自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
生仔出黎只係養兒防老咋

利申 : 考試考得唔好, 老豆會叫你比番d 錢佢

做完愛唔洗負責任咁

個飯咁撚難食,快d回水呀
樓主講得好啱
生仔出黎只係養兒防老咋

利申 : 考試考得唔好, 老豆會叫你比番d 錢佢

叫佢問閰羅王拎
唔同人對窮的定義的唔太一樣。
我覺得香港人無論窮唔窮都好鍾意比較。
我係窮拎出身,阿媽最鍾意拎朋友仔女黎同比較。自己點睇咪點睇囉。
邊個讀書點點點,邊個讀唔到書又賺好多錢。當然係對佢黎講。比黎比去比死人咩,後面我搵幾多都費事比阿媽用黎同師奶比。多過佢d 朋友仔女又如何?而家二人收入只係大約樓上講既中產收入左右,比唔少人高,但依然係好普通的生活。自己覺得開心最重要,唔係睇搵幾多囉。

細過好多時候都聽到話有錢家庭出唔少敗家仔。到大左發現,窮人的圈子先多亂七八糟問題,好多事事非。而小康家庭長大的朋友,通常都好識諗,比較會和人相處事業更順利。父母窮,佢地思想會好局限,佢地認為佢地先啱,咩野佢地食鹽多過你食米,聽佢講就啱啦,但其實唔係囉。
好地地都要罵戰,其實我想講下
我明你地有部份人好有正能量,甚至向上流埋
都唔駛話人地淨係識得怨掛?
你咁辛苦爬到上去,然後同人講學我咁樣爬上去?
定係應該搵方法令後來者容易d上?
你地同班廢中廢老話後生唔捱得有咩分别
香港人特别對自己人真係呢…………
好地地都要罵戰,其實我想講下
我明你地有部份人好有正能量,甚至向上流埋
都唔駛話人地淨係識得怨掛?
你咁辛苦爬到上去,然後同人講學我咁樣爬上去?
定係應該搵方法令後來者容易d上?
你地同班廢中廢老話後生唔捱得有咩分别
香港人特别對自己人真係呢…………

我都想,但係呢點唔到我地決定啦。
你要向上流就一係捱一係偷扼拐騙姐,後者你做既話會俾人睇唔起,前者就睇你有無決心。
如果真係買唔到樓又點?有樓唔係生存唯一價值。
呢種思想係唔要得,對仔女成長好有影響
但覺得大部份父母唔會expect仔女養/當仔女係投資
如果佢地係咁有諗頭,一早炒緊樓有番幾個錢啦
洗養個仔咁多年用咁多心機時間同錢?
琴晚又多個跳啦 rip
Pish
不能同意更多
lm
講得好,

我答你

唔係!

唔付出就有收鑊, 賴人就係佢地終極目標
自殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞