正常父母ge人傾 佢地會講d好涼薄說話
聽到真係想死
同時好羨慕佢地
窮唔係大問題,問題係有d父母對自己細路係會有惡意
有d人成世人都冇機會感受到就屌你唔孝順
聽到更加覺得自己好慘好想自殺

我屋企件垃圾就係咁
成日講到係我害佢咁 戇柒鳩
窮人一出身就係crazy mode
咁父母都係想子女好
畀壓力佢地都係想佢地能夠脫貧

離地離到上外太空
關於呢個topic,我想講下個人經歷

其實我當年中四,返學俾同學欺淩,放學自修操pastpaper,夜晚一Q樣繼續操。凌晨四點訓,六點起身。中四五考到全級頭幾,但英文唔夠好俾老母見係回程架地鐵話左我二十分鐘。每日返學上堂都好似地獄咁,死頂落去。俾人玩,俾人串,俾人笑
CE18分考上去(我讀舊制文商科)

但中六,七課程更難,之前積落既負面情緒暴發哂出黎。學校旅行去長洲,落住船下面d浪花,成程係到諗不如跳落去一了百了好唔好。後尾屋企人知道左我有尋死念頭,尤其我老母好唔開心。佢想勸我唔好自殺。

老母:你唔可以就咁去架
我:點解呀?
老母:因為我用左咁多錢係你度,你都未回報我你點可以咁自私架?
我:投資都會有風險架喎(我果陣負面都唔識嬲)
老母:所以你咪唔可以去死囉,你走左我一蚊都無

你地世界美好,唔係代表其他人既世界都咁美好架
呢一句我真係會記一世

呢D人渣真係分分秒秒都想佢死
以前都比屋企人搞到想死
之後佢地好似開始放寬左我好多
先冇再諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞