自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
以前窮人父母重多,點解又唔見咁多學生自殺?

我覺得以前窮人有骨氣啲又肯甘心捱,講真
我嫲爺、外公外婆都好正常
同我講最緊要自己幸福就好

就只有我爸個代嘅人唔接受捱窮
迫仔女出人頭地,賺大錢
唔止要回報,仲可以比佢哋係親友面前曬命

唔講要啲仔女回報啦,窮根本就唔應該生,自己冇本事冇能力仲要生幾件陪自己受難係咩心態

咁以前社會重窮,係咪唔應該生我哋啲7,80後出黎

以前社會未有一堆人富起來,人人麵窮,機會相對平等,大家食腦勤力就可以出頭
而家有左一大堆有錢人佢地用金錢輕鬆可以令自己仔女競爭力完勝窮閪子女
就好似送佢地入美國名校,人地個邊名又好gpa個system又鬆手啲搵工完勝你一百皮
未計背後人脈
咁嘅情況下解釋左點解現時窮人唔應該生,因為<ins>機會不再平等</ins>

你同樓主講既野都唔同啦,人哋係話窮人父母點對自己啲仔女,唔係仔女既出路影響到佢哋自殺喎

知道窮人子女會繼續係社會制下被邊緣化,而養育子女本身咁辛苦,雙輸嘅情況都要生係咩撚野心態
有幸福家庭既巴打真係好撚天真

Ivory tower
以前窮人父母重多,點解又唔見咁多學生自殺?

我覺得以前窮人有骨氣啲又肯甘心捱,講真
我嫲爺、外公外婆都好正常
同我講最緊要自己幸福就好

就只有我爸個代嘅人唔接受捱窮
迫仔女出人頭地,賺大錢
唔止要回報,仲可以比佢哋係親友面前曬命

唔講要啲仔女回報啦,窮根本就唔應該生,自己冇本事冇能力仲要生幾件陪自己受難係咩心態

咁以前社會重窮,係咪唔應該生我哋啲7,80後出黎

攞以前黎比??
以前社會一般基層窮人有公屋, 老豆返工老母係做家庭主婦
而家公屋比大陸人住, 過左入息限額申請唔到既就只好租人屋住
租完屋幫人供樓, 仲剩返幾多錢?

咁即係有公屋住就解決到自殺問題?

有公屋, 住果方面就煩少樣, 唔駛捱貴租會咪會無咁窮呀?
家長是旦一個出去搵食, 淨低果個係屋企湊仔, 關係係咪會親密d?同埋可以多d 時間留意下d 仔女有咩唔開心呀壓力呀異樣之類?
有時係街食碗麵 3,40蚊 普普通通 老母就話好貴 食咁好 唔係我揀好嘢食 係依家物價貴囉
成廿歲人 一次旅行都冇 眼見d朋友周圍去旅行真係好葡萄 中學畢業嗰年 返完暑假工 想去台灣 佢都唔比 話d錢要草 我又唔係會洗哂d錢 我亦冇奢望去韓國日本 咁都唔得

我食m記都比人鬧 唔好講咩放題啦 連大家樂都比人鬧 由細到大食左十次都冇
買朱古力 零食都話唔儲錢

肚餓?叫我食白飯醫肚算 再加啲xo醬
陰公 得3個私樓仔負皮 咁又係 你窮你事 關佢哋咩事

你係咪痴左線,無啦啦屌埋人住私樓

利申認同樓主
最窮:賴掂都咁窮,生多幾件,搏其中一件發達養全家,就算冇一個發達起碼老左可以逐個榨咁d血黎飲,

乜撚野思想而家d後生?就咁生你一個出黎,當養到你讀完大學你知唔知要幾錢? 一觀奶粉300幾蚊夠食一個星期架炸,你讀完大學出黎做野當你中位數先得個15000,當你好撚孝順比一半屋企,你有冇計過要還幾多年先還得返養大你個20年。何況生多幾個?

成日諗到你老豆老母咁你就死撚左去唔好做人啦。

利申 32歲,生左個仔冇耐。

點解要覺得生個仔出黎 個仔應份要還比你
呢樣就明顯分別到西方國家同中國傳統思想既分別
你地自己扑野開心 搞到件副產品生出黎
唔怪自己唔用套 到要負責任去處理副產品啦
就怪個副產品比唔到著數你

文盲,定理解能力低?幾時有話要個仔還?

我上邊係解釋緊你老豆老母生你出黎唔係為左要你養返佢地。你地就算讀完大學唔係讀神科拎個中位數黎講15000既一半去供養佢地都唔撚知要還幾多年先還得晒。何況生多幾個?

你而家唔明第時做左老豆老母就會明。

我理解錯你既用意 抱歉
直程唔應該有要用供養既概念
宜家就因為老馮要養咁
明知個仔搵得唔多 都要拎一半 呢下先慘
同你窮仲要打劫你無分別

可能我真係唔明,講聲對唔住先。

不過天下無不是的父母。
出生係美好既。我對我老豆老母都唔係咁好,但係佢地對我好好。所以生左小朋友更加會珍惜佢。

天下無不是的父母
典型中國式家長思維
父母乜撚都岩,只係你唔知唔識野

俾埋下句你
父有不慈而子不可以不孝
叫你個仔下世投胎好睇路喇
咁係你自己唔求你仔女還
你係個好爸爸
但我哋明顯唔係講緊你呢啲正常父母啦

冇人想一出世就窮,大部分父母都想留返最好既野比子女。

我知自己係好幸運既一群,未必個個父母都好似我咁唔使擔心太多關於錢既野。但我覺得你地唔應該咁樣睇你地老豆老母。

你呢啲思想咪搞到人自殺囉
乜撚嘢天下無不是之父母
事實就係有一堆變態父母虐待子女
利申:見過無數家庭悲劇
有時係街食碗麵 3,40蚊 普普通通 老母就話好貴 食咁好 唔係我揀好嘢食 係依家物價貴囉
成廿歲人 一次旅行都冇 眼見d朋友周圍去旅行真係好葡萄 中學畢業嗰年 返完暑假工 想去台灣 佢都唔比 話d錢要草 我又唔係會洗哂d錢 我亦冇奢望去韓國日本 咁都唔得

巴打同我幾似
我而家出左黎做野一年飛夠7次理撚得佢地

同埋其實飛日本同飛台北唔爭得好多架咋

有得飛對我嚟講已經好好

話說有次同朋友喺沙田新城市到行 途中撘條先行平面再向上嘅扶手電梯 我就話嚟條電梯好特別
朋友就話機場都係咁呀
嗰下我無言以對 心入面自卑緊...
得罪講句通常逼到仔女自殺啲垃圾家長就係平時貪月餅然後投保皇黨啲廢中黎
今天又有學生自殺了,據說與ps4有關。

到現在還有很多人未明白個重點,一有學生自殺,就話人是學業、考試問題。
但學業因素只佔很少,以前的考試豈不是更辛苦和更大壓力?

現在最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母。他們會天天怨你,話你讀唔成書是垃圾,搵唔到錢就無用,唔知生你出來做咩,將來怎樣賺多d錢養他們? 天天就是灌輸這些「真理」,讀到書就搵到錢,搵唔到錢就是垃圾,而搵到錢就要供養他們。是活生生的人肉股票,要為父母提供合理回報。可是他們連抄賣的功課(環境、心態)也沒有做好,同時又要求必賺不賠的回報。不切實際之餘,更自私到極點。

有錢的父母,是關愛和鼓勵行先,如讓仔女建立興趣,將來貢獻社會,做一個快樂健康的人等等。而不是執著將來要比多少家用,執著怎樣增加仔女事業上的安全系數等。

而基於最有錢和最窮的才最熱衷生仔,再加上貧富懸殊嚴重,一開fb、ig見到d同學朋友,都活在快樂和精彩的人生之中。那種滋味在心頭....

不想再寫下去了....

I know that feel bro
我細個都係住公屋,屋企唔有錢但未至於好窮,不過我童年都係開心既
自問無能力比到我過既童年比個仔,所以決定唔會生仔

其實而家d 細路就好撚慘,競爭大壓力大
有錢仔easy mode 都會自殺,何況窮人呢
咁係你自己唔求你仔女還
你係個好爸爸

我知自己係好幸運既一群,未必個個父母都好似我咁唔使擔心太多關於錢既野。但我覺得你地唔應該咁樣睇你地老豆老母。

乜撚嘢天下無不是之父母

呢D岩岩生左出黎自以為做父母偉大
然後自我無限澎漲既港豬家長
其實之前都有幾單住私樓嘅學生自殺
喺香港呢個地方,有錢人都要死,冇錢嗰啲更加就...
咁係你自己唔求你仔女還
你係個好爸爸

乜撚嘢天下無不是之父母

講到身同感受咁,如果你覺得自己父母咁差,你唔離家出走?斷絕父子關係?

因為你自己幸運所為斷定全世界既父母都正常?
用你個認知出發 咁你個世界都好細
咁係你自己唔求你仔女還
你係個好爸爸

乜撚嘢天下無不是之父母

講到身同感受咁,如果你覺得自己父母咁差,你唔離家出走?斷絕父子關係?

俾人揸住春袋有咁易走呀?
仲有香港無斷絕父子關係呢樣野
除非法庭判撚左個父母唔合適做監護人,否則十八歲以下拎證件一撚樣要父母簽名
其實我覺得係個價值觀嘅問題
華人思想同西方思想嘅衝擊
而香港嘅教育,好多學生正正夾係中間
我講嘅華人思想係咩都係講錢
父母希望個仔女揾到錢,有份穩定嘅工,最好係政府工,咩興趣果啲揾唔到錢嘅快啲放棄佢,然之後就好快啲成家立室
而西方教育係講緊個人發展,揾到自己興趣,普世價值,獨立思考,批判思考,多角度思考等等等
例如佢地係咁叫你揾份政府工做,但自己對政府嘅作風好不滿唔想加入佢地
又例如自己好鐘意旅行,好想去世界唔同嘅地方睇下,但佢地就不斷話你浪費錢浪費時間好冇用
最窮:賴掂都咁窮,生多幾件,搏其中一件發達養全家,就算冇一個發達起碼老左可以逐個榨咁d血黎飲,

乜撚野思想而家d後生?就咁生你一個出黎,當養到你讀完大學你知唔知要幾錢? 一觀奶粉300幾蚊夠食一個星期架炸,你讀完大學出黎做野當你中位數先得個15000,當你好撚孝順比一半屋企,你有冇計過要還幾多年先還得返養大你個20年。何況生多幾個?

成日諗到你老豆老母咁你就死撚左去唔好做人啦。

利申 32歲,生左個仔冇耐。

做你個仔都好撚慘
鬼唔望你生咁多死咁多
一夠十八歲就叫你返工
一星期返學返三日,就自然覺得你淨低個四日都要返工
但又要你讀書讀到top
對gpa計法完全唔了解
仲覺得每一科冇90分以上就係考得差
覺得你唔需要任何社交活動
日日淨係講你畢業出嚟要做咩做咩
同埋人地個仔點叻點叻,出嚟準備做咩乜乜乜
淨係會諗埋d貧窮家庭少數嘅成功脫貧例子
下意識忽略所有失敗個案
我鐘意文科都走咗去讀商科你仲想點?
講到成個人生得錢咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞