自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
養兒防老正仆街
老老實實 我唔敢係fb講呢個想法

btw其實有錢人仔女都好慘 興趣班多到…

因為係華人社會
自然就有華人做法
賤種dna會一代一代傳落去
真係有父母咁樣嫁咩?父母最大嘅心願唔係仔女健康平安快樂咩

你的天空很藍很純潔,很令人羨慕

應該鬼仔黎
你地咁辛苦的原因就係因為唔負責任的父母
怨佢地,點解唔放棄佢地
自己一個生活仲開心

就算你可以做到財政獨立
你都會咁狠心去放棄咩?
唔係話放棄就放棄到既
差唔多可以話係懂性之後已經有諗自殺
只係永遠最後一步都係怕痛怕殘廢但又死唔去
又唔想死係親戚屋企,麻煩到人哋覺得過意唔去

上到高中開始意識到忍多幾年就可以脫離魔掌
個人就開朗咗好多
倒返轉依家係父母嘅驚慌期
佢依家見親面屌我,都一定會屌一句: 「你係咪想嘥曬我啲錢之後唔回報我?」

講真就算你唔俾又點,唔通真係追債咁追咩
咁有無咩解決方法
巴打好慘,你而家畢業未,做緊盛行收入夠唔夠自理?

絲打
係外國讀緊大學
因此比佢屌多兩錢重,話我嘥佢錢
話我唔感恩佢肯供我咁多錢

但其實係佢睇唔起我係hku或者cu讀文科(本身入咗)
話文科冇出路,乞食,應該讀理科同商科
但我係文科同社科人,完全讀唔到理科
佢就踢我去外國讀書讀文科,希望條路好過係香港讀
咁我呢點冇嘢唔同意佢嘅,文科除咗law係真乞食我都知道
加上我唔想再麻煩到啲收留我咁多年嘅親戚
亦唔想對住佢,見親面就屌我嘥佢錢因為我拎唔到好成績
所以我就生平唯一一次認同佢而出咗國

但出咗國之後佢係唔會停
whatsapp我就係屌我拎唔到外國嘅first hon
又屌我唔係哈佛牛劍讀,話人哋個仔女讀緊
話白供我去外國(非野雞,但唔係最top)
依家就煩緊我畢業一定要搵到政府工
加人工要分至少一半比佢袋

痴撚線
俾著我 自己搵到錢夠自己生活嘅時候
最多俾返讀書錢佢 之後一蚊都唔撚俾
唔係窮人思維,而係華人思維
忍唔住比正評
養兒防老正仆街

Agree 又唔諗下自己害撚死人
其實係咪dna問題
雖然屋企唔有錢 但好彩老母唔係咁姐
社會問題 文化問題 環境問題
呢個真 窮係會影響個仔一世
我都係窮困家庭長大
但自己幾正向 我冇諗自己出身寒微
中學完左我呀媽不斷叫我快出去求其做住野先
但我仲係大專學生未畢業 ...
一過左中學就拎小份綜緩之後
個情況係每日見我係屋企都會入黎
叫我出去搵野做
就係咁我而家幾乎每日用足16個小時 好大壓力

但有時都會覺得自己好悲哀..

窮人一定窮得有理由 我老豆8張野都無所事事仲衰在會賭馬 生平搵番黎既都用哂黎賭

識親女仔就覺得自己咁窮撚會有人嫁你咩...自己配唔上人而拒絕左幾個...

Fd約出黎食飯 又要借d兒去食平野 譚仔m記走唔甩

幾乎整個成長環境到人生都要將錢放係優先考慮既
情況之下 你話點樣可以搵到自己
其實係咪dna問題

你條asshole仔仲好意思話人dna差

我呀媽真係咁,本來都以為個個都係,直至我知道有朋友俾呀媽推出去打工

我呀媽真係咁,本來都以為個個都係,直至我知道有朋友俾呀媽推出去打工

推出去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞