自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
有錢人真係贏撚晒,
窮人連話自己窮都要比人屌唔上進

咩叫窮人先

另外我覺得入左U又無好好裝備自己出到黎話搵唔到份正常工好抵屌

點為之裝備好???
點裝備可以成為有錢人???

首抽
我屋企窮就一定唔撚係窮嗰d來
但屌佢老味一路都同我講天生天養
飲食方邊:
小學開始就唔撚會煮飯俾你食
俾$50你叫你食三餐,痴撚線
仲成撚日買d公仔面俾我當晚餐食
(大個左傾計咁講返,佢話:你好鍾意食呀嚒,所以咪買多d俾你囉)我:
讀書時期:
細個想學下多門興趣手藝,玩下音樂(鋼琴)
佢即刻話學乜撚嘢呀,一句突埋來,你成績好好咩?
到我有年真心好勤力啦,考到兩科全級第一
佢就屌我話,你數學咁撚差,嗰兩科第一有閪用咩
我屌佢老母, 當場灰撚過閪屌航空塊西面(我認我係玻璃心)
當我生病了:
佢會懷疑你扮病如果你唔去睇醫生,佢就屌鳩你話係病就睇醫生啦,你根本唔係病(屌你個閪,病到鳩柒撚閪閪咁,我有撚力出街睇,飯都未撚入過口呀

其他:永遠信其他人都唔會信我,屌你老母個臭化閪想當年行百老匯乜乜柒柒,途經嘅電視播緊洛奇依瘋電影,我咪講笑咁講,同佢分享下,點知第一句就話,
無可能,洛奇咁撚老點拍戲,
我就叫佢望下啦,佢堅持唔撚望
條撚屌到臨走前唔覺意睇到先知自己柒左,仲要死撐,(我都估到佢會拍續集

仲有好撚多

好心咁撚柒mean就咪撚生我出來啦

(利申至少有二千萬身家)
飲食方邊:
(大個左傾計咁講返,佢話:你好鍾意食呀嚒,所以咪買多d俾你囉)我:
讀書時期:
當我生病了:
佢會懷疑你扮病如果你唔去睇醫生,佢就屌鳩你話係病就睇醫生啦,你根本唔係病(屌你個閪,病到鳩柒撚閪閪咁,我有撚力出街睇,飯都未撚入過口呀

其他:永遠信其他人都唔會信我,屌你老母個臭化閪想當年行百老匯乜乜柒柒,途經嘅電視播緊洛奇依瘋電影,我咪講笑咁講,同佢分享下,點知第一句就話,
條撚屌到臨走前唔覺意睇到先知自己柒左,仲要死撐,(我都估到佢會拍續集

仲有好撚多

窮人就係信外人多過信自己人,信啲三姑六婆飲湯水去熱氣,都唔帶人睇醫生,因為企圖行捷徑,用最少既錢醫好就算,醫唔好就拖到好

另外,佢地以前會扮病做啲咁既野,所以覺得你扮病
而遺產乜乜柒柒嗰d唔洗諗
佢地自己洗自己用
大家心照,我當然都唔撚洗佢養
補充少少,童年除左好撚自由同好撚餓之外,無乜回憶
岩呀
飲食方邊:
讀書時期:
當我生病了:

仲有好撚多

窮人就係信外人多過信自己人,信啲三姑六婆飲湯水去熱氣,都唔帶人睇醫生,因為企圖行捷徑,用最少既錢醫好就算,醫唔好就拖到好

屋企唔係窮呀巴打
飲食方邊:
讀書時期:
當我生病了:

仲有好撚多

屋企唔係窮呀巴打

岩岩做野太投入睇溜左
有錢人真係贏撚晒,
窮人連話自己窮都要比人屌唔上進

咩叫窮人先

另外我覺得入左U又無好好裝備自己出到黎話搵唔到份正常工好抵屌

點為之裝備好???
點裝備可以成為有錢人???

咁咩叫有錢人?月入幾多?
依家脫貧就係有錢人?
點解去到第三十版都有人未明,依家獲得資訊既成本太平,有知識根本唔值錢呢個事實
駁唔到
點解去到第三十版都有人未明,依家獲得資訊既成本太平,有知識根本唔值錢呢個事實

有左google translate 唔洗學英文啦
[quote]有時係街食碗麵 3,40蚊 普普通通 老母就話好貴 食咁好 唔係我揀好嘢食 係依家物價貴囉
成廿歲人 一次旅行都冇 眼見d朋友周圍去旅行真係好葡萄 中學畢業嗰年 返完暑假工 想去台灣 佢都唔比 話d錢要草 我又唔係會洗哂d錢 我亦冇奢望去韓國日本 咁都唔得

巴打同我幾似
我而家出左黎做野一年飛夠7次理撚得佢地

同埋其實飛日本同飛台北唔爭得好多架咋

我而家仲讀緊u都一年飛7次完全唔理屋企點講

咁你家境都唔係好差姐[/quote]
一星期做足七日先有架巴打
其實我覺得冇錢可以用愛搭救,好多中產細路都未必開心架,但佢地起碼屋企叫做有錢,佢地去外國/讀書/實踐興趣都起碼有錢去支持。
但班垃圾窮撚父母,窮都算,仲要又打又亂鬧。完全提供唔到愛、和平正面既成長環境俾小朋友,真係唔死冇撚用。

由始至終都係呢個norm
係講講下去左同出身掛勾跟住就被抽水

唔洗講到love peace 咁遠,有d 人跟本係control freak + ignorance + ego problem,呢三樣野係一個loop,呢個loop 係好困擾,影響你生活。
所以唔好同我講錢,細個屋企環境唔好就個個都知,係幾歲果陣都知,可惜永遠pleaae 唔到佢,你做乜都可以扭曲再上綱。我已經唔知邊個身在福中
咁係你自己唔求你仔女還
你係個好爸爸
但我哋明顯唔係講緊你呢啲正常父母啦

冇人想一出世就窮,大部分父母都想留返最好既野比子女。

我知自己係好幸運既一群,未必個個父母都好似我咁唔使擔心太多關於錢既野。但我覺得你地唔應該咁樣睇你地老豆老母。

你呢啲思想咪搞到人自殺囉
乜撚嘢天下無不是之父母
事實就係有一堆變態父母虐待子女
利申:見過無數家庭悲劇

講到身同感受咁,如果你覺得自己父母咁差,你唔離家出走?斷絕父子關係?

你知唔知你講乜撚嘢
人講東你就講西
九唔撚搭八
我唔係講緊我自己
我係講如果有人家庭關係欠佳
我會同情佢自殺/離家出走/斷絕家庭關係
我唔會道德批判佢哋
我唔會好似你啲假道學
淨係識講天下無不是的父母
將責任擺晒子女身上

窮真係咪撚生
真港真係痴線地方
關於呢個topic,我想講下個人經歷

其實我當年中四,返學俾同學欺淩,放學自修操pastpaper,夜晚一Q樣繼續操。凌晨四點訓,六點起身。中四五考到全級頭幾,但英文唔夠好俾老母見係回程架地鐵話左我二十分鐘。每日返學上堂都好似地獄咁,死頂落去。俾人玩,俾人串,俾人笑
CE18分考上去(我讀舊制文商科)

但中六,七課程更難,之前積落既負面情緒暴發哂出黎。學校旅行去長洲,落住船下面d浪花,成程係到諗不如跳落去一了百了好唔好。後尾屋企人知道左我有尋死念頭,尤其我老母好唔開心。佢想勸我唔好自殺。

老母:你唔可以就咁去架
我:點解呀?
老母:因為我用左咁多錢係你度,你都未回報我你點可以咁自私架?
我:投資都會有風險架喎(我果陣負面都唔識嬲)
老母:所以你咪唔可以去死囉,你走左我一蚊都無

你地世界美好,唔係代表其他人既世界都咁美好架
呢一句我真係會記一世

巴打加油 唔好衰捭你老母睇
中學仲要唔駛自己比學費嘅
我成世人除咗讀書,食飯同醫療冇洗多過佢一蚊
連車馬費都係親戚比我(但我老竇其實有啲錢)
自細啲女同學扮靚又好,買barbie又好
呢啲嘢從來都唔會有我份

去外國都係佢話兩大嘅文科冇前途,叫我去咁我冇反對
但佢就講到係我單方面嘥佢錢,拎佢筆錢去fing咁
故意係送機日係親戚面前大吵大鬧,話我當佢係提款機
搞到我喊住上飛機

喂 大佬
我真係唔明你怨咩
你老豆老母唔係一定要俾錢你去外國
仲有,你自己咪又係拎其他人同自己比
生我出嚟,從來冇試過照顧我都算
試過我讀緊中四,大時大節成班親戚出嚟食飯
佢先至問我諗好揀文科理科未
因為我同佢以前傾完嘅嘢,佢完全冇擺上心記住
搞到大我好多嘅表姐一聽到,笑足五分鐘
真係喺班親戚面前柒到無地自容
係人哋啲細路面前,我就有父母變咗冇父母一樣

連供書教學,都不停講我係浪費緊佢錢
咁其實佢係咪覺得生個女出嚟係冇責任去供?
天生可以自理?
仲要佢依家癲到屌我讀大學唔係讀牛劍哈佛
所以就等於嘥佢錢

絲打我相信你讀到8大你爸媽都會供你讀
你有志向改變爸媽看法,你可以自己申請出去讀書考GRE
同爸媽發脾氣改變唔到你自己滴咩

咪臭係,我寧願佢地日日屌到我無地自容,但送我去外國
老豆老母有錢送你去外國
仲想點撚樣
我今年廿四 一直屋企都好窮
直至宜家我出咗嚟做嘢年幾先過返一般人生活

中學嗰陣 學畫畫 學咗一兩個月之後問我可唔可以唔學 因為好貴
好 我停

入到大學
想當年我最大心願係去日本exchange 由大一講到大三
佢哋當初話可support我
大學program當時只係萬幾蚊就可以成事
但佢哋最後講咗句"冇咁多錢" 就幻滅咗我三年嚟最大嘅心願
只係因為我當初想咗佢哋

兩個人儲三年 真係連一萬幾蚊都冇? 叫邊個信?
好撚明顯係你哋理財好撚有問題啦
一個小心願都幫我完成唔到 點撚樣再信你哋

宜家我咪又係自己繼續還緊政府嘅13萬
仆街 我諗返轉頭 佢哋有咩係俾過我
從來冇反省過自己 一直掛係口邊話已經將最好嘅嘢俾我
算吧啦 我心淡咗好耐
靠自己吧啦.

中學嗰陣 學畫畫 學咗一兩個月之後問我可唔可以唔學 因為好貴
好 我停

入到大學
只係因為我當初想咗佢哋

算吧啦 我心淡咗好耐
靠自己吧啦.

萬幾蚊,放假番下part time補下習都有啦
終於追曬,我自己都有感而發,識我既人唔好相認

我公屋出身,屋企老豆理財極差,大男人,長期負債。屋企成日鬧交,細個聽到老豆老母鬧交會好驚,又成日俾佢拎我同呀妹黎出氣,又打又鬧,又話我垃圾,讀唔成書。

到中四個年諗通左。我自己既未來由自己掌握,我係唔會俾屋企影響到我個人既發展。我開始極度勤力,用例士錢補習,dse29分入左三大,開始補習,財政獨立,先可以收老豆皮,因為唔係佢再出錢養我。條仆街重要拎個仔入大學黎威(對住佢d fd),我心諗我入大學關你撚事咩,你方方面都冇幫助我。

我到大學先開始去旅行,有番少少物質生活。我同時都好照顧我呀妹,我想佢係咁既環境之下都做到出色既人。

未來更加係幾灰暗,我出年就grad,雖則搵到份人工唔差既工,屌你老母樓價咁撚高,上位機會咁少,物價又高,屌你重要幫屋企交租交家用,屋企窮真係一個更大既包袱。

我想講既係,窮唔緊要,唔識教冇愛心唔該唔好生,屌你老母天生天養,你要求個仔成龍,你都on79,無付出,insult自己個仔,重要求有回報,呢d人本質上就係劣。重要無能,以前經濟起飛你到而家你可以咩資產都累積唔撚到,你都on撚799

我想同連登各位首抽唔好既師弟妹講,我都係咁同我d補習學生講,做人一定唔可以認命認輸,俾d志氣,儘管你係玩緊人生hard mode,你要付出100倍先可以得到班仆街離地撚既野,你都唔可以頹同hea,因為到你成功個日,你可以用勝利者既眼光同佢地講:我有既野係我一手一腳打番黎,係屬於我既,而你!只不過係執人二攤!垃撚圾

唔撚好自殺呀

好 我停

入到大學
只係因為我當初想咗佢哋

算吧啦 我心淡咗好耐
靠自己吧啦.

萬幾蚊,放假番下part time補下習都有啦

我大學個陣一個月都搵4千
仲要係少,對比其他同學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞