自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
真係有父母咁樣嫁咩?父母最大嘅心願唔係仔女健康平安快樂咩

父母以為自己既心願係除女快樂
有錢=快樂

父母以為自己既心願係子女快樂
有錢=快樂
老老實實 我唔敢係fb講呢個想法

btw其實有錢人仔女都好慘 興趣班多到…
老老實實 我唔敢係fb講呢個想法

btw其實有錢人仔女都好慘 興趣班多到…

實比人批鬥
睇過篇文話屋企係子女既避風港
但係如果個避風港先係原因咁又可以點面對
中晒
好sad
讀到大學又點
佢只係想我高d人工,將來結左婚都要個個月俾返一樣既家用,直至佢終老
睇過篇文話屋企係子女既避風港
但係如果個避風港先係原因咁又可以點面對

無嫁 你都無得揀捐番入老母個西

一係繼續 一係唔玩
當我睇到人肉股票依4個字
我眼濕濕咁留低正皮
Iktfb
我眼濕濕咁留低正皮
Iktfb

生左廢青
冇得沽空,止蝕點玩

你的天空很藍很純潔,很令人羨慕
我眼濕濕咁留低正皮
Iktfb

生左廢青
冇得沽空,止蝕點玩

窮人父母抽到差的IPO,天天向仔女出氣,作心靈對沖

你一定自細就好幸福
點會冇?

只係覺得啲父母都咁大個人,應該唔會咁諗掛
我父母普通人都係讀到中學畢業但由細到大都冇話要點要點要揾幾多錢,只係同我講要對自己人生負責呢啲道理
突然有啲慚愧出黎做野年幾佢地係反而有時擔心我唔夠錢洗,自己就冇點貢獻過屋企
用人肉股票做比喻真係好貼切窮人父母生仔女既狀況
日讀夜溫,除左食訓屙,就係對住唔鐘意既野,同同學好快無話題

內心係咁諗都唔會識教
窮人多數冇咩見識 就自然唔識教仔 淨係會打同鬧 仔女邊會感受到愛
同埋有班人真係當仔女係工具 養兒防老 越窮嘅人會越多有呢d古老思想
我眼濕濕咁留低正皮
Iktfb

生左廢青
冇得沽空,止蝕點玩

窮人父母抽到差的IPO,天天向仔女出氣,作心靈對沖

繼我話最好就唔好生
依家既香港 老實講生個仔出黎都唔知好事定壞事
都唔明果D窮撚既父母,以前咁好景都可以咩都留唔到比D子女,啊,又望D子女代佢地發達哦
生育是投資
屋企唔算窮
但一日到黑係咁係到話人垃圾,冇用
屋企大嗰個asso grad出黎做野就成日係我面前話佢冇用,垃圾
但我都係讀緊asso 都唔知佢地係背後點話我
一聽到佢地話我地冇用係垃圾,嘥晒佢地d錢就好灰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞